(Özel) Bu Incirler Yenmiyor, Asiliyor

Bursa’nin dünyaca ünlü siyah incirleri üzerine asilan erkek incirlerinden çikan sinekler sayesinde döllenip meyve veriyor.

(Özel) Bu Incirler Yenmiyor, Asiliyor
Dünyada sadece Bursa’nin 40 köyünde yetisen ünlü Bursa siyah incirleri; çiçek açmayip direk meyvesini çikartiyor. Çiçeklenme dönemi olmadigi için meyveler döllenemiyor.

Bu incirlerin döllenme isini ise erkek inciri denilen incirlerin içinden çikan sinek yapiyor. Hasadi baslayan erkek incirler üreticiler tarafindan tek tek toplanip iplere diziliyor. Iplere dizilen erkek incirler; meyvesi findik büyüklügüne ulasan siyah incir agaçlarinin üzerine tek tek asiliyor. Asilan bu incirlerden çikan sinekler findik büyüklügündeki siyah incir meyvesinin içine girerek onu döllüyor. Erkek incir asilmayan siyah incirlerinden meyve alinamiyor. Bu islem 20 günlük sürede 2-3 defa tekrar ediliyor.

Siyah incir üreticileri erkek incirlerini toplayarak siyah incir agaçlarina asmaya basladi.

Dünyanin bir çok ülkesine ihraç olan Bursa siyah incirlerinin üstüne incir asmaya baslayan üreticiler bu islemi büyük bir titizlikle yapiyor.

Her yil siyah incirlerin döllemesi için erkek inciri asma islemi yaptiklarini ifade eden üreticiler, "Siyah incirler findik büyüklügüne ulastiginda erkek inciri dedigimiz incirleri toplayarak bunlari iplere dizerek siyah incir agaçlarina asiyoruz. Bu incirlerden çikan sinekler siyah incirlerin içine girerek dölleme islemi yapiyor. Incirlerin dökülmesini önlüyor. Bu erkek incirleri siyah incirler findik büyüklügüne ulastigi zaman olgunlasiyor. Bu incir asma islemini 20 gün içinde 2-3 kez tekrarliyoruz. Bu sayede incirlerden daha iyi verim aliyoruz. Incirlerimizi döllenerek dökülmüyor" dedi.

Kaynak: İHA