Barajlar, Bartin'da Büyük Sel Felaketinin Önüne Geçti

Bartin’da kurulan 2 baraj ve bir sel kapani 28 Haziran’da meydana gelen sel baskininda barajlarin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Barajlar, Bartin'da Büyük Sel Felaketinin Önüne Geçti
Sel ve taskinlarin yasandigi Bartin’da Ulus çayi üzerine kurulu olan Kirazlik Köprü Baraji, Kozcagiz çayi üzere yer alan Kozcagiz Baraji ve Güney deresi üzerine kurulu Kisla Sel Kapani kuvvetli saganak yagislarda 100 milyon metreküp su depolayarak Bartin’da yasanabilecek çok daha büyük bir felaketin önüne geçti.

28 Haziran’da Bartin’da medyana gelen sel felaketi sonrasi suyun çekilmesi ile baskin ani ile sonrasi aradaki fark ise böyle görüntülendi. Barajlardaki su doluluk orani ve kent merkezindeki suyun debi yüksekligi sularin geri çekilmesiyle yasananlarin boyutunu ortaya koydu. Kent merkezinden geçen Bartin irmagi suyunun yer yer yaklasik 8 ila 12 metre yükseklige ulastigi bölgede temizlik çalismalari ise sürüyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Bartin’a görevlendirilen Içisleri Bakani Süleyman Soylu da zarar gören bölgelerde yaptigi incelemelerde vatandaslara yapilan barajlarin önemini her firsatta anlatmisti. Bakan Soylu, “Bartin’da 2 tane büyük baraj yapildi. Bunlar yapildi diye Bartin’da geçmis yillardaki gibi büyük sel afet olmadi. Bu barajlar suyu tuttu. 100 milyon ton su tutuldugunu” ifade etmisti.
Kaynak: İHA