Uzaktan Çalisma Çocuklu Kadinlari Zorladi

Yasar Üniversitesi Isletme Yönetimi Uzaktan Ögretim Yüksek Lisans Programi ögrencisi endüstri mühendisi Damla Sentürk’ün 160 kisiyle yaptigi ankette, özellikle 7 yas alti çocugu olan kadinlarin ofiste çalismaya dönmek istedikleri ortaya çikti.

Uzaktan Çalisma Çocuklu Kadinlari Zorladi
Yasar Üniversitesi Isletme Yönetimi Uzaktan Ögretim Yüksek Lisans Programi ögrencisi endüstri mühendisi Damla Sentürk, “Covid-19 Dönemiyle Degisen Çalisma Sekillerinin Çalisan Motivasyonuna Etkileri” adli bitirme projesinde Izmir ve çevresinde beyaz yaka olarak çalisan 160 kisiyle anket yapti. Uzaktan çalisma konusunda yapilan arastirmaya göre çalisanlarin büyük bir bölümü uzaktan çalismaya devam etmek isterken, özellikle 7 yas alti çocugu olan kadinlarin ofiste çalismaya dönmek istedikleri ortaya çikti. Arastirmaya göre, pandemi öncesine göre uzaktan çalisma yüzde 16.3 oraninda artis gösterdi. Çalisanlarin birçogu uzaktan çalismaya uyum saglayip devam etmek isterken, bu süreç evde hem 7 yasindan küçük çocuguyla ilgilenip hem çalismak durumunda olan anne ve babalarda tükenmislik hissine neden oldu.

Tez danismani Yasar Üniversitesi Isletme Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Özge Can ile birlikte arastirma sonuçlarini açiklayan Sentürk, “Pandemi süreci devam ettikçe katilimcilarin uzaktan çalisma deneyimlerine adapte olduklari, talep ve kaynaklarin dengesini saglayarak çalismaya devam ettikleri ortaya çikti. Genel olarak bakildiginda çogunlugun uzaktan çalismaya adapte olarak bundan sonraki süreçlerde de uzaktan çalismaya devam etmek istedigi ve geleneksel is modellerinin yerini esnek çalisma sistemlerinin alacagi gelecekte uzaktan çalismanin çok daha yaygin bir sekilde uygulanacagi anlasildi. Bunun yani sira, 7 yasindan küçük çocugu olanlarin uzaktan çalismaya devam etmek istememesi ama daha büyük yasta çocugu olanlarin devam etmek istemesi, pandemi döneminde bu çalisanlarin tükenmislik hissini görmezden gelme egilimi göstererek süreçle basa çikmaya çalistiklarini gösteren önemli bir faktör oldu” dedi.



"Özellikle anneler için zorlu bir süreç"

Evden çalismanin özellikle küçük yasta çocugu olan anneleri olumsuz etkilediginden bahseden Sentürk, “Bu konuyu kendim de deneyimledim, maalesef ki sokaga çikma kisitlamalarinin oldugu dönemde 7 yasindan küçük çocuklarin okula gidememeleri ya da öz bakimlari için aile disi bir destek alinamamasi özellikle kadin çalisanlar açisindan toplanti sirasinda çizgi film ya da oyuncak sesleri arasinda çalismayi zorunlu hale getirmistir. Ayrica 7 yas ve alti çocuklarin öz bakimlari daha fazla ilgi ve efor gerektirdigi için mesai saatleri bu grupta bulunan kadin çalisanlar açisindan eger yönetici ya da liderlerinden destek alamazlarsa oldukça zorlu bir süreç haline geliyor. Zaten literatürde yapilan çalismalar da kadinlarin hem asçi hem bakici hem anne hem de sirket yöneticisi ya da çalisani olarak oldukça zor roller üstlendiklerinden bahsetmis ve en çok da kadinlarin o dönemde psikolojik olarak yipranmis ya da yorulmaya meyilli oldugunu göstermistir. Pandemi sürecinin özellikle kadinlar üzerinde çok daha fazla olumsuz etkisi oldugunu düsünüyorum” diye konustu.



"Çalisanlarin çogunlugu kendi zamanlarini planlayabildi"

Sentük, arastirmanin en önemli bulgularindan birinin çalisanlarin büyük bir bölümünün uzaktan çalismaya devam etmek istemeleri oldugunu söyleyerek, “Uzaktan çalisma, aidiyetin ve isin anlamliliginin kaybolmasi, tükenmislik hissinin artmasi, is-aile çatismasi gibi sonuçlara neden olabilecek bir uygulama olarak karsimiza çikabiliyor. Ancak çalisma sonuçlari bize sirketlerin çalisanlarina belli kaynaklari sunmasi, çalisanlarin kendi zamanlarini kendilerinin planlayabilmeleri, ise gidip gelirken harcanan süreden tasarruf edilmesi ya da ögle tatili gibi uzun molalarda kendilerine vakit ayirabilmeleri gibi unsurlarin uzaktan çalismayi tercih edilen, olumlu olarak algilanan ve olumlu sonuçlar saglayan bir model haline getirebildigini göstermekte. Pandemi süresince egitim düzeyi yüksek ve uluslararasi firmalarda çalisan katilimcilarin digerlerine göre daha fazla uzaktan çalistigini görüyoruz. Yine bu oran farkli hizmet kollari açisindan saglik sektörü için en düsük iken, finans sektörü için en yüksek” dedi.

Kaynak: İHA