15 Temmuz Gazisi Rümeysa Konus Açiklamasi 'Kalbimizin Götürdügü Yere Gittik'

Balikesir’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla düzenlenen programda 15 Temmuz sehitleri anilirken, gaziler de o gece yasadiklarini anlatti. Milli Irade Meydani’nda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programinda konusan 15 Temmuz Sehidi Ramazan Konus’un Gazi kizi Rümeysa Konus o gece verdikleri karardan asla pisman olmadigini söyledi.

15 Temmuz Gazisi Rümeysa Konus Açiklamasi 'Kalbimizin Götürdügü Yere Gittik'


15 Temmuz 2016 gecesi Ankara’da yemek yerken televizyondan kalkisma haberlerini duyduktan sonra disariya çiktiklarini söyleyen Rümeysa Konus, “Sadece kimligimi alip “baba hadi gitmiyor muyuz?” dedim. O da sanki benden bir isaret bekliyormus gibi “hadi gidelim” dedi ve kalbimiz bizi nereye götürüyorsa oraya gittik” diye konustu.



Milli Irade Meydani’nda düzenlenen programda Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsaminda hain darbe girisimi esnasinda milletin ve devletin simgesi olan sancagin yere düsmediginin mizanseni olan ve 81 ilde es zamanli gerçeklestirilen “Sancak Kosusu” Balikesir’de 15 Temmuz Sehitler Anitindan baslatildi. Farkli daldan sporcularin katildigi kosuyla Milli Irade Meydanina ulasan Sanli Sancak Vali Sildak tarafindan teslim alindi. Havai fisek gösterilerinin de yapildigi program Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 15 Temmuz mesajinin gösterimi ve okunan salalar ile son buldu.

Programa Vali Hasan Sildak, Balikesir Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Pakize Mutlu Aydemir, Mustafa Canbey ve Ismail Ok, Garnizon ve 9. Ana Jet Üst Komutani Hava Pilot Tuggeneral Ergin Dinç, Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutani Tugg. Mahmut Büyükcingi, Bakim Mühimmat Okulu ve Egitim Merkezi Komutani Bakim Albay Dr. Tayfun Türkoglu, Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Balikesir Cumhuriyet Bassavci Vekili Mehmet Akif Tanritanir, Balikesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ilter Kus, Vali Yardimcisi Mustafa Çek, Karesi Kaymakami Abdülkadir Demir, Il Emniyet Müdürü Hasan Onar, Il Jandarma Komutani J. Kd.Alb.Tarik Hekimoglu, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutani SG Bnb Emrah Kadir Çakir, Altieylül Belediye Baskani Hasan Avci, Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan, siyasi parti temsilcileri, Sehit Aileleri, Gaziler, Kamu Kurum ve Kuruluslari ile Sivil Toplum Kuruluslarinin temsilcileri ile çok sayida vatandas katildi.



Yücel Yilmaz: “15 Temmuz’u unutmamamiz gerekiyor”

Düzenlenen programda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “15 Temmuz 6 yil önce yasandi. Çok sehidimiz var ama çok da kazanimimiz var. Allah bir daha öyle bir gün bu millete yasatmasin ama unutturmasin da. Sehitlerimiz bosuna sehit olmadi, hepsi bir bedel ödedi.

Aileleri aci çekti. Simdi onlarin yalnizliklarini çeken evlatlari var. Ama biz öyle bir liderle yol arkadasligi yapiyoruz ki Allah’in izniyle bu milleti muasir medeniyetlerin en üst seviyesine çikarmak için tüm gayretini gösteriyor ve demokrasinin ne oldugunu, halk iradesinin ne oldugunu dünyaya gösterecek konusmayi ve eylemleri yapti. Diktatör dediler ama öyle olmadigi gün yüzüne çikti. Demokrasi, cumhuriyet, laiklik çok önemli bir seydir. Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetimizi kurarken içimize sinecek sistemi de yerlestirmis ve bugün muasir medeniyetler hedefine yol arkadasligi yaptigimiz cumhurbaskanimizla Recep Tayyip Erdogan’la ilelebet devletimizin payidar olmasi için hep beraber yürüyecek miyiz? Bugün 15 Temmuz; unutturmamak üzere, hatirlamak üzere sehitlerimiz var. Ama bu sehitlerimizi asla unutmayacagiz. Unutulmayacak bir sey daha var. Bu memleketin haini bitmeyecek. Hep uyanik, diri, birlikte olmak zorundayiz ve bizi biz yapan degerlerimizden uzaklasmamamiz gerekiyor. Etrafimiz belli. Güçlü bir devlet, liyakatli insan kaynagi ve demokratik bir seçim bizim asla vaz geçmeyecegimiz bir seydir” dedi.



Vali Hasan Sildak: “15 Temmuz Kurtulus Savasidir”

Hain darbe girisiminin unutulmamasi gerektiginin altini çizen Vali Hasan Sildak ise, “Demokrasi ve milli birlik gününün, bu hain girisimin alti yil önce yasanan bu menfur girisimin hiç bir zaman unutulmamasi ve unutturulmamasi adina bu meydanlarin dolu kalmasi gerekiyor. Balikesir’i tebrik ediyorum. Gerçekten bu aksam coskulu bir kalabalikla Milli Irade Meydanimizi doldurdunuz. Sag olun, var olun. Bu aksam aslinda demokrasi zaferinin yasandigi altinci yil dönümünü kutladigimiz demokrasi bayramidir. Türkiye askina, demokrasi ugruna, vatan ugruna, millet ugruna, özgürlük ugruna, milli irade ugruna, bayrak ugruna, milli ve manevi degerlerimiz ugruna bir milletin savasidir, direnisidir, ayakta kalma mücadelesidir 15 Temmuz. Ve emperyalist güçlerin kullandigi bir piyon örgütün, terör örgütüne dönüsmüs bir yapinin Türkiye’de devleti ve milletin birligini ortadan kaldirma girisiminin engellendigi gecedir.15 Temmuz bir Çanakkale’dir. 15 Temmuz Kurtulus Savasi’dir. 15 Temmuz Mustafa Kemal’in kurdugu cumhuriyetin sahiplenisidir. 15 Temmuz daha sonrasinda da ülkemizin maruz kaldigi her tür terör saldirisinin her tür iç ve dis mihrakin tehdit ve saldirilarinin kuvvetli bir sekilde milletimiz tarafindan devletimizin saglam güçleriyle karsi konuldugu ve o gün yok edildigi, yokluga mahkum edildigi tarihtir. Bizim Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in öncülügünde, liderliginde bu ve benzeri atlatamayacagimiz hiçbir badire olmadigina inaniyorum. Nitekim 15 Temmuz sonrasinda da saldirilar durmamistir. Her yönden Türkiye Cumhuriyeti, çevresindeki ve içindeki terör mihraklariyla mücadele etmektedir. Balikesir’de de bu mücadelenin en güçlülerinden biri veriliyor inanin. FETÖ’yle sadece FETÖ’yle degil PKK’nin finansmani, DEAS’in finansmani, DHKP-C bütün bu örgütlere yönelik her tür operasyon, faaliyet önleyici ve suçun tespitine yönelik faaliyetler en güçlü sekilde devam ediyor. Devletimizin iradesi bu konuda asla tavizsiz olarak yoluna devam etmektedir. Ben iki yili askin bir zamandir burada görev yapiyorum. Iki yil zarfinda Balikesir’e dokuz sehidimiz geldi. Yani bu yolculuk durmayacak. Bu topraklarda yasamanin, Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olmanin özgürce bu cografyada hüküm sürmenin, bagimsiz olmanin bedeli var. Bu bedeli ödüyoruz, ödemeye devam edecegiz. Her birimizin gönlündeki, damarindaki, aklindaki, kalbindeki, yüregindeki aynidir. Bugün oldugu gibi tek bir yürek, tek bir güç olarak bölünmeyecegiz, birligimizi daha da güçlendirerek, güçlü Türkiye için çalismaya devam edecegiz” diye konustu.

Rümeysa Konus: “Siradan bir aileydik”

15 Temmuz 2016 gecesinde Ankara’da kalkisma haberini aldiktan sonra babasi ile birlikte sokaga çikan Rümeysa Konus ise o gece yasadiklarini anlatti. Babasi Ramazan Konus’un sehit, kendisinin de gazi oldugu Rümeysa Konus sunlari söyledi:

“Bundan alti sene önce bu saatlerde biz bes kisilik siradan bir aileydik. Bundan bir kaç saat sonra o bes kisilik aileden Ramazan Konus sehit, Rümeysa Konus ve Hacer Konus sahit oldu, bizim adimiza da gazi dediler. Duyanlar için ne büyük seref ne büyük onur. Ama siradan bir aileyken bir anda üç kiz çocugu bir anne aslinda biraz darmadagin bir aile olarak kaldik. 15 Temmuz’da yapilan darbe girisiminin bize etkisi de bu oldu. Alti sene önce bu saatlerde biz Ankara’daydik ve ailece yemek yiyorduk, normal, siradan bir aksamdi. Bir anda televizyonda bir hareketlilik oldu ve o dönemdeki Basbakanimiz Binali Yildirim’i ekranda gördük. Bir anda televizyonun sesini açma gerektigini hissettik. Tabi darbe kalkismasi oldugu ama bunun askeriye içerisinde çok küçük bir grup tarafindan yapilan bir girisim oldugundan bahsediliyordu.

“Cumhurbaskanimizin çagrisini duyduk”

Biz de ne oldugunu, bundan hayatimizin nasil gelisecegini anlamaya çalisiyorduk. Benim üniversite sinavimin açiklanmasina sadece üç gün vardi. Babam sadece elini dizine vurarak “yaktilar çocuklarin gelecegini” dedi.

Daha sonrasinda hepimiz merak ve endiseyle ne oldugunu anlamak için televizyona bakiyorduk. Bir anda Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in sokaklara çagrisini duyduk. Onu görene kadar açikçasi ne oldugunu anlayamamistik, endiselerimiz vardi. Iste cumhurbaskani, milletvekilleri, bakanlarimiz nerede diyorduk. Cumhurbaskanimizi gördükten sonra itiraf etmeliyim ki büyük bir rahatlama yasadik.

“Kalbimiz bizi nereye götürüyorsa oraya gittik”

Ben daha 18 yasindaydim. Bir gün bile verdigim karardan pisman olmadim, Allah da pisman etmesin insallah. Sadece kimligimi alip “baba hadi gitmiyor muyuz?” dedim. O da sanki benden bir isaret bekliyormus gibi “hadi gidelim” dedi.

Biz bir anda kendimizi Ankara’da nereyle gidecegimizi bilmeden, nereye gidilir, ne yapilir. Insanlar nerede toplanmistir hiçbir sey bilmeden sadece arabamiza bindik. Ama bir anda baktik ki tek araba olarak çiktigimiz yolda koskoca bir konvoy haline geldik. Birbirini hiç tanimayan, normal bir zamanda karsilassa hiç anlasamayacak olan, hiç birbirine bakmayacak, konusmayacak olan insanlar bir anda koskocaman bir aile olduk ve kalbimiz bizi nereye götürüyorsa oraya gittik.

“Ankara’da en kanli yerdeydik”

Ben gazi olma serefine Ankara’da eristim. Benim oldugum yer biraz daha kanli oldugu için oradan geriye çok fazla kisi kalmadi. Ama dedigim gibi her sey çok normal baslamisti, bu aksamki gibi çok coskuluydu. Herkesin gözlerinde ayni sevinci, ayni pariltiyi görebiliyordum. Çünkü biz 15 Temmuz’dan önce bu tür anma programlarini hep Kurtulus Savasi, Çanakkale Savasi, Sakarya Muharebesi gibi seylerde görüyorduk. Hepimizin aklinda ayni soru olduguna da eminim. Böyle bir sey olsa 100 sene önceki gibi acaba insanlar bir araya gelip de vatani, milleti için mücadele eder mi? Ben o gün o insanlarin gözünde bu sorunun cevabini aldiklarini ve tatmin olduklarini gördüm. Bugün tekrar sizlerin yüzlerine baktigimda da ayni tatminkarligi görüyorum.

“Avukat oldugumu babam göremedi”

Bu terör örgütünün bana, bize, bizim gibi, sizin gibi siradan bir aileye biraktigi en temel sey ne oldu derseniz; ben o gün alti yil önce bu saatlerde üniversite sinavi açiklanacak olan ve babasinin hukuk okumasini isteyen bir genç kizdim. Benim babam sinav sonucumu görmedi. Ama ben bugün bir avukat olarak aranizdayim. Çok gururluyum bunun için. Evet, babam bunu görmedi ama bugün yüzlerce kisinin önünde evet baba ben buradayim, vazgeçmedim ve avukat oldum. Ama yarin bir gün devletime, milletime hizmet eden bir savci olmak istiyorum. Bu da benim buradan babam için gerçeklestirmek istedigim bir sözüm olsun. Beni gördügünü biliyorum. Belki aralardan beni izliyordur.”

Rümeysa Konus’un ardindan kürsüye gelen 15 Temmuz Gazisi Volkan Esen o geceyi anlatmakta zorlandi. Gazi Esen heyecandan konusamayinca alkislarla sahmeden indi.

Yapilan konusmalarin ardindan Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nün düzenledigi Sancak Kosusu sonrasinda sancak Vali Hasan Sildak’a teslim edildi. Program 15 Temmuz 2016 gecesinde oldugu gibi salalarin okunmasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA