Çanakkale'de 15 Temmuz Anma Etkinlikleri Gerçeklestirildi

Çanakkale’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Çanakkale'de 15 Temmuz Anma Etkinlikleri Gerçeklestirildi


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle saat 20.00’de Cumhuriyet Meydani’nda Çanakkale Valisi Ilhami Aktas tarafindan Atatürk büstüne çelenk sunma töreni gerçeklestirildi.

Ardindan 15 Temmuz Sehitleri Sancak Kosusu ve milli birlik yürüyüsü basladi.

Cumhuriyet Meydani’ndan baslayan yürüyüs, Inönü Caddesi, Balikesir Caddesi, Kayserili Ahmetpasa Caddelerini takiben Iskele Meydani’nda son buldu. Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügüne ait römorkörlerden havaya su sikilip bogazda görsel sölen gerçeklestirildi.

Iskele Meydani’nda saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda sancak teslim töreni gerçeklestirildi.

Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan, 15 Temmuz sehitleri için dua edildi. Çanakkale Mehteran Takimi tarafindan mehteran gösterisi gerçeklestirildi.



Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, "Tam 6 yil önce akillarini kiraya vermis Çanakkale’den, Çanakkale’deki kahramanliklardan hiçbir nasibini almamis, topun tüfegin yapamayacagini yüreklerin yapacagini ögrenememis bölücü terör örgütünün mensuplari, akillarini kiraya verdikleri kisilerin masalariyla bir darbeye, memleketin üstüne kara bulut çöktürmeye çalistilar. Ellerinden gelen her seyi yaptilar. Gözleri o kadar dönmüstü ki bu milletin evine, Türkiye Büyük Millet Meclisine bu milletin silahlariyla saldirdilar. Istanbul sokaklarina, Ankara sokaklarina, garibanlarin üzerine belki kendi hemsehrileri, belki kendi akrabalari üzerine, kim oldugunu bilmedikleri insanlarin üzerine kursun yagdirdilar. Bunlarin milliliginden, vatanseverliginden bahsetmek mümkün mü? Bu hain sebekeye mensup kisiler, uzaktan kendilerini kumanda eden kisilerin talimatlariyla üzerimize çok büyük bir oyun oynadilar. Ama unuttuklari bir sey vardi ki Çanakkale ruhu yasiyordu. Çanakkale ruhu ilelebet yasayacak her ne olursa olsun bu millet bu gençlik Çanakkale ruhunu yasatmaya devam edecek, böyle 3-5 tane çapulcuya hiçbir zaman memleketini teslim etmeyecek” dedi.



Ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yaptigi konusma meydanda kurulan dev ekranlardan katilimcilara izletildi. Etkinlikte, ögrenciler tarafindan siir okunurken, 15 Temmuz Belgeseli gösterimi de yapildi.

Törene, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Baskan Vekili Süleyman Canpolat, Cumhuriyet Bassavcisi Altug Kürsat Sahin, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Il Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Il Jandarma Komutani kidemli Albay Tahsin Saruhan, kurum amirleri, STK’lar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA