Ortez Protez Yapim Ve Uygulama Merkezi Engellilerin Yasamina Dokunuyor

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Ortez Protez Yapim ve Uygulama Merkezi’nde üretilen medikal ürünler, dar gelirli engelli bireylerin yasam kalitelerini yükseltiyor.

Türkiye’de belediyeler arasinda bir ilk olan ve yaklasik 1 yildir hizmet veren merkezde, çesitli nedenlerle uzuv kaybi olan engellilere, kayip organinin islevini yerine getirecek kisiye özel protez üretiminin yani sira kas ve iskelet sistemi bozuk olan hastalarin da günlük yasamina dokunacak anatomik ve fizyolojik yapilarina uygun yardimci cihazlar yapiliyor.

Gelen talepler dogrultusunda kisilerin ihtiyaç duydugu protezler, 1 ay içerisinde kullanima hazir hale getirilirken, ürün yapiminda el isçiligi büyük rol oynuyor. Merkezde ayrica fizik tedavi ve rehabilitasyon egitimleri de veriliyor.

Merkez bünyesinde geleneksel üretim yönteminin en fazla uygulandigi ortez çesitlerinden AFO üretimi ve tadilati, Dinamik Ayak Bilek Ortezi (DAFO), ayakta durma sehpasi, skalyoz oturma koltugu, ayak tabanlik analizi ve skolyoz tarama ve korse gibi ürünlerin üretimi yapilirken, medikal malzemelerin tamirat ve tadilat isleri de yürütülüyor.

Öte yandan Büyüksehir Belediyesi Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskanligi tarafindan engelliler için bilinçlendirilme, yönlendirilme, danismanlik, mesleki konular, istihdam gibi toplumsal alanda ekonomik refahi beraberinde getirecek bilgilendirme sunumlari ve egitimler gerçeklestiriliyor.
Kaynak: İHA