Kiyi Emniyetinden Nefes Kesen Tatbikat

Kocaeli’de, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü tarafindan "Denizdeki Kazazedelerin Kiyidan Kurtarma Tatbikati" gerçeklestirildi. Tatbikatta, senaryo geregi karaya oturan kuru yük gemisindeki 14 kazazede varagele sistemiyle kurtarildi.

Kiyi Emniyetinden Nefes Kesen Tatbikat
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü, Izmit-Cebeci Pembe Kayalar mevkiinde, "Denizdeki Kazazedelerin Kiyidan Kurtarma Tatbikati" gerçeklestirdi. Nefes kesen tatbikatta senaryo geregi kuru yük gemisi arizalaninca sahile dogru sürüklendigi ihbarini alan ekipler harekete geçti. Ihbar üzerine olay yerine Deniz Hizmetleri Dairesi Baskanligi tarafindan 10 hizli tahlisiye botu ve ekipleri sevk edildi. Ekipler, personelin tahliyesini 1869 yilina uzanan geleneksel kurtarma sistemi olan "varagele" ile yapti. Ekipler, önce gemiye roketle kilavuz halati gönderdi, ardindan makara yardimiyla 1 yarali olmak üzere 14 personeli nefes kesen tatbikatla kurtardi.

"Son 10 yilda denizde 5 bin 134 kisiyi kurtardik"

Tatbikatla ilgili bilgi veren Kiyi Emniyeti Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Durmus Ünüvar, "Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü olarak görev alaninda seyreden gemilerin seyir emniyeti ve denizde can mal güvenligini temin etmek. Bu anlamda 2 bin 200’ün üzerinde personelimizle 7 gün 24 saat görev halindeyiz. En son aralik 2021’de gündüz kosullarinda yaptigimiz tatbikati simdi gece kosullarinda yapacagiz. Tatbikatimizin amaci denizde seyir ehemmiyetini kaybetmis sürüklenen bir gemiden 14 personelin tahliyesi olacak. Kara tahliyesi sistemini kullanacagiz. Bu sistemde denizden ve havadan müdahale imkani bulunmadigi zamanlarda karadan müdahale ederek insanlari tahliye ediyoruz. Bu sistemde önce gemiye bir kilavuz halati gönderecegiz. Sonrasinda bu kilavuz halatiyla makara sistemi kurarak insanlari tahliye edecegiz. Senaryoya göre gemide 14 personel var ve 1 kisi yarali. Kurtarma düzenegimiz geleneksel bir kurtarma sistemidir. Türk bogazlari bölgesinde görev yapmaktayiz. Kilavuzluk, tahlisiye hizmetleri, gemi trafik hizmetleri sistemi, fenerler, seyir yardimcilari olarak görev yapmaktayiz. Son 10 yilda denizde 5 bin 134 kisiyi kurtardik" dedi.

Kaynak: İHA