Göbeklitepe Sergisini Gezen Ersoy Açiklamasi 'Hedefimiz, 5 Yil Içerisinde 5 Milyon Yabanci Ziyaretçiye Ulasmak'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Back to Realverse: Göbeklitepe” sergisini gezdi. Göbeklitepe’nin ziyaretçi sayisinin her yil arttigini söyleyen Bakan Ersoy, “Hedefimiz, 5 yil içerisinde 5 milyon yabanci ziyaretçiye ulasmak” dedi.

Göbeklitepe Sergisini Gezen Ersoy Açiklamasi 'Hedefimiz, 5 Yil Içerisinde 5 Milyon Yabanci Ziyaretçiye Ulasmak'


Beyoglu Kültür Yolu Festivali kapsaminda düzenlenen “Back to Realverse: Göbeklitepe" sergisi Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimiyla açildi. Galataport O2 salonunda gerçeklesen sergide, Göbeklitepe’nin insa sürecinin anlatildigi mini Göbeklitepe maketi, Göbeklitepe’nin dogusunu saglayan iklim, yiyecek ve jeolojik kosullar anlatildigi bilgilendirme panolari, Göbeklitepe tanitim videolari, Sanliurfa’dan 30 ton tas getirilerek, yerel tas ustalarinin çalismasi ile 23 metre çapindaki D yapisi birebir ölçüleri ile kurulan replikalari yer aldi. Sergiyi dolasan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, eserleri tek tek inceleyerek bilgi aldi. Ziyaretin sonunda konusan Ersoy, Göbeklitepe’nin hem Türkiye hem de dünya tarihi için son derece önemli bir yer oldugunu söyledi.

Ersoy, Göbeklitepe’nin ziyaretçi sayisinin her geçen yil arttigini, hedeflerinin 5 yil içerisinde 5 milyon yabanci turist oldugunu ifade etti.



“ESERLER BÖLGENIN ORIJINAL TASLARIYLA YAPILDI”

Göbeklitepe’nin tarihi önemiyle birlikte, turizme de etkisinin oldugunu söyleyen Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sergide kullanilan eserlerin özelliklerinden bahsetti. Ersoy, “Göbeklitepe, Türkiye’deki en önemli arkeolojik kesiflerden biri. Uluslararasi arkeolojik enstitülerin, akademilerin ve akademisyenlerin de katildigi, Neolotik Çag ile ilgili bir çalisma grubu olusturuldu. Onlarin hepsi yavas yavas görev almaya basliyor. Burada bu sefer farkli bir çalisma yaptik. Normalde hep imitasyonlarla yapiliyordu ama bu sefer bölgenin orijinal tasiyla yapildi. Hocalarimiz çalisti, oradaki kesitlerin birebir orijinal kopyalarini getirdiler. Bu açidan da anlamli. Hem de boyutlarin hissedilmesi açisindan önemlidir” dedi.



“INSALLAH SÜRESINI BIRAZ DAHA UZATACAGIZ”

Sergiye ilginin yogun oldugunu belirten Bakan Ersoy, “Istanbul’un en çok turist alan yerlerinden biri de Galataport. Turistler için bir cazibe noktasi haline geldi. Galataport’un içinde böyle bir sergi alani gerçeklestirmek, bunu çagdas sanatla da birlestirerek yapmak buraya kadar gelen turistlerin bir kismina, her yil birkaç milyon turist ziyaret edecek, burayi gösterebilmek çok önemli ve anlamli. Sergi 12 Haziran’a kadar kalacak ama uzatmayi düsünüyoruz. Çünkü su an bekledigimizden daha fazla ziyaretçi aliyor. Galataport ile de konusacak, Insallah süresini biraz daha uzatacagiz” diye konustu.



“HEDEFIMIZ, 5 YIL IÇERISINDE 5 MILYON YABANCI ZIYARETÇIYE ULASMAK”

Hem Türkiye hem de dünya tarihi için son derece önemli bir yere sahip olan Göbeklite’nin yurt içi ve yurt disindan pek çok turist tarafindan ziyaret edildigini dile getiren Ersoy, “Bu sene Sanliurfa iç turizmden çok fazla ziyaretçi aliyor. Dis turizmden de çok fazla seyahat almaya basladi.

Hedefimiz zaten bir asamadan sonra yabanci turist sayisini artirmak. Özellikle uluslararasi akademi ve akademisyenlerin de kazi çalismalari ve arastirmalara katilmasiyla beraber uluslararasi bilinirligin çok daha fazla artacagini düsünüyoruz. Her geçen yil çok daha fazla turist alacagini düsünüyoruz. Oradaki çati uygulamalari da tamamlandiktan sonra hem total ziyaretçi sayisi hem de birbirlerine sinerji artacak. Insallah bizim hedefimiz, 5 yil içerisinde 5 milyon yabanci ziyaretçiye ulasmaktir” ifadelerini kullandi.

(Yunus Emre Seker - Batuhan Altinbas - IHA)
Kaynak: İHA