Yeniden Refah Partisi Lideri Erbakan'dan NATO Yorumu

Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Fatih Erbakan, Finlandiya ve Isveç ile Türkiye arasinda yapilan üçlü anlasmaya iliskin, “Somut kazanim elde edilmeden veto geri çekilmistir” dedi.

Yeniden Refah Partisi Lideri Erbakan'dan NATO Yorumu
Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Fatih Erbakan, Ispanya’nin baskenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde Finlandiya, Isveç ve Türkiye arasinda imzalanan üçlü memorandum hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Imzalanan metnin sadece ‘iyi niyet mutabakati’ olarak nitelendirilebilecegini belirten Erbakan, “Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’e vetosunu çekmek için bu kadar acele etmesinin gerçek sebepleri nelerdir. Türkiye, Madrid’deki zirvede Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya girislerinin önündeki vetosunu maalesef geri çekmistir. Avrupa Birligi’nin kapisinda 63 senedir bekletilen ve hala birlige üyelik israrini sürdüren Türkiye, Isveç ve Finlandiya’yi NATO’nun kapisinda 2 ay bile tutamamistir" dedi.



“Isveç ve Finlandiya taahhütlerini yerine getirmezse ne olacak”

Isveç ve Finlandiya’nin uzun yillardir terör örgütleriyle mücadele eden Türkiye’nin hassasiyet ve endiselerine dikkat edeceklerine dair yazili taahhütte bulunmalarinin, bir uluslararasi resmi metinde PYD/YPG ve FETÖ’nün terör örgütü olarak nitelendirilmelerinin kayda deger gelismeler oldugunu belirten Erbakan, “NATO’ya girislerinin yolu açilan Isveç ve Finlandiya, kagit üzerindeki taahhütlerinin gereklerini yerine getirmedikleri

takdirde ne olacaktir. Her iki ülke de zaten daha önce AB’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK’yi terör örgütü olarak nitelendirmelerine ragmen örgüte bugüne kadar tam destek vermis, her türlü eylemlerinin yolunu açmis, en ufak bir müdahalede bulunmamistir. NATO’da imzaladiklari taahhütname, her iki ülkenin tavirlarinda somut olarak neyi degistirecektir” diye konustu.



“Somut kazanim elde edilmeden veto geri çekilmistir”

Türkiye’nin ekonomideki sikismisligindan dolayi somut kazanim elde edilmeden veto kararinin geri çekilmesini elestiren Erbakan, benzer hadiselerin daha önce de yasandigini hatirlatarak sunlari söyledi:

"Sayin Erdogan birçok konuda oldugu gibi bu konuda da Bati tarafindan ‘kandirildigimizi’ belirtmis, üzüntülerini beyan etmistir. Sayin Cumhurbaskani, endise ederiz ki önümüzdeki süreçte de Isveç ve Finlandiya’nin yazili taahhütlerine bagli kalmamalarindan sikayet edecek, ‘Dost ve müttefiklerimizin samimiyetsizlikleri bizi üzmektedir’ diyecektir.”

Erbakan, daha önce Yunanistan ile yine NATO zirvesinde benzer anlasmanin imzalandigini ancak Yunanistan’in sözünü tutmadigini hatirlatti.

"Son sözü Biden söyledi"

Cumhurbaskani Erdogan ve kurmaylarinin Isveç ve Finlandiya’nin üçlü memoranduma imza atmasini büyük bir zafer olarak nitelendirdigine dikkati

çeken Erbakan, vetoyu kaldirma kararinda zirve öncesi ABD Baskani Biden ile yapilan telefon görüsmesinin etkili oldugunu öne sürdü. “Bize göre ortada somut bir kazanim yoktur. Türkiye sonuçta Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya girislerinin yolunu açmistir” diyen Erbakan sözlerini söyle sürdürdü:

“Isveç ve Finlandiya taahhütlerine uymazsa, Türkiye’nin içinde bulundugu pozisyon, önümüzdeki dönemde bu iki ülkenin NATO üyeliklerinin önüne blokaj koymasina elverisli degildir. ABD Baskani Joe Biden’in Erdogan’i Madrid’e hareketinden önce aramasinin üçlü memorandum karari metninin sonunda yer alan, ’Türkiye, NATO’nun açik kapi politikasina uzun zamandir devam eden destegini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve Isveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine destegini ifade eder’ cümlesinin olusmasinda önemli rol oynadigini ve en son sözü aslinda ABD Baskani Biden’in söyledigini ifade etmek mümkündür. Yeniden Refah Partisi olarak çarenin iflas etmis Bati güdümlü politikalarda ve kuruluslarda degil, rahmetli Erbakan hocamizin önderliginde kurulan D-8’de ve devami olan D-60 ile D-160’ta oldugunun altini bir kez daha çiziyoruz.”
Kaynak: İHA