Haci Adaylarinin Hira Dagi'na Heyecanli Tirmanisi

Peygamber Efendimize ’Oku’ emrinin geldigi, peygamberlik (nübüvvet) nurunun indigi Nur Dagi’na çikmak için yaslisi, genci 1 saatlik zorlu tirmanis gerçeklestiriyor.

Haci Adaylarinin Hira Dagi'na Heyecanli Tirmanisi
Hac ibadeti için Mekke’de bulunan haci adaylari Peygamber Efendimize ’Oku’ emrinin geldigi 643 metre yüksekligindeki Nur Dagi’na çikmak için zorlu bir tirmanis gerçeklestiriyor. Haci adaylari yaklasik 1 saatlik dik tirmanisin ardindan, önce vakit namazlarini Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (sallahü aleyhi vesellem) ayak bastigi yerlerde eda ediyor. Ilerleyen yasina ragmen daga tirmanmaktan vazgeçmeyen haci adaylari, Peygamber Efendimizin ruhaniyetini hissettikleri kutsal dagda gözyaslarina boguluyor. Birçok haci adayi duygularina hakim olamazken, özellikle Türk hacilarin yogun ilgi gösterdigi Hira Magarasi’nda duygusal anlar yasaniyor.

Haci adaylari, gündüz hava sicakliginin zaman zaman 40 derecenin üzerine çikmasi nedeniyle Hira Magarasi’na ulasmak için aksam ve gece saatlerini tercih ediyor. Kutsal topraklara gelen haci adaylari sükür dualari ediyor. Dünyanin degisik cografyalarindan gelen Müslümanlar, zorlu bir tirmanis gerçeklestirseler de sarp yolun maneviyat yüklü oldugu için kendilerini yormadigini belirtiyor. Manevi iklimde rahatladiklarina dikkat çeken haci adaylari, ‘Oku’ emrinin bulundugu Alak Suresi’ni kutlu magara ve civarinda büyük bir husu ile tilavet ederek, o anlari yad ediyorlar. Bu zorlu yolculuk sirasinda yasi itibariyle güçlük çeken haci adaylarina ise mutlaka genç bir yardimci geliyor. Tirmanista çok heyecanli olanlar hizli hizli giderken, küçük çocuklarini da alip bu mukaddes daga çikanlar da dikkat çekiyor. Magaranin içine girebilmek için uzun süre siranin kendilerine gelmesi için disarida sabirla bekleyen haci adaylari Nur Dagi’nin en yüksek kesiminden Kabe-i Muazzama’yi izliyor.

Mekke’de hilali beklediler ama göremediler

Zilhicce ayini gözlemek için de Nur Dagina çikan Müslümanlar, Mekke’i Mükerreme sehrinin yüksek daglarindan hilali gözlemliyor. Çarsamba aksam namazi vakti 296 derece istikametinden çok küçük olarak hilalin çikmasini bekleyen Müslümanlar Mekke’den nem (ufunet) nedeniyle hilali göremediler.

Öte yandan Riyad’dan yapilan açiklamada, Zilhicce hilalinin görüldügü belirtilerek 8 Temmuz Cuma günü Arafat vakfesine hacilarin çikartilacagi kaydedildi.

Kabe’yi karsilarina alan haci adaylari büyük bir husu ile namazlarini kiliyor

Nur Daginda dua etmenin bile çok farkli oldugunu belirten haci adaylari, manevi iklimden doya doya faydalanmaya çalisiyor. Peygamber Efendimiz zamaninda kismen üstü açik olan ancak daha sonra üstüne düsen taslar ile tam bir magara halini alan Hira Magarasi’nda günesin dogusu iki cihan günesi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (sallahü aleyhi vesellem) hatiralari ile birlesince Müslümanlarin heyecani daha da artiyor. Kutsal magarayi ziyaret edenler, namazlarini da magaranin içerisinde, önünde ve üzerinde eda ederken, Mekke ve Harem-i Serif manzarasi, manevi atmosferi daha da artiriyor. Kayalarin üzerinde Kabe’yi karsilarina alan haci adaylari büyük bir husu ile namazlarini kiliyor. Yolda haci adaylarina soguk su, çay ve mesrubat satan küçük mekanlar daga tirmanirken yorulanlara dinlenecek soluklanma alani oluyor. Hira Magarasi asiri sicak ve zorlu tirmanisa ragmen günün 24 saati ziyaretçi akinina ugruyor.

Öte yandan, Suudi yönetimi Nur Dagi’nin ziyaret edilmesini istemedigi için gerekli merdiven ve tesisleri yillardir yapmiyor. Yönetimin, bu kutsal mekanin ziyaretine çok sicak bakmiyor. Maymunlarin ziyaretçilerin çantalarini kaçirmalari da yolcular için sikinti olusturuyor.
Kaynak: İHA