HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Bütün Ücretlilerden 1 Yil Süreyle Gelir Vergisi Almayin'

Hak Isçi Sendikalari Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, “Bizim talebimiz, kamuda çalisanlar, memurlar, isçiler ve emekliler örgütlenmis toplu sözlesme çerçevesindeki yerlerin ötesinde bütün çalisanlarin bu fiyat hareketlerinden, yüksek enflasyondan korunacagi biz çözüm istiyorum. Bunun yolu da bütün ücretlileri ilgilendiren konulardan geçiyor, vergiden geçiyor, sosyal güvenlik priminden geçiyor. Benim önerim, bütün ücretlilerden 1 yil süreyle gelir vergisi almayin” dedi.

HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Bütün Ücretlilerden 1 Yil Süreyle Gelir Vergisi Almayin'
HAK-Is Il Baskanlari Toplantisi, Ankara’da bir otelde düzenlendi.

“Biz Birlikte HAK-IS’iz” temasiyla düzenlenen toplantiya HAK-Is Genel Baskani Mahmut Arslan’in yani sira Yönetim Kurulu üyeleri ve 81 ilin Il Baskanlari katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan toplantinin açilis konusmasini HAK-IS Genel Baskan Mahmut Arslan yapti. Burada konusan Arslan, ülkede yasanacak olan dogal afetlerde HAK-IS konfederasyonuna sorumluluk düstügünün altini çizerek, “Eger ülkede bir deprem varsa bir yangin varsa bize orada da sorumluluk düsüyor. Geçtigimiz yil özellikle Bati Karadeniz’de yasanan sel felaketine ilk ulasanlar HAK-IS’in il baskanlari ve genel merkezimizdeki komitelerdir. Yine bu yil, insallah tekrari olmaz, Marmaris yangininda yine ilk kosanlar konfederasyonumuzun komiteleridir” diye konustu.



“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapisi adaletli bir temsili getirmiyor”

Çalisma hayatiyla ilgili HAK-IS’in en temel gündemlerinden birinin asgari ücret oldugunu belirten Arslan, “HAK-IS, kurulusundan bu tarafa Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapisina itiraz eden tek örgüttür. Çünkü bu yapi bu ülkeye yakismiyor. Tek sendikacilik hedefleyen, askeri darbelerle bunu da tescil ettirmeye çalisan bir kisim sendikal anlayislarin ortaya koyduklari bir çözüm. Bazi kamu kurumlarinda, temsilde üye sayisi alinarak, temsilde, delegelikte, kongrelerde yer aldilar. Sosyal Güvenlik Kurumu, ISKUR ve benzeri kurumlarda, MYK gibi kurumlarda konfederasyonlar, üye sayisinca orada temsil ediliyor. Buna da itirazimiz yok, sunu demiyoruz: ‘En fazla üyesi olan degil, biz orada olalim’. Üye sayisi oraninda temsil edilsin. Israrla bir kesim inat ediyor: ‘Hayir burasi bizim’. Sanki babalarinin tapulu mali orasi. Öyle bir sey yok. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapisi itibariyle tekli bir yapi getirir. Digerleri, issizler, asgari ücretle çalisan sendikali yüzbinlerce, milyonlarca insan kim temsil edecek, temsil yok. Dolayisiyla bugünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapisi adaletli bir temsili getirmiyor” degerlendirmelerinde bulundu.

“Bütün ücretlilerden 1 yil süreyle gelir vergisi almayin”

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasini ve asgari ücreti yeniden enflasyonun üstünden belirleme taleplerini israrla ifade ettiklerini hatirlatarak, “Bir tehlikeyi de beraberinde söyledik. Eger asgari ücret oraninda, toplu sözlesme sisteminde yer alan bütün isçilerin ücretlerine de yeniden bir düzenleme yapilmazsa Türkiye’nin toplu sözlesme sistemini yok ederiz. Bu, Türkiye isçi hareketine en büyük kötülüktür. O yüzden, ücretlerin hepsinin asgari ücrete geldigi bir kamu ve özel sektörde sendikaciligi tartismazsiniz, sendikaciliktan bahsedemezsiniz. O nedenle bizim talebimiz, kamuda çalisanlar, memurlar, isçiler, emekliler örgütlenmis toplu sözlesme çerçevesindeki yerlerin ötesinde bütün çalisanlarin bu fiyat hareketlerinden, yüksek enflasyondan korunacagi biz çözüm istiyorum. Bunun yolu da bütün ücretlileri ilgilendiren konulardan geçiyor, vergiden geçiyor, sosyal güvenlik priminden geçiyor. Benim önerim, bütün ücretlilerden 1 yil süreyle gelir vergisi almayin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA