'NATO Zirvesi'nde Ülkemizin Hak Ve Menfaatleri Dogrultusunda Ne Gerekiyorsa Onu Yapacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ispanya’ya NATO Zirvesi’ne gidecek, ülkemizin hak ve menfaatleri dogrultusunda ne gerekiyorsa onu yapacagiz. Özellikle PKK/YPG, FETÖ gibi terör örgütleri konusunda sergilenen riyakarliklari muhataplarimizin yüzlerine belgeleri ile bilgileri ile görüntüleri ile ifade edecegiz” dedi.

'NATO Zirvesi'nde Ülkemizin Hak Ve Menfaatleri Dogrultusunda Ne Gerekiyorsa Onu Yapacagiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Erdogan, “Irak sinirimizi teröristlerin saldirilarindan kalici olarak kurtaracak operasyonlarimiz basariyla sürüyor. Suriye sinirimizda olusturmaya basladigimiz güvenlik koridorunun eksiklerini tamamlama ile ilgili hazirliklarimiz biter bitmez orada da yeni harekatlara baslayacagiz. Akdeniz ve Ege’deki haklarimizi korumaya yönelik gereken tüm adimlari atmaktan asla çekinmedik, çekinmeyecegiz. Pek çok farkli cografyada hem ülkemizin çikarlarini savunmak hem dost ve kardeslerimize destek olmak için yürüttügümüz faaliyetlere devam ediyoruz. Efes-2022 Tatbikati bu tablonun askeri boyutunu temsil eden bir örnek olarak basari ile sonuçlandirilmistir” ifadelerini kullandi.

“YILLIK 243 MILYAR DOLARLIK IHRACAT RAKAMINA ULASAN IS DÜNYAMIZI BIR KEZ DAHA TEBRIK EDIYORUM”

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Toplantisi’nda sektör temsilcileri ile bulusmalarina da deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye Ekonomi Programi’mizin temel sütunlarindan biri olan ihracatimizdaki gelismeleri 13 Haziran’da katildigimiz Türkiye Ihracatçilar Meclisi Toplantisi’nda sektör mensuplari ile tekrar degerlendirdik. Ihracatçilarimizin coskusu bize hem dogru yolda ilerledigimizi hem de ülkemizin önündeki aydinlik gelecege adim adim yaklastigimizi gösterdi. Yillik 243 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasan is dünyamizi bir kez daha tebrik ediyor, ‘Allah gayretlerini artirsin’ diyorum” seklinde konustu.



“SABOTAJ NEDENIYLE ÇIKTIGI BELIRLENEN YANGIN SONRASINDA ZARAR GÖREN 5 BIN 142 HEKTAR ALAN FIDAN DIKILMEK SURETIYLE YENIDEN IHYA EDILECEK”

Mugla’nin Marmaris ve Köycegiz bölgelerinde çikan yanginlar konusundaki çalismalara da deginen Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Millete hizmet derdi olmayanlarin gökyüzünde helikopter arayisi gibi, uçak arayisi gibi, bu tür zavallilar ile bu ülkede siyaset yapilmaz. Biz isimizi biliyoruz ve isimizin geregi ne ise onu yapiyoruz. Gece gündüz demeden tüm itfaiyecilerimiz ile silahli kuvvetler mensuplarimizla, STK’larimizla bu çalismalari yürüterek yangina 13’ü uçak 44’ü helikopter 3 IHA olmak üzere toplam 60 hava araci, 613 arazöz ve su ikmal araci, 203 is makinasi, 5 bin 700’e yakin personel, 2 bin 100’ün üzerinde gönüllüden olusan bir ekiple müdahale edilmistir Bay Kemal. Tabii yavrularin da ortaklarin da var. Onlar da ne yapildigini, kimlerle yapildigini tekrar duymus olsunlar. Sabotaj nedeniyle çiktigi belirlenen yangin sonrasinda zarar gören 5 bin 142 hektar alan fidan dikilmek suretiyle yeniden ihya edilecektir. Dikkat et Mugla’da Büyüksehir Belediyesi sende. Acaba ne yaptiniz? Ne gibi bir çalisma ortaya koydunuz? Büyüksehir belediyelerinin itfaiyesi yok mu? Onlar ne is yaptilar? Ama bizler burasi CHP belediyesidir demedik. Tüm ekiplerimiz ile buraya indik ve atilmasi gereken adimlari attik.”

“INSALLAH YARIN ISPANYA’YA NATO ZIRVESI’NE GIDECEK, ÜLKEMIZIN HAK VE MENFAATLERI DOGRULTUSUNDA NE GEREKIYORSA ONU YAPACAGIZ”

28 Haziran Sali günü Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katilacagini da hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Insallah yarin Ispanya’ya NATO Zirvesi’ne gidecek, ülkemizin hak ve menfaatleri dogrultusunda ne gerekiyorsa onu yapacagiz. Özellikle PKK/YPG, FETÖ gibi terör örgütleri konusunda sergilenen riyakarliklari muhataplarimizin yüzlerine belgeleri ile bilgileri ile görüntüleri ile ifade edecegiz. Bu tablo degismeden Türkiye’den farkli bir tavir beklenmesinin mümkün olmayacagini da açikça söyleyecegiz” açiklamasinda bulundu.

“ADANA’DA PETROL ARAMA ÇALISMASI YAPTIGIMIZ IKI KUYUDA YÜKSEK KALITELI PETROL BULDUK”

Türkiye’deki maden zenginlikleri konusunda atilan adimlarin kararlilikla ve hiz kazanarak devam edecegini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan sunlari söyledi:

“Türkiye kimi ülkeler gibi kendine yetecek ve büyük gelir elde etmesini saglayacak enerji kaynaklarina ne yazik ki sahip degildir. Bir yandan elimizdeki sinirli kaynaklari en verimli sekilde kullanmaya çalisirken, diger yandan da yerli ve yenilenebilir enerji sistemlerine ciddi yatirimlar yapiyoruz. Karadeniz Gazi 540 milyar metreküplük rezerv miktarinin ve 100 milyonlarca dolarlik ekonomik degerinin ötesinde ülkemiz için bir umut ve moral kaynagi olmustur. Yeni kaynaklar bulmak için sahip oldugumuz 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisi ile hem Karadeniz’deki hem de Akdeniz’deki faaliyetlerimizi kesintisiz bir sekilde sürdürmekte kararliyiz. Yerin altinda ve üstünde ne varsa azligina çokluguna bakmadan, milletimizin emrine vermek istiyoruz. Bu gayretlerimiz neticesinde son 5 yilda ülkemizin yurtiçi petrol üretimini günlük 37 bin varilden 60 bin varile yükseltmeyi basardik. Bu çerçevede son dönemde Adana’da petrol arama çalismasi yaptigimiz 2 kuyuda, yüksek kaliteli petrol bulduk. Birisi 425 metre digeri 358 metre derinlikte elde ettigimiz petrolün rezerv degeri yaklasik 1 milyar dolar olarak hesaplanmistir. Ayni sahada 8 yeni kuyu daha açarak toplam 10 kuyuda üretime geçecek sekilde hazirliklarimizi sürdürüyoruz.”

“Ülkemizin önemli nadir element sahalarindan Eskisehir Beylikova dünyanin Çin’den sonraki ikinci büyük rezerv alanidir ve burada ilk etapta yillik bin 200 ton cevher isleyecek bir üretim tesisi kuruyoruz”

Son dönemlerde özellikle Covid-19 salgini döneminde nadir elementlerde yasanan üretim ve tedarik sikintilari sonrasinda ülkede bu alanda atilacak adimlara hiz vermeye basladiklarinin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Küresel maden üretiminin düstügü salgin döneminde, yillik 6 milyar dolarlik maden ihracati ile krizden pozitif yönde ayrisan ülkeler arasinda yer aldik. Bu olumlu tablo karsisinda hedef yükselterek, madenlerimizin katma degerli uç ürünler olarak ihraci konusuna odaklandik. Yüksek teknolojili ürünlerin temel bilesenleri olan nadir elementlerin üretimini de ilk öncelik olarak belirledik. Halihazirda dünyadaki nadir elementlerin üretimi ve bunlarin nihai ürüne dönüstürülmesi çalismalarinin yüzde 95’i Çin’de gerçeklestirilmektedir. Son dönemdeki gelismeler sebebi ile bu ürünlerin üretimi ve tedarikinde sorunlar çikmis, fiyatlarinda da fahis artislar yasanmistir. Teknoloji bagimsizliginin ayrilmaz bir parçasi olan madenlerin üretimi ve nihai ürüne dönüstürülmesi hususunda yeni bir adim atiyoruz. Geçmiste türlü engellemeler ile ülkemizin disinda tutuldugu bu alana artik güçlü bir sekilde girmenin vaktinin geldigine inaniyoruz. Ülkemizin önemli nadir element sahalarindan Eskisehir Beylikova dünyanin Çin’den sonraki ikinci büyük rezerv alanidir. Burada ilk etapta yillik bin 200 ton cevher isleyecek bir üretim tesisi kuruyoruz. Deneme üretimi sonuçlarinin ardindan endüstriyel tesis yatirimina hemen basliyoruz. Amacimiz bu tesis tam kapasiteye ulastiginda yillik 570 bin ton cevher isleyerek, 10 bin ton nadir toprak oksitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum üretimi gerçeklestirmektir.”

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA