Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Birlikte Hareket Ederek Kirilan Tedarik Zincirlerini Yeniden Olusturmaliyiz'

Almanya’nin Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayi’nda baslayan G7 Liderler Zirvesi’nin ilk oturumunun ardindan açiklama yapan Almanya Basbakani Olaf Scholz, “Birlikte hareket ederek kirilan tedarik zincirlerini yeniden olusturmaliyiz” dedi.

Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Birlikte Hareket Ederek Kirilan Tedarik Zincirlerini Yeniden Olusturmaliyiz'
G7 Liderler Zirvesi, Almanya’nin Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayi’nda bugün basladi.

Ilk oturumun ana gündem maddesini Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari ve ardindan yasanan enerji krizi ile yüksek enflasyon olusturdu. Zirveye ev sahipligi yapan Almanya Basbakani Olaf Scholz, küresel enerji krizi ve yüksek enflasyon oranlarini ele aldiklarini açikladi.

G7 ülkelerinin dünyanin içinde bulundugu mevcut zorluklara karsi ortak bir çözüm bulabilmek açik fikirli ve kararli oldugunu belirten Scholz, "Rusya’nin acimasiz saldirisina karsi Batili ülkelerin organize bir sekilde Ukrayna’ya destek olmasi Putin’in beklemedigi bir sonuçtu. Verdigimiz destek karsisinda simdi ne kadar hakli oldugumuzu görmekteyiz. Kiliseler ve sivil yerlesim alanlari yerli agir silahlarla vuruluyor. Biz, özgürlügün ve kendi kaderini belirlemek isteyenlerin yaninda durmaliyiz. Bu saban ABD Baskani Biden ile yaptigimiz görüsmede Ukrayna konusunda yapilmasi gerekenlerde hemfikir oldugumuzu beyan ettik ve bunu burada da çok net söyleyebiliriz. Almanya ve ABD her zaman birlikte hareket edeceklerdir. Bu zamana kadar böyle oldu bundan sonra da yakin koordinasyonumuz devam edecektir. G7 ülkeleri olarak birligimiz, ekonomik ve enerji de dahil olmak üzere bizi etkileyen her konuda is birligimiz devam edecektir” dedi.



“Tedarik zincirinin bozulmasi küçümsenecek bir sorun degil”

Ortaya çikan krizlerden, artan enflasyondan ve hammadde kitligindan bazi ülkelerin çekince duydugunu ifade eden Scholz, “Tedarik zincirinin bozulmasi küçümsenecek bir sorun degil. Zirveden çok net bir birlik ve kararli eylem sinyali gönderebilecegimizden eminim. Hemfikir olmamiz ayni zamanda riskleri koordineli bir sekilde ele almayi basarabilecegimiz anlamina geliyor. Biz de bunu basaracagiz. Bizim için gerekli olan birlikte hareket ederek kirilan tedarik zincirlerini yeniden olusturmaktir. Salgina karsi uluslararasi is birligimizi ekonomik alanda da kararli bir sekilde gösterebiliriz” açiklamasinda bulundu.

“Önemli sinyaller verecegiz”

Zirvenin bu aksamki bölümünde dis ve güvenlik politikasi konularini genis çerçevede ele alacaklarini söyleyen Scholz, “Ukrayna-Rusya savasi önemli bir konu olabilir ancak tek sorun o degil. Dünyamiz için bir güvenlik mimarisi üzerinde çalismaliyiz. Umut ediyorum ki ilk görüsmemizde olumlu bir netice elde edebiliriz. Dünya demokrasilerine bu toplantilarda hem ekonomik hem de siyasi sinyaller verebilecegimizi düsünüyorum" dedi.

G-7 liderleri ilk oturumun ardindan aile fotografi da çektirdi.

ABD Baskani Joe Biden sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin adina yeni yaptirim karari alindigini belirterek, G7 Liderler Zirvesi’nde Rusya’nin altin ithalatini yasaklayan kararin açiklanacagini ifade etmisti.

“Putin, egosunu finanse ediyor”

Zirve öncesinde alinacak kararlar ile ilgili açiklama yapan Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise, “Bugün duyuracagimiz yaptirimlar direkt olarak Rus oligarklari ve Putin’in savas makinesi kalbini vuracak. Putin, azalan kaynaklarini bu anlamsiz ve barbarca savas için heba ediyor. Hem Ukrayna hem de Rusya halki pahasina egosunu finanse ediyor. Putin rejimini fonlarindan mahrum birakmamiz gerekiyor. Ingiltere ve müttefiklerimiz de tam olarak bunu yapiyor” demisti.

Dünya liderleri Almanya’da bulusuyor

G7 Liderleri Zirvesi’ne ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Italya ve Japonya’nin yani sira, Avrupa Konseyi ve Komisyon Baskanlari, Birlesmis Milletler, Dünya Saglik Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Uluslararasi Para Fonu (IMF), Dünya Bankasi, Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO), Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) ve Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) de katiliyor. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ise zirvede video konferans yöntemiyle yer alacak. Ayrica Almanya, Arjantin, Hindistan, Endonezya, Senegal ve Güney Afrika’yi da zirveye davet etmisti.
Kaynak: İHA