Rize'nin 'Sen Ortaklari' Açtiklari Tezgah Ile Herkesin Ilgi Odagi Oldular

Rize’de 3 kuzenin ortaklasa kurdugu ‘Sen ortaklar bakkaliyesi’ herkesin ilgi odagi oldu.

Rize'nin 'Sen Ortaklari' Açtiklari Tezgah Ile Herkesin Ilgi Odagi Oldular
Rize’de 3 nesildir esnaflik yapan Yildiz ailesi, kendi çocuklarina bir seyyar tezgah kurarak esnafligi ögrenmeleri yolunda önemli bir adim atti. Daha çocuk yasta olan 3 kuzenin ebeveynleri kontrolünde açtigi tezgah ise bir anda ilgi odagi oldu. Kuyumcular sokagi olarak bilinen ebeveynlerine ait isletmenin kapisina tezgah kuran miniklerin küçük isletmelerine verdigi ‘Sen ortaklar bakkaliyesi’ ismi de herkesi tebessüm ettirdi. Kendilerinden büyüklerin gelip alis veris ettigi gençler hesap yapmayi ve ürün satmayi ögrenerek hem harçligini çikariyor hem de alisilmisin disinda teknolojiden uzak durarak sosyal hayati ögreniyor.

Küçük bakkaliyenin minik esnaflardan Elif Mina Yildiz, esnaflik yapmanin zor olmadigini ifade ederek “Burayi eglenmek için, amcam ve arkadaslarimin yardimiyla açtik. Satis oluyor. Görenler gülüyorlar. Bazen amcam yardim ediyor, kendimizde hesap yapiyoruz, kasayi düzenliyoruz, ürünleri posetlere koyup müsterilere veriyoruz. Zor degil, kolay bizim için. Buranin adi ‘Sen ortaklar’. Mutluluk için konulan bir isim. Kuzenim Muhammet koydu ismi” dedi.

Küçük tezgahin bir diger sen ortagi Muhammet Ali Yildiz ise “Bu isletmeyi ticareti ögrenmek için kurduk. Görenlerin hosuna gidiyor, ‘Aferin size’ diyorlar” ifadelerini kullandi.

"Bize babamiz esnafligi böyle ögretmisti"

Rize’de 3 nesildir esnaflik yaptiklarini dile getiren sen ortak kuzenlerin aile büyügü Mehmet Akif Yildiz ise “Bu bir ahilik düsturu, gelenegi. Bize de babamiz ayni sekilde bir uygulama yapmisti. Biz sergi diyoruz, çocukken biz de sergi açtik. Biz de bu kültürü, gelenegi çocuklarimiza, bizden sonra ki nesillere aktarmaya çalisiyoruz. Burada temel amaç çocuklarin hayata baslangicini saglamak, onlari hayata hazirlamak. Ticareti ufak da olsa, basit ticareti ögretmek. Bir seylerin kiymetini bilebilsinler, hep hazirci olmasinlar. Çocuklarimiza her istediklerini aliyoruz, biraz çalisarak ögrensinler. Ben uzmanlarin yazilarini okurum, çok da dinlerim. Uzmanlar ’Çocuklarinizi kolayciliga alistirmayin’ diyorlar” diye konustu.

Ayni zamanda çocuklari teknoloji bagimliligindan kurtarmak için de böyle bir uygulama yöntemine basvurduklarini ifade eden Yildiz sözlerinin söyle devam etti:

“Tableti de kullanacaklar tabi, teknolojiden uzak kalmayacaklar ama bizler de ebeveynler olarak bu isi dengelemeliyiz. Birazda o makinelere kapanmalarini engellemek için aslinda yaptik. Güzel de oldu, sempati kazandi. Rizeli hemsehrilerimiz, Rize’ye alisverise gelen komsularimiz sempati ile karsiladilar. Hem egleniyorlar, hem ögreniyorlar, güzel bir sey oldu."
Kaynak: İHA