Op. Dr. Özsular Açiklamasi ''A'dan Z'ye Burun Ameliyati''

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Op. Dr. Yavuz Özsular, dünyada en çok tercih edilen estetik operasyonlarindan biri olan burun estetigi hakkinda bilinmeyenler ve merak edilenler hakkinda detayli bilgi verdi.

Op. Dr. Özsular Açiklamasi ''A'dan Z'ye Burun Ameliyati''
Op. Dr. Özsular, burun estetigi (rinoplasti) tüm dünyada en çok tercih edilen estetik operasyonlardan biri oldugunu ancak ameliyata dair bilinmeyen çok konun oldugunu ifade etti.

Özsular, rinoplasti ameliyatina neden ihtiyaç duyulma sebepleri hakkinda ise ’’Burundaki sekil bozuklugu bazen görsel anlamda kisiyi rahatsiz eder, bazen de solunum sikintilarina yol açarak hayat kalitesini düsürür. Iste tam bu noktada ‘rinoplasti’ olarak adlandirdigimiz operasyonlar devreye girer. Ameliyatlarda içeriden kemik ve kikirdak egriliklerini tedavi edip burnu yeniden sekillendiririz. Hastanin yüzüne en uyumlu burnu planlariz. Ülkemizde en çok yapilan ameliyatlar arasinda yer alan rinoplasti, tecrübe ve ince isçilik gerektiren bir cerrahidir. Birçok farkli teknikle yapilabilir. Teknikleri kiyaslamak dogru olmaz, ancak hasta için en dogru ve ideal teknik yaklasimi kullanmak gerekir.”

Doktor muayenesi ve karar verme asamasi

Op. Dr. Yavuz Özsular, doktor muayenesi ve karar verme süreci hakkinda da ise ’’Doktorunuz görüsme sirasinda burun estetigine dair tüm degiskenlere (yasiniz, cilt kalinliginiz, mevcut kikirdak durumunuz, burun tikanikligi gibi) bakarak sizi muayene eder ve beklentilerinizi, sikayetlerinizi dinler. Ardindan muayene yapilarak kikirdak, kemik yapi ve mukoza degerlendirilir. Burun cildinin tipi ve kalinligi, burun içi septum kikirdak yapisi ve konkalarin yapisi ayrintili muayene ile gözden geçirilir. Mevcut problemler masaya yatirildiktan sonra doktorunuz tarafindan degisik açilardan fotograflariniz çekilir. Sonra yüz yapiniza estetik olarak uyumlu olacak burun tipleri photoshop ve simülasyon programiyla düzenlenir. Böylece ameliyattan sonraki yaklasik sonuçlar hakkinda fikir sahibi olursunuz’’ dedi.

Dogru cerrahi bulmak çok önemli

Burun estetiginin titizlikle ve özenle gerçeklestirilmesi gereken bir cerrahi oldugunu dile getiren Dr. Özsular, “En kiymetli olani, ilk seferde dogru cerrahi bulmak ve istenen sonuca ilk seferde ulasmaktir. Çünkü birden fazla cerrahi gerçeklestirildiginde, imkanlar ilkine oranla daha kisitli olmaktadir” dedi.

Basarili cerrah, operasyon öncesi dikkat edilmesi gerekenleri de söyle açikladi: “Ameliyattan önceki günlerde eger ilaç kullaniyorsaniz, doktorunuzun belirttigi sekilde birakmalisiniz. Aspirin ve kan sulandirici ilaç kullaniyorsaniz, doktorunuza mutlaka belirtmelisiniz. Birkaç gün öncesinden tuz tüketiminin azaltilmasi da ödem olusumunu azaltacaktir’’ seklinde konustu.

Operasyon sonrasina dikkat

Op. Dr. Yavuz Özsular, operasyon sonrasi süreç hakkinda uyarilarda bulunarak, ’’Burnunuzun içine sargi bezleri veya büyük pamuklar degil, yeni nesil ince ve yumusak silikon tamponlar yerlestirilir. Bunlarla nefes alma sikintisi yasamazsiniz. Ilk birkaç gün agri kesici kullanmaniz, süreci konforlu geçirmenizi saglar. Ameliyat bitiminden yaklasik 2-3 saat sonra sislik ve ödem olusumu baslayacaktir. Hemen hemen herkeste olur ve 3’üncü günden sonra giderek azalir. Bu süreçte doktorun talimatlari dogrultusunda soguk uygulama yapmaniz, süreci daha hafif atlatmanizi saglayacaktir. Morluk olusmasi, cilt yapiniza baglidir. Hastanede 1 gece konaklayacak, ertesi gün taburcu olacaksiniz. Taburcu edilirken antibiyotik, agri kesici, burun yikama solüsyonu, burun içi nemlendirici krem ve hapsirik önleyici ilaç reçete edilir’’ ifadelerini kullandi.

’’1 yil içerisinde son seklini alir’’

Burnun son seklini almasinin 1 yili bulabildigini dile getiren Op. Dr. Yavuz Özsular, bu süreçte dikkatli olunmasi gereken konulari söyle anlatti:

’’Hastaneden çiktiktan sonra ilk 1 hafta agir isler yapmamalisiniz. Uzun süreli yatak istirahati önermiyoruz. Hafif yürüyüsler yaparak gezebilirsiniz, basiniz gölgede kalacak sekilde güneslenebilirsiniz, çogunlukla dinlenir pozisyonda olmalisiniz. Ilerleyen günlerde agriniz olursa hafif agri kesiciler alabilirsiniz. Dus, ilik suyla 10-15 dakika kadar, yani kisa süreli olmalidir. * Operasyon sonrasi yatarken basinizin hafif dik konumda olmasi sisliklerin daha hizli inmesini saglar. Tamponlariniz 5-10 gün sonra çikacaktir. Yeni nesil tamponlari çikarmak artik çok kolaydir, burada sizi aci dolu bir süreç beklemez. Tamponlar çiktiktan sonra hafif kanamalarin olmasi normaldir. Sümkürmek dogru degildir. Deniz suyu spreyi ve nemlendirici temizleyici kremlerle belirtilen sekilde bir pamuklu kulak çubugundan yararlanarak burnunuzu nazikçe temizlemelisiniz. 7-10 gün sonra normal hayatiniza dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra ilk 1-2 ay gözlük takmamaniz gerekir. Lens kullanmaya 1 hafta sonra baslayabilirsiniz. Ameliyattan sonraki ilk 15 gün yüze herhangi bir islem yaptirmamalisiniz. Ameliyattan sonraki ilk 6 ay burnunuza darbe almamaya özen göstermelisiniz.’’
Kaynak: İHA