Banka Müsterilerini Dolandiran Sahte Çagri Merkezlerine Operasyon Açiklamasi 33 Gözalti

Çagri merkezi kurarak banka müsterilerini dolandiran ve milyonlarca liralik vurgun yapan bir suç sebekesine yönelik

Istanbul, Bursa, Aydin ve Ankara’da düzenlenen operasyonlarda, 33 süpheli yakalandi. Kendilerini banka görevlisi olarak tanitarak dolandiricilik yapan sebeke üyelerinin, üçüncü sahislarin hesaplari üzerinden kripto borsalarinda hesaplar açarak paralari sanal para ile transfer edip 20 milyon lira vurgun yaptiklari anlasildi.

Alinan bilgiye göre, Istanbul Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, kendilerini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarinin çalisani gibi tanitip dolandiricilik yapan bir suç sebekesini tespit etti.

Para trafigini, komisyon karsiliginda anlastiklari üçüncü kisilerin hesaplari üzerinden yürütmüsler

Söz konusu sebekenin organize sekilde faaliyet göstererek çagri merkezleri araciligi ile farkli sahislar adina kayitli GSM hatlarindan aramak suretiyle kendilerini banka görevlisi olarak tanittiklari ve önceden temin ettikleri müsteri bilgileriyle güven vererek magdur kisilerin tüm bankacilik bilgilerini ele geçirdikleri tespit edildi. Dolandirdiklari kisilerin banka hesaplarindan önceden belli bir komisyon karsiliginda anlastiklari 3. sahislarin hesaplarina havale yöntemi ile para gönderdikleri saptandi.

Dolandiricilik paralariyla lüks yasam sürmüsler

Dolandiricilik sebekesinin ayrica üçüncü sahislara kripto borsalarinda hesaplar açmak suretiyle paralari sanal para ile transfer ederek 20 milyon lira tutarinda haksiz kazanç sagladiklari anlasildi. Süphelilerin yas grubu araliginin ise 18 ile 25 araliginda oldugu, haksiz temin ettikleri paralar ile lüks araçlar kullandiklari ve Aydin’in turistik ilçelerinden Kusadasi’ndaki tatil beldelerinde eglendikleri belirlendi. Kullandiklari lüks araçlari sürekli baska kisiler adina kiralayarak kendilerini gizlemeye çalisan süphelilerin, sebeke içinde faaliyet gösteren zanlilarin maaslarini ve dolandiriciliktan temin ettikleri tutarlari ise sanal para ile farkli farkli cüzdan adresleri üzerinden transfer ettikleri anlasildi. Sebekenin bu yöntemle kendi izlerini kaybettirmek istedikleri tespit edildi.

Istanbul, Ankara, Bursa ve Aydin’da operasyon

Uzun süre devam eden teknik ve fiziki takibin ardindan dün sabah Istanbul, Bursa ve Aydin’da birer, Ankara’da 4 farkli adreste faaliyet gösteren çagri merkezlerine yönelik es zamanli operasyon gerçeklestirildi.

Siber Suçlarla Mücadele polisince yapilan operasyonlarda 33 süpheli gözaltina alindi. Baskin yapilan yerlerde gerçeklestirilen aramalarda, 2 ruhsatsiz tabanca, 11 bin TL para, bir miktarda uyusturucu madde, 1 soguk cüzdan ve çok sayida dijital materyal ele geçirildi. Yakalanan süpheliler, sorgulanmak üzere Istanbul Siber Suçlarla Mücadele Subesine getirildi.

Zanlilarin emniyetteki islemleri sürüyor.
Kaynak: İHA