AK Parti'li Yilmaz Açiklamasi 'Mut Kayisisinda Bu Yil 110 Bin Tondan Fazla Rekolte Gerçeklesti'

AK Parti İçel Milletvekili Zeynep Gül Yilmaz, kayisi üretimi dolayisiyla üreticilerin bu yil yüzünün güldügünü belirterek, “Türkiye’nin sofralik kayisi üretiminin yüzde 85’inin üretildigi Mut ilçemiz basta olmak üzere bu yil İçel’de 110 bin tondan fazla kayisi rekoltesi gerçeklesti” dedi.

AK Parti'li Yilmaz Açiklamasi 'Mut Kayisisinda Bu Yil 110 Bin Tondan Fazla Rekolte Gerçeklesti'
Mut ve Gülnar ilçelerinde kayisi bahçelerine giderek üreticilerle bir araya gelen Yilmaz, kayisi toplayip hasat yapti. Türkiye’nin sofralik kayisi üretiminin yüzde 85’inin Mut’ta gerçeklestirildigini animsatan Yilmaz, Mut kayisinin cografi isaret tescilli oldugunu söyledi.

Mut ilçesinin ve bölgenin sahip oldugu mikroklima iklim özelligi sayesinde kayisinin kaliteli ve uzun raf ömrüne sahip, tamamen organik oldugunu vurgulayan Yilmaz, “İçel’de cografi isaret tescili alan Mut kayisimizin hasat sezonunda sona geldik. Biz de onlarla kayisi topladik, hasatlarini birlikte yaptik. Üreticilerimiz hem fiyat hem rekolte anlaminda güzel bir sezon geçirdi. Bunu, üreticilerimizle görüstügümüzde bize dile getiriyorlar. Bu yil İçel genelinde 110 bin tonun üzerinde kayisi hasadi gerçeklesti” diye konustu.



Üreticiler rekolte ve fiyatlardan memnun

Zeynep Gül Yilmaz, 2022 yilinda Mut ilçesinde 65 bin, İçel genelinde ise toplam 90 bin 409 dekar alanda kayisi üretimi yapildigini bildirdi. 2021-2022 tarimsal üretim sezonunun kis aylarinda hava sicakliklarinin düsük seyretmesi nedeniyle kayisi agaçlarinin meyve tutumlarinda dengesizlikler gözlemlendigini ifade eden Yilmaz, ayrica ilkbahar aylari baslangicinda yasanan tarimsal don hadisesi nedeniyle il genelinde rekolte kaybi yasandigini da kaydetti.

Üreticilerin, fiyatlar dolayisiyla güzel bir sezon geçirdigini anlatan Yilmaz, sunlari söyledi: “Basta Mut ilçemiz olmak üzere İçelli üreticilerimiz ürettikleri kayisiyla hem ülkemizin sofralik kayisi ihtiyacinin yüzde 85’ini karsiliyor hem de ihraç ederek ekonomik girdi sagliyor. Kayisimiz aromasiyla, raf ömrünün uzunluguyla çok güzel ve özel bir kayisi. Tescilli kayisimizla sofralari donatmaya, agizlari tatlandirmaya devam edecegiz. Tüm üreticilerimize hayirli, bereketli sezonlar diliyorum.”
Kaynak: İHA