Türkmen Sair Mahtumkulu Firaki, Yozgat'ta Anildi

Türk ve Islam Birliginin önemli savunucularindan, Türkmenistanli sair Mahtumkulu Firaki, dogumunun 298. yil dönümünde Yozgat’ta düzenlenen törenle anildi.

Türkmen Sair Mahtumkulu Firaki, Yozgat'ta Anildi
Türkmen sair Mahtumkulu Firaki’nin heykelinin bulundugu Yozgat Belediyesi Çapanoglu Kentpark’ta düzenlenen tören Türkmenistan Milli Marsi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Anma programina Yozgat Valisi Ziya Polat, Belediye Baskan Yardimcisi Murat Tanisman, Il Jandarma Alay Komutani Albay Halil Baser, Il Emniyet Müdürü Murat Esertürk, POMEM Müdürü Zafer Kisi, Türkmenistan’in Ankara Büyükelçisi Isankuli Amanliyev, kurum müdürleri ve ögrenciler katildi.

Törende konusan Türkmenistan’in Ankara Büyükelçisi Isankuli Amanliyev, sair Mahtumkulu Firaki’nin Türkmen halki için önemli bir deger oldugunu söyleyerek, “Bugünkü merasime bizimle birlikte katilarak sevincimizi paylastiginiz için büyükelçiligimiz adina tesekkür ederim. Gerçekten Mahtumkulu Firaki bizim için çok önemli bir sair. Dolayisiyla biz hem Yozgat’ta hem de Ankara’nin Dikmen Vadisi’nde Mahtumkulu heykelinin önünde her sene geleneksel olarak benzeri etkinlikleri düzenliyoruz. Bu sene de gerçekten katilim çok güzel oldu. Bütün herkese sevincimizi paylastigi için çok tesekkür ediyoruz. Bu sene Mahtumkulu Firaki’nin 298. dogum yil dönümünü kutluyoruz. Insallah 2 sene sonra 2024 yilinda Mahtumkulu Firaki’nin dogumunun 300. yil dönümünü kutlayacagiz. Bu vesile ile Türkmenistan’da büyük bir Mahtumkulu aniti yaptiriyoruz. Heykelin büyüklügü 60 metre olacak. Bu heykel anitinin açilis töreni yapilacak. Bu heykel vesilesiyle de bizim Mahtumkulu sairimize verdigimiz önemin daha da büyük oldugu gün yüzüne çikmis olacak” dedi.

Yozgat Valisi Ziya Polat ise, "Türkmenistan’in çok çok önemli bir sairini anma günündeyiz. Bizi costuran Anadolu topraklari gibi ata yurdumuzu costuran da yürekleri costuran da böyle sairlerimiz var. Hoca Ahmet Yesevi’lerimiz, Yunus Emre’lerimiz, Mevlana’larimiz var. Mahtumkulu Firaki sairlerimiz var. Gönüllere dokunan büyüklerimiz var. Biz Türkler gönülden konusmasini çok severiz, kiymetli sairimizi rahmet ve minnetle aniyorum" seklinde konustu.

Yozgat Belediye Baskan Yardimcisi Murat Tanisman da, sair Mahtumkulu Firaki’nin Türk dünyasinda önemli bir sair oldugunu söyleyerek rahmetle andiklarini ifade etti.

Konusmalarin ardindan Mahtumkulu Firaki’nin heykeline karanfil konulmasiyla tören sona erdi.
Kaynak: İHA