Tarihi Sinop Cezaevi'nde Sergilemek Için Bilgi Ve Belgeler Toplaniyor

Tarihi Sinop Cezaevi’nin devam eden restorasyon çalismalarinda, aslina uygun olarak restore edilmesi ve içerisinde olusturulacak müzelerde sergilenmesi amaciyla kurumlardan ve vatandaslardan ellerinde bulunan bilgi, belge ve malzemelerin arsivlenmesi çagrisi yapildi.

Tarihi Sinop Cezaevi'nde Sergilemek Için Bilgi Ve Belgeler Toplaniyor
4 bin yillik tarihe dayanan, "Anadolu’nun Alkatrazi" adiyla anilan, uzun yillardir dark turizmine ev sahipligi yapan ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen bes destinasyonundan biri haline gelen tarihi Sinop Cezaevi’nde 2020 yilinda baslatilan restorasyon çalismalari sürüyor. Çalismalar devam ederken Kültür ve Turizm Il Müdürlügü, restorasyonda degerlendirme ve içerisinde açilacak müzelerde sergilenmesi amaciyla kisi ve kurumlardan kentin denizcilik tarihi ve ceza evi hatiralari ile ilgili bilgi, belge ve malzemelerin kültür ve turizme sunulmasi adina muvafakat ile arsivlenmesi talep edildi.

Sinop Kültür ve Turizm Il Müdürlügü’nden yapilan duyuruda, çalismalar tamamlandiginda cezaevinin yeni yüzüyle hizmete açilacagi, içerisinde denizcilik müzesi, Tarihi Cezaevi anilari müzesi, kültür sanat ve edebiyat etkinlik alanlari gibi bölümlerin olusturulacagi belirtildi. Cezaevinin aslina uygun olarak restore edilmesi için çalismalara hiz verildigi vurgulanarak, “Baslangici denizcilik ve tersane olan ve daha sonra cezaevine dönüstürülen yapi kompleksi içerisinde denizcilik müzesi bölümü, tarihi ceza evi anilari müzesi, kültür, sanat ve edebiyat etkinlik alanlari vb. seklinde fonksiyonlandirilmasi planlanmistir. Bu çalismalarda degerlendirilmek, sergilenmek ve arsivlenmek üzere bilgi, belge ve malzeme depolama islemlerine baslanmistir. Ilimizin denizcilik tarihi ve ceza evi hatiralari ile ilgili bilgi, belge ve malzemeye sahip olan kisi ve kurumlarin muvafakat vermeleri halinde sahiplerinin isimleri ile sergilenerek ilimizin kültür ve turizmine sunulacaktir” ifadelerine yer verildi.

Olusturulan derleme deposuna bilgi, belge ve malzeme ile katki saglayacak kisi ve kurumlarin Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’ne muvafakat maddelerini içeren tutanak ile teslim etmeleri gerektiginin alti çizildi.
Kaynak: İHA