Büyüksehir Orman Yanginlarina Karsi Uyariyor

Sakarya Büyüksehir, havalarin isinmasi ile birlikte yurt genelinde artan orman yanginlarina karsi vatandaslari uyardi. Büyüksehir’in girisimiyle Sakarya’da aniz ateslerinin yasaklanmasina dair Sakarya Valiligince karar alindigina dikkat çekilen açiklamada, Itfaiye Teskilati’nin toplam 67 araç ve 278 personel ile 24 saat teyakkuz halinde oldugu belirtildi.

Büyüksehir Orman Yanginlarina Karsi Uyariyor
Sakarya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi yaptigi açiklama ile vatandaslari orman yanginlarina karsi uyariyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle yükselen sicakliklardan dolayi yurt genelinde artmaya baslayan orman yanginlarina dikkat çeken Büyüksehir Belediyesi, 67 araç ve 278 personel ile 24 saat teyakkuz halinde olduklarini, vatandaslarin da azami dikkat göstermesinin önemine dikkat çekti. Yapilan açiklamada, vatandaslarin özellikle aniz, çalilik ve bahçe ateslerine karsi daha duyarli olmalari, bu atesleri yaz aylarinda asla yakmamalari istendi. Ayrica Mugla Marmaris’te devam eden orman yanginlari için Orman Bölge Müdürlügü’ne ihtiyaç halinde göreve hazir olundugu bildirildi.

Itfaiye Daire Baskanligi’ndan yapilan açiklamada, “Orman yanginlari yilin 12 ayi olabiliyor fakat yogunluk yaz aylarinda görülüyor. Bu nedenle itfaiye teskilati olarak her an yangin çikacakmis gibi kendimizi hazir tutuyoruz. 278 itfaiye personelimiz ve 9’u hizmet araci olmak üzere toplam 67 araç ile 24 saat aktif durumdayiz. Vatandaslarimiz pikniklerini sadece piknik için belirlenen alanlarda yapmalilar. Orman içinde ya da açik alanda gelisi güzel piknik yapilmamali. Yine yangin mevsimiyle, çiftçilerin hasat mevsimi ayni döneme denk geliyor. Bundan dolayi yanginlarimizin bir kismi da, maalesef onlarin yakmis oldugu ateslerden çikiyor. Çiftçi kardeslerimizin bu konuda dikkatli olmalarini istiyoruz. Ayni zamanda aniz ve ormana 4 kilometre mesafede her türlü ates yakmak yasak, bu konuda yine vatandaslarimizin duyarli olmasin istiyoruz. Canli popülasyonuna, toprak verimliligine ve doganin kendisine büyük zararlar veren ‘anizlar’ ormanlarimiza büyük zararlar verebilir. Ilk müdahale çok önemli. Bu nedenle vatandaslarimizin gördükleri en ufak yangin belirtisini ALO 112’ye bildirmeleri gerekiyor” denildi.

Türkiye’de ormanlarin yüzde 65’inin yangin riskiyle karsi karsiya olduguna, yanginlardaki en büyük artisin ise insan etkisiyle yasandigina dikkat çekilen açiklamada, “Türkiye’de, resmi istatistiklere göre son 5 yilda yasanan orman yanginlarinin yüzde 87’si insan kaynakli sebeplerle gerçeklesti. Yine resmi verilere göre insan kaynakli yanginlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarinin orani yüzde 98 (yüzde 54’ü piknik atesi, çoban atesi, sigara, aniz yakma gibi ihmaller, yüzde 40’i faili meçhul, yüzde 4’ü kasit). Orman yanginlarindaki en önemli unsur tedbirsizliktir. Son yillarda ormanlardaki yanici materyaller de artti. Bu yüzden yanginlar çiktiginda büyümesini saglayacak ortamlar mevcut. Dogayi korumak ve dogadan yana olmak zorundayiz. Bu nedenle lütfen özellikle yaz aylarinda daha dikkatli ve daha hassas olalim. Herkesi orman yanginlarina karsi çok daha dikkatli olmaya, ormanda ve yakinlarinda ates yakmamaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA