Aliaga Mesleki Ve Çevresel Hastaliklar Hastanesi Dünyaya Örnek Olacak

Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ) son 4 yilini bir sunumla anlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Aliaga Mesleki ve Çevresel Hastaliklar Hastanesinin hizli bir sekilde tamamlanacagini belirterek hastane için “Tüm Türkiye’nin hatta dünyanin da pilot uygulamasi olabilecek bir kapasiteye sahip” dedi.

Aliaga Mesleki Ve Çevresel Hastaliklar Hastanesi Dünyaya Örnek Olacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, basin mensuplari ile bir araya gelerek 4 yilini anlatti. Konusmasinda, Aliaga Mesleki ve Çevresel Hastaliklar Hastanesi hakkinda bilgi veren Rektör Hotar, "Devretme süreci baslattik. Biz daha devralmadik. Bagislarla çok çabuk yol alabiliriz. Aslinda bütçemiz, imkanlarimiz var ancak bunu kullanmak ciddi bir zaman ve prosedür gerektiriyor. Biz bagis sistemini hizlandirarak daha orayi hizli bitirmek istiyoruz. Teslim aldiktan sonra 1 yil içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Orada ciddi kurumlar var. Zaten bu hastane de agirlik o bölgelere hizmet edecek. Tüm Türkiye’nin hatta dünyanin da pilot uygulamasi olabilecek bir kapasiteye sahip. Bagis almadigimiz zaman bile 1-1,5 yil içinde tamamlamayi hedefliyoruz. Biz hastaneyi yapmaya basladigimizda ‘Niye bitmiyor?’ diyenler ‘Niye yapiyorsunuz?’ diyenlerdi. Çok hizli ilerliyor, teslim edilme asamasina geldi. Önce ince isi yapilacak, ardindan cihazlar alinacak, kadrolar istenecek ve hizlica devreye alinacak” diye konustu.



“Türkiye’de ilk 5’te, Izmir’de 1. siradayiz”

DEÜ’nün 3 büyük kampüsü oldugunu kaydeden Hotar, üniversite ile ilgili su bilgileri paylasti: “Büyüklük ve nüfus açisindan Türkiye’de ilk 5’te, Izmir’de 1. siradayiz. 15 yerleskemiz, 10 enstitümüz, konservatuarimiz, 47 arastirma merkezimiz, 2 tane saglik uygulama arastirma merkezimiz var. Dis hekimligi fakültemizi yeni kurmamiza ragmen, hastanemizi de açtik. Son model, özel saglik kurumlarinda bile olmayan cihazlarimiz var. Üniversitemizde 60 bin ögrencimiz var, 2 bin 500’e yakin da yabanci ögrencimiz var. Yabanci ögrenci almak bizim kendi ögrencilerimizin kontenjanina engel degil. 106 ülkeden ögrencimiz var. Yaklasik 7 bin 500 lisansüstü ögrencimiz var. 3 bin 177 ögretim üyemiz var, bunlarin yüzde 51’i kadin.”

“Yerel ölçekteki tek deprem gözlem agi”

Bilimsel arastirmalara destek vermenin temel görevlerinden oldugunu vurgulayan Hotar, "13 Avrupa Birligi, 55 TÜBITAK projemiz var. Türkiye’nin tek Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalini kurduk. Bu özellikle kanser arastirmalarinda çok önemli bir adimdi. Daha sonra Ergen, Genç, Eriskin Tümör Bilim Dalini ve Geriatrik Onkoloji Birlim Dalini kurduk. Geleneksel ve tamamlayici tip merkezlerimizi açtik. Bu tip uygulamalar çok ehil olmayan ellerde de yapilabiliyor. Biz bilimsel temelli yapilabilsin diye merkez haline getirdik. Tibbi estetik ve kozmetoloji merkezimizi açtik. Uyku bozukluklari epilepsi gözlem merkezimizi dünya standartlarinda yeniledik. Sismolojik Gözlem Agimiz, Ege Bölgesinde üniversite kaynaklariyla kurulan yerel ölçekteki tek deprem gözlem agi. Laboratuvarlarimizin bir kismi sadece bölgemizde degil ülkemizde tek. Selçuk’ta gida laboratuvari açtik, bu laboratuvari 8 ayda tamamladik" ifadelerini kullandi.

“Kiraz’i hayvancilik üssü yapmayi hedefliyoruz"

Izmir’de ilk veteriner fakültesini Kiraz ilçesinde açtiklarini hatirlatan Hotar, Türkiye’deki büyükbas hayvanciligin yüzde 10’unun Kiraz’da yapildigini, ilçenin açik bir laboratuvar gibi oldugunu söyledi.

Rektör Hotar, “Orada uygulama alanlari gelistirdik. Buzagilara iliskin egitim ve asi programi yaptik. Kiraz’i hayvancilik üssü yapmayi hedefliyoruz" sözlerine yer verdi. Hotar ayrica üniversitenin kendi imkanlariyla 2 bin 500 kisilik yurt projesine basladigini, KYK tarafindan da üniversite kampüsüne 3 bin kisilik yurt yapimi gerçeklestirildigini kaydetti.

Toplantida, 2021 yili toplam yatiriminin 195 milyon TL oldugu, 2022 yili için 200 milyonluk yatirim öngörüldügü bildirildi.

Kaynak: İHA