Afganistan'in 15 Milyon Dolar Yardima Ihtiyaci Var

Afganistan’da binden fazla kisinin öldügü depremin ardindan 15 milyon dolar acil yardima ihtiyaç oldugu belirtildi.

Afganistan'in 15 Milyon Dolar Yardima Ihtiyaci Var
Afganistan’daki Taliban yönetimi 6.1 büyüklügündeki depremin ardindan uluslararasi kuruluslara yardim çagrisinda bulundu. Siddetli yagislar ve kaynaklarin yetersiz olmasi nedeniyle arama kurtarma çalismalarinin genis bir sekilde yürütülemedigi Afganistan’da halk, dünyadan yardim bekliyor.

Depremin merkez üssü olan Host kenti yakinindaki köylerde yüzlerce ev tamamen yikilirken, yollar enkaz yiginlariyla kapandi, telefon hatlari kesildi. Depremde kaç kisinin öldügü henüz netlik kazanmazken, binden fazla kisinin çamurdan yapilan evlerin enkazi altinda kaldigi belirtiliyor. Enkaz altindan çikarilan cansiz bedenler ise halk tarafindan açilan toplu mezarlara gömülüyor. Birlesmis Milletler’e bagli yardim kuruluslari, depremden en çok etkilenen Paktika vilayeti ve çevresine acil barinma ve gida yardimi saglamaya çalisiyor.

BM bölge ülkelerden yardim talep edecek

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilci Yardimcisi ve Insani Yardim Koordinatörü Ramiz Alakbarov gazetecilere yaptigi açiklamada, Paktika ve Host vilayetlerini vuran depremin, komsu ülkeler Pakistan ve Hindistan’da da hissedildigini söyledi.

Alakbarov, yapilan ön arastirmalara göre Afganistan’da gerekli ihtiyaçlarin karsilanmasi için 15 milyon dolar acil yardima ihtiyaç oldugunu ifade etti.

BM’nin yalnizca gida, barinma ve tibbi malzeme ihtiyaçlariyla ilgilenmedigini ayni zamanda su kaynakli hastaliklarin olusmasini önlemeye çalistigini vurgulayan Alakbarov, suyla bulasan bir hastaligin ortaya çikmasinin istenmeyen bir senaryo olacagini belirtti.

Alakbarov, BM ve ortak kuruluslarin enkaz kaldirma çalismalari için yeterli kapasiteye sahip olmadigini bu nedenle bölgedeki bazi ülkelerle ön temaslarin yapildigini ve ihtiyaçlar netlestiginde resmi talepte bulunulacagini söyledi.



“Köyümüze hala yardim ulasmadi”

Paktika eyaletindeki Gayan bölgesinde yasayan Saffuddin yaptigi açiklamada, “Siddetli deprem yasandiginda köyümüzdeki evler yikildi. Depremde yaralanmalar, ciddi hasar ve büyük bir yikim meydana geldi. Çok sayida kisi hayatini kaybetti. Buraya henüz yardim ulasmadi. Örtüye, battaniyeye, gidaya, çadirlara ihtiyacimiz var. Bu köydeki insanlar depremin ardindan sokakta yasamaya basladi.

Bir tane çadirimiz var ama parçalanmis ve kullanilamaz halde. Her seyimizi kaybettik, her sey gitti" dedi.

Sali günü gece saatlerinde Afganistan’in dogusunda Pakistan sinirinda bulunan Host kentinin 44 kilometre güneybatisinda 6.1 büyüklügünde deprem meydana gelmis, ölü sayisinin bini geçtigi açiklanirken, bin 500 kisinin de yaralandigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA