Bayraktar AKINCI'dan Bir Irtifa Rekoru Daha

Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA, kendisine ait milli havacilik irtifa rekorunu 45 bin 118 feet’e (13 bin 716 metre) tasiyarak üçüncü kez kirdi.

Bayraktar AKINCI'dan Bir Irtifa Rekoru Daha
Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen AKINCI Projesi kapsaminda Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’nin (Taarruzi Insansiz Hava Araci) 2 adet 750 beygir motor ile donatilan modeli Bayraktar AKINCI B, kendisine ait olan milli havacilik irtifa rekorunu daha yüksege tasidi.

Kendisiyle yarisiyor

Hava Kuvvetleri Komutanligi’na teslim edilmek üzere Savunma Sanayii Baskanligi ve Hava Kuvvetleri Komutanligi heyetleri huzurunda dayanim, yüksek irtifa ve yüksek hiz testleri gerçeklestirmek için 21 Haziran 2022 tarihinde saat 19:31’de havalanan Bayraktar AKINCI B, kendisine ait olan milli bir hava araciyla ulasilan en yüksek irtifa rekorunu yeniden kirdi. Test kapsaminda 45 bin 118 feet (13 bin 716 metre) irtifaya kadar yükselen Bayraktar AKINCI B, 20 saat 23 dakikalik uçusun ardindan Çorlu Hava Meydan Komutanligi’ndaki Bayraktar AKINCI Uçus, Egitim ve Test Merkezi’ne döndü.

Irtifa rekorunu 3 defa kirdi

Bayraktar AKINCI TIHA’nin 2 adet 450 beygirlik motor konfigürasyonuyla görev yapan Bayraktar AKINCI A modeli, 8 Temmuz 2021 tarihinde gerçeklestirilen test kapsaminda 38 bin 39 feet irtifaya çikarak rekor kirmisti. Bayraktar AKINCI B modeli ise 11 Mart 2022 tarihinde 40 bin 170 feet irtifaya çikarak kendine ait rekoru daha yüksege tasidi. 22 Haziran 2022 tarihinde ise 45 bin 118 feet irtifaya çikan Bayraktar AKINCI B, üçüncü kez irtifa rekoru kirmis oldu.

6 bin 406 kilometre yol katetti

Hava Kuvvetleri Komutanligi’na teslim edilecek Bayraktar AKINCI B’lerin kabul faaliyetleri için Bayraktar AKINCI Uçus, Egitim ve Test Merkezi’nde bulunan Savunma Sanayii Baskanligi ve Hava Kuvvetleri Komutanligi heyetleri de bu tarihi anlara taniklik etti. AKINCI B, yüksek hiz denemelerinin de gerçeklestirildigi 20 saat 23 dakika süren uçus boyunca toplam 6 bin 406 kilometre yol katettikten sonra test faaliyetini basariyla tamamladi.

AKINCI ilk kez Anadolu Kartali’nda

Bayraktar AKINCI B, halihazirda devam eden test faaliyetlerinin yani sira es zamanli olarak Anadolu Kartali Tatbikati’nda da görev aliyor. Rekor uçusunun gerçeklestirildigi siralarda Dogu Akdeniz’de tatbikat kapsamindaki senaryoda görev uçusunu gerçeklestiren Bayraktar AKINCI, böylece Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girdigi 29 Agustos 2021 tarihinden itibaren ilk kapsamli Hava Kuvvetleri tatbikatinda boy göstermis oldu.

Batman’dan kalkip Ege’deki hedefleri vurdu

Bayraktar AKINCI TIHA, yine Haziran ayi içerisinde Izmir Seferihisar’da icra edilen EFES-2022 Müsterek Atisli Fiili Tatbikati‘nda Batman’da konuslu oldugu üsten kalkis yaparak Seferihisar’daki Doganbey Atisli Tatbikat Bölgesi’nde belirlenen hedeflere atislarini basariyla gerçeklestirmis ve Batman’daki üssüne geri dönmüstü.

Ihracat görüsmeleri sürüyor

Bayraktar AKINCI TIHA için simdiye kadar 4 ülkeyle, Bayraktar TB2 SIHA için ise 22 ülke ile ihracat sözlesmesi imzalandi. Yapilan sözlesmeler kapsaminda Bayraktar TB2 SIHA’larin teslimatlari sürerken, Bayraktar AKINCI TIHA ve yer sistemlerinin 2023 yilindan itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. 2021’de 664 milyon dolarlik S/IHA sistemi ihracati gerçeklestiren Baykar, Türkiye Ihracatçilar Meclisi tarafindan açiklanan verilere göre savunma ve havacilik alaninda en çok ihracat yapan firma oldu. Milli TIHA Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 SIHA’ya ilgi duyan birçok ülke ile görüsmeler devam ediyor.
Kaynak: İHA