Yüzlerce Yillik Yörük Kültürü Sölenle Yasatildi

Denizli’nin Çameli ilçesinde Yörük gelenek ve göreneklerinin yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi amaçlanan senlik, bir birinden renkli görüntülere sahne oldu.

Yüzlerce Yillik Yörük Kültürü Sölenle Yasatildi


Asirlik degeri sahip Yörük kültürü, Çameli ilçesinde bulunan Arikaya Ilk ve Ortaokulu’nda düzenlenen senlikle yasatildi. Senlikte kurulan çadirlarda, unutulmaya yüz tutmus birbirinden farkli meslekler tanitildi. Hallaç, kirman, ipten ve egirmeden meshur yayik ayrani yapildi. Düzenlen programda halk oyunlari gösterisi ve tiyatro yapildi. Masit kiriklari oyunu, zeybek gösterisi, mezuniyet töreni, Yörüklerin kullandigi alet ve edevattan yapilan esyalarin sergiledigi senlikte, yapilan duanin ardindan Yörük göçü tiyatrosu yapildi. Canlandirilan Yörük göçü, vatandaslarin büyük begenisini topladi. Çameli ilçesi ve Mugla’dan gelen Yörüklerin geleneksel kiyafetlerle sergiledigi gelenek ve görenekler tarihi hava olusturdu. Senlikte, kukladan yapilan deve gezdirildi. Program yöresel sanatçi Alper Çagdas’in kendi eserlerini seslendirdigi müzik ziyafeti ve ilçenin eski dügün geleneklerinden olan gapma oyunu ile son buldu.

“Senligimizin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum”

Çameli Belediye Baskani Cengiz Arslan, katildigi yilsonu senliginde bulunmaktan memnuniyet duydugunu belirterek, “Yörük gelenegini ve kültürünü yasatmak ve milletimize aslini ve özünü hatirlatmak için yogun bir çaba gösteren ve kültürünün sonuna kadar özünü yasayan Yörüklerle bir arada olmaktan dolayi seref duydum. Böyle bir kültürü yasatmak için özveriyle çalisan ve senligimizin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA