Keçiören'de Dünya Mülteci Günü Kutlandi

Keçiören Belediyesi ile Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) is birliginde ilçedeki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde 20 Haziran Dünya Mülteci Günü çerçevesinde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte dünyanin birçok bölgesinden Türkiye’ye gelen mülteciler siir, müzik dinletisi ve halk oyunlari gösterileriyle keyifli bir gün geçirdi.

Keçiören'de Dünya Mülteci Günü Kutlandi
Keçiören Belediye Baskani Turgut Altinok mültecilerin yogunlukta oldugu salona hitaben yaptigi konusmada, “Burada BM’nin fotografini görüyoruz. Hiç kimse göç etmek istemez. Kimse ülkesini, vatanini terk etmek istemez. Bülbülü altin kafese koymuslar, ‘ah vatanim’ demistir. Insanlarin iradesi disinda, güç dengelerinin bozulmasi insanlari göç etmeye zorluyor. Filler tepisir karincalar ezilirmis. Petrol ve diger güç hesabi mazlum ülkelerin parçalanmasina; çocuklarin, annelerin, gençlerin ve babalarin istirap çekmesine neden oldu” dedi.

Mültecileri misafir etme konusunda Türkiye’nin önemli bir rol üstlendigini ve Türk milletinin masum insanlara kapilarini açtigini söyleyen Altinok, konusmasini söyle sürdürdü:

“Türk milleti asirlardir magdur ve mazlumun yanindadir. Osmanli’dan beri bu böyledir. Türk milleti misafirperverdir. Bu sikintiyi tüm dünyanin paylasmasi lazim. Felaketlerin büyük bölümü Türkiye sinirinda yasaniyor. Irak, Suriye, Yemen, Libya hepsi yaniyor. Dünyanin degisik bölgelerinde de insanlik drami yasaniyor. Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte her sey daha da zorlasti. Bu savaslarla birlikte ne acidir ki insanlar evini, yurdunu birakmak zorunda kaldi. Masumlarin ne suçu var! Acimasiz dünya. ‘Bana tabi olacaksin, petrolünü bana vereceksin, yoksa seni perisan ederim, yikarim’ anlayisinin sonucudur tüm bu yasananlar. Aci olan da kardes kardesi, Müslüman Müslümani öldürüyor. Din de önemli degil. Insan olmak önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V), ‘Bir insanin ölümü bir âlimin ölümü, bir insanin kurtulusu bütün insanligin kurtulusudur’ buyuruyor. Her gün masum insanlar ölüyor, öldürülüyor. Dünya kör, dilsiz ve sagir BM basta olmak üzere birçok uluslararasi kurulus var. Felaketten dogan tahribati önlemek veya yaralari sarmak için. Ama bakiyoruz en çok mülteci barindiran ülke Türkiye. Buradaki kardeslerimizin entegrasyonu, sosyal haklari konusunda göç örgütümüze danismanlik yapiyoruz. Bir an önce hak, hukuk, adalet yerini bulur ve insallah mültecilerimiz hür ve güvenli bir sekilde kendi vatanlarina dönerler.”

Dünyanin birçok noktasinda yasanan savaslar yüzünden 21’inci yüzyilda insanlik drami yasandigini aktaran Altinok, “Denizde bogulanlar, mezari deniz olanlar oldu. 21’inci asirda dünya insanlik drami yasiyor. Tüm dünyanin petrolünü verseniz bir çocugu getiremezsiniz. Dünyanin altinini, dolarini verseniz denizde bogulanlari getiremezsiniz. Insan haklari, demokrasi hepsi hikâye. Kardesi kardese düsürdüler. Suriye’yi bombaladilar. Libya’yi bombaladilar. Ne suçu var masum insanlarin. Temennimiz insallah bundan sonra bir felaketin olmamasidir. Göç büromuza etkinligin düzenlenmesine sundugu katki dolayisiyla tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Etkinlige Uluslararasi Göç Örgütü Acil Durum Koordinatörü David Savard da katildi.

Kaynak: İHA