Gerçegi Aratmayan Egitimlerle Itfaiyeci Olmak Için Yarisiyorlar

Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü ögrencileri, büyüksehir belediyelerinin itfaiye egitim programlarini aratmayacak zorluktaki parkur ve tatbikatlarla mezun olmadan mesleklerine hazir hale geliyor.

Gerçegi Aratmayan Egitimlerle Itfaiyeci Olmak Için Yarisiyorlar
Türkiye’de Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü olarak uygulamali egitim veren okullardan birisi olan Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü gelecegin itfaiyecilerini yetistiriyor. Itfaiyeci duasi ile derslerine baslayan erkek ve kiz ögrenciler, ikametgah yanginlari, mutfak yag yanginlari, isyeri bodrum kat yanginlari, yanginda dogru davranis sekil ve müdahale yöntemleri, araç yanginlarina müdahale yöntemleri gibi birçok egitime girerek, meslek hayatlarina hazirlaniyor.

Arama kurtarma dersi kapsaminda yüksekte çalisma, kuleden tirmanis ve inis, sedye ile yarali tasima, yatay geçis çalismalari, trafik kazalarina müdahale yöntemleri, yanginda yarali kurtarma gibi birçok tehlikeli tatbikata katilan gelecegin itfaiyecileri, parkur kosulari, isinma, mekik, sinav, barfiks, ve voleybol ile birlikte sürekli zinde kaliyor.

Kentsel arama kurtarma dersi kapsaminda uygulamali olarak köpekle arama kurtarma egitimi veren Türkiye’deki tek okul olan Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü, ögrencilerinin mezun olduktan sonra meslek hayatlarinda yasayacaklari tüm zorluklari henüz mezun olmadan yasatiyor.

“Disarida bizi bekleyenleri ve içeride kurtarilmayi bekleyenleri düsünerek yangina giriyoruz”

Uygulamali egitimlere ilk basladiginda korktugunu daha sonra ise bu korkusunu yendigini söyleyen Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü 2. sinif ögrencisi Onbasi Emre Kala,” Biz buraya gelerek yangina nasil müdahale edilmesi gerektigini, yanginla karsilastigimizda nelere dikkat edilmesi gerektigini, içerde nasil davranislar sergilememiz gerektigini ögreniyoruz. Sadece yangin degil, araç kazalari ve inis, kurtarma gibi birçok çalismalari gerçeklestiriyoruz. Buraya ilk geldigimizde yanginlara korkarak giriyorduk su an içeriye girdigimizde sadece kendimizden sorumlu degiliz, badimizden de sorumlu oldugumuz için yangina ekip ruhuyla müdahale ediyoruz. Disarida bizi bekleyen ve içeride kurtarilmayi bekleyen hayatlari düsünerek müdahale ediyoruz. Itfaiye deyince aklima ates savasçisi geliyor, içeriye girdiginde sen bir kurtarici oluyorsun” dedi.



“Itfaiyecilik benim için bir ask”

Istanbul Itfaiyesi’nde farkli departmanlarda 10 yildan fazla görev yapan ve meslegi ile ilgili tüm bilgi birikimini ögrencilere aktarmak için çalistigini söyleyen Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü Ögr. Gör. Erdem Soylu, “Su anda okulumuzda tamamen itfaiye ve arama kurtarma birliklerinin beklentilerine göre egitim vermekteyiz. Alanimizda uygulamali agirlikli egitimler vermekteyiz. Itfaiyecilik benim için bir ask. Bende olan bu aski ve tutkuyu ögrencilerime aktarmak için buradayim. Burada bugün yapmis oldugumuz egitimler bir tatbikat degil esasinda. Tamamen ögrencilerimize burada fazlasiyla, belki de bugün gördügünüz bir kismiydi, zaman mekan fark etmeksizin her alanda egitim veriyoruz. Ben itfaiyenin siren sesini duydugumda heyecanlaniyorum. Ben de bu sekilde heyecanlanacak ögrencilerin yetismesini istiyorum. Biz o arkadaslari ilk indirdigimizde bacaklarinin titredigini, renk degistirdiklerini gördük. Önce bacaklari titreyerek inen ögrenciler daha sonra ziplaya ziplaya inmeye basladi.

Önce birlikte giriyoruz ögrencilerle yanginda, dumana yada havalandirmaya dikkat edildiginde yada sika sika degil de kontrollü bir sekilde yangina müdahale ettigimizde yanginin kaynagini bulup daha sonra havalandirmayla birlikte disari çikildiginda aslinda çok basit oldugunu, disardan çok zor gibi görünen seyin çok basit oldugunu hissettiriyoruz, ögrencilerimiz daha sonra o yangina girdiklerinde söndüreceklerinden emin oluyorlar ve bu sekilde mezun ediyoruz. Biz bu egitimleri Istanbul Itfaiyesi egitim departmaninda aldik.” diye konustu.



“Kadin oldugumuz için daha az egitim alma gibi bir lüksümüz yok”

Egitimlerde kadin erkek ayrimi olmadigini vurgulayan Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü 2. sinif ögrencisi Selin Önver, “Burasi sadece bir bölüm degil burasi bir aile, her seyi ögretiyorlar ve bu bölüm bana ilk çiktiginda herkesin bakisi kadinlar bu isi yapabilir mi? Elinin hamuruyla bu isi yapamazsin seklindeydi. Elimin hamuruyla da birçok isi yapabilirim. Az önce yangina girdim bu benim ikinci yangina girisimdi. 10 yil sonra belki 100’üncü yanina girisimde de ayni heyecani yasayacagimi biliyorum. Çünkü içerde çok farkli duygular içerisinde oluyorum. Çünkü sen burada ne kadar sakin girsen de içerideki heyecani bir türlü atamiyorsun. Aslinda disardan bakilinca yapilmasi çok zor bir sey gibi görünüyor ama biz artik isin içinde oldugumuz için bize o kadar da zor gelmiyor. Alistik diyebilirim. Hayir deme lüksüm yok, ileride atandigimda bir yangin çiksa giremem deme lüksüm yok. Burada biz erkek ve kadin esit egitim aliyoruz biz kadin oldugumuz için daha az egitim alma gibi bir lüksümüz yok. Kadinlarin her isi yapabilecegini düsünüyorum ve atamalarin arttirilmasini istiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA