Erciyes Anadolu Holding'den 20,8 Milyar Ciro

Erciyes Anadolu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin, "Göreve geldigim 2018 yilindan bu yana istikrarli bir ivme ile yükselen finansal sonuçlarimiz ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle ülke ekonomisine güç ve deger katmaya devam ediyoruz" dedi.

Erciyes Anadolu Holding'den 20,8 Milyar Ciro
Erciyes Anadolu Holding Kayseri’de 2021 yili finansal sonuçlari ve gelecek döneme ait hedef ve stratejilerine iliskin bir basin toplantisi gerçeklestirdi. Toplantida detayli bir sunumla holdingin faaliyetlerine iliskin bilgilendirme yapan Erciyes Anadolu Holding Yönetim Kurulu Üyesi CEO’su Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin, "Göreve geldigim 2018 yilindan bu yana istikrarli bir ivme ile yükselen finansal sonuçlarimiz ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle ülke ekonomisine güç ve deger katmaya devam ediyoruz" dedi.

"Erciyes Anadolu Holding Türkiye’nin en güçlü sanayi gruplarindan biri; 500 Büyük Sanayi Kurulusu Listesi’nde toplam 6 grup sirketiyle yer aliyor, ihracatta mobilya, tekstil, demir-çelik ve sünger gibi sektörlerdeki gücüyle her geçen yil daha fazla kazanç sagliyor, istihdam yaratiyor ve bundan da gurur duyuyoruz" diyen Ertekin; holdingin finansal büyümesine dikkat çekerek 2020 yilinda 13 milyar 644 milyon olan ciromuz yüzde 52,8’lik artis ile 2021 yili sonunda 20 milyar 852 milyon TL’ye, net karimiz 1 milyar 633 milyon TL’den 2 milyar 652 milyon TL’ye yükseldigini söyledi.

Zorlu piyasa kosullarinda ülke ekonomisine ihracat ile katki saglamanin önemine deginen Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin; "2020 ve 2021 yilindaki pandemi kosullarina ragmen disiplinli yönetim anlayisimiz ve ülkemize duydugumuz güvenle uluslararasi pazarlarda basarili sonuçlar almayi sürdürdük ve ülkemize döviz kazandirmaya devam ettik. Grubumuzun 2020 yilinda 388 milyon Amerikan Dolari olan ihracati yüzde 30,2’lik artisla 505 milyon Amerikan Dolari’na yükselmistir. Bunun yaninda 2020 yilinda devletimize ödenen vergilerimiz 899 milyon TL’den yüzde 76’lik bir artisla 2021 yil sonunda 1 milyar 584 milyon TL’ye ulasti" ifadelerini kullandi. Grubun gerçeklestirdigi yatirimlara ve özellikle yenilenebilir enerji alanindaki faaliyetlere deginen CEO Ertekin; geçtigimiz günlerde elektrikli araç sarj agi isletmeciligi lisansi alan RHG Enertürk Enerji’nin 2020 yilinda 477 Milyon TL olan toplam yatirim tutarinin yüzde 427,9’lik artisla 2 milyar 518 milyon TL’ye ulastigini söyledi.

Erciyes Anadolu Holding olarak topluma karsi sorumluluklarinin sadece finansal büyüme ve istihdam yaratma ile sinirli kalamayacagini ifade eden CEO Ertekin; "Sürdürülebilir bir toplumsal yasam için Kayseri’nin en güçlü grubu olarak elimizi tasin altina koymaktan çekinmeyecek; egitim, spor, kültür-sanat gibi yasamin tüm alanlarinda sorumluluklarimizi yerine getirecek ve bu aziz sehre, çalisma arkadaslarimiza, onlarin ailelerine her daim elimizden gelen katkiyi sunacagiz. Görevimiz önce ülkemiz için var gücümüzle çalismak, sonra yatirim ve istihdamla bunu toplumumuz için faydaya dönüstürmektir" seklinde konustu.



"Kayseri’de ciddi lojistik sorunu var"

Kentte lojistik probleminin oldugunun altini çizen Ertekin; "Kayseri’nin sanayisiyle, ticaretiyle ilgileniyor olsaniz, size söylenecek sey; Kayseri’de çok ciddi bir lojistik probleminin oldugudur. Niye? Kayseri’yi insanlara anlatirken ’Üretim üssü’ diyoruz. Burada 4 tane büyük üretim alanimiz var. Ve bu üretim alanlarindan ülkenin yüzünü güldüren fabrikalar var. Bu fabrikalar her gün üretiyorlar, ürettiklerini de Türkiye’nin çesitli yerlerine ve dünyaya tasimaya çalisiyorlar. Kayseri’de lojistik problemi hiçbir zaman bitmez. Türkiye’deki en büyük holdinglerden bir tanesiyiz. 100 tane kendi tirimiz, 50 tane dorsemiz var. Ortalama her gün 550 tane tiri hareket ettirmek zorundayiz. Erciyes Anadolu Holding’in fabrikalarindan çikip, sevkiyat alanina gelen her gün 550 tane tiri doldurmak zorundayiz. Buna karsilik yapabildigimizin en iyisi her gün yüzde 87’sini yükleyebiliriz ve ertesi gün minimum yüzde 13 devroluyor. Diger sirketlerde bundan pek farkli degil" dedi.



"Enerji sirketimizin degerini 1 milyar dolar artirdik"

Göreve geldigi dönemden bu yana enerji sirketinin degerini 1 milyar dolar artirdiklarinin altini çizen Ertekin; enerji üretiminde ise verdikleri 1000 MW yenilenebilir enerji sözünü tutacaklarini kaydetti.

Alpaslan Baki Ertekin; "Göreve geldigimde 200 MW hdiroelektrik santral ve 50 MW rüzgar santralimiz vardi. O gün enerji sirketimizin degerleri 220 milyon dolar gibi bir deger ortaya çikiyordu. Yani günün birinde o sirket o haliyle satisa çiksa 220 milyon dolar ediyordu. Bugün son 3 yilda açmis oldugumuz RES’ler, GES’ler ve aldigimiz lisanslarla b sirketin minimum degeri 1 milyar 200 milyon dolar. Yani 3 buçuk yilda bir sirketin degerini minimum 1 milyar dolar artirdik. Manisa - Izmir hattinda 80 MW, 23 tane rüzgar gülü var, ülke için yenilenebilir enerji üretiyor. 100 MW Istanbul’da yaptik. Portföyümüzde hiç günes yoktu, Van Gölü’nün kiyisina Tusba ilçesine Türkiye’nin aktif çalisan en büyük günes enerji santralini yaptik, 55 MW. Ayni yil içerisinde 27,5 MW da Antalya’nin Akseki’sine yaptik. 105 MW ihaleden günes santrali lisansi aldik Son yapilan rüzgar ihalesinden 30 MW daha rüzgar ihalesi aldik. 1000 MW yenilenebilir enerji sözümüz vardi bu ülkeye, bunu tamamlayacagiz" ifadelerini kullandi.

"Büyümede yanimiza yaklasan holding yok"

Türkiye’de; Erciyes Anadolu Holding’in büyüme rakamlarina yakin baska bir holdingin olmadigini belirten Ertekin; "2016 yilinda 6 milyar 563 milyon TL ile baslamis. 2021 yilinda 20 milyar 851 milyon TL’ye gelmisiz. 2022 yilsonu tahmini 33 milyar 523 milyon TL’dir. 2016-2022 yillari arasinda yüzde 410 büyüme olmus. Bu büyümenin üzerinde Türkiye’de büyüme ne enflasyonda vardir, ne bizim ayarimizda baska bir holdingin büyümesi bunun yakinina bile yaklasamaz. Ben de bütün büyük holdinglerin 2016-2022 arasindaki büyüme rakamlari var. Bize en çok yaklasan yüzde 357’de kalmis" dedi.



"Bedir ve Gözbasi iddialari anlatmali"

Kayserispor Kulübü eski baskani Erol Bedir ve mevcut baskani Berna Gözbasi’nin iddialar hakkinda cevap vermeleri gerektigini dile getiren CEO Ertekin konusmasini söyle sürdürdü; "Kayserispor’un sponsorlugu üzerine Berna Gözbasi’yi tanirim, Erol Bedir’i tanirim. Parayi onlara yolladim. Koskoca vekil de yalan söylemeyecegine göre ya Erol Bedir ya da Berna Gözbasi paralari hüpletmis. Vekil öyle diyor. O zaman burada çagri. Ey Erol Bedir, ey Berna Gözbasi ya çikin açiklama yapin ya da bunu kabul ediyorsunuz kardesim. Ben yapmadim. Bir iliskide bir veren bir de alan olur. Ben verdim parayi. Namuslu, düzgün bir sekilde sözlesmeye binaen sirketin resmi hesabindan sözlesmede yazan miktar kadar yolladik. Verende bir problem yok. O zaman alanda bir problem var. O zaman alanlar Erol Bedir duy beni, Berna Gözbasi duy beni bir dolap çevirmissiniz. Ya dolap çevirdiniz susuyorsunuz, dolap çevirdiniz suçüstü yakalandiniz yada bu iddia sizin için çok önemsiz bir iddia, umurunuzda olmuyor. Ya da çikin ‘bu adam bizimle ilgili iftira atiyor’ deyip suç duyurusunda bulunun."

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arik ve IYI Parti Kayseri Milletvekili Dursun Atas’in holding ile ilgili iddialarina da cevap veren Alpaslan Baki Ertekin; holdingin basarisinda 14 bin kisinin emegi oldugu için öfkelendigini, milletvekillerine iddialarini kanitlamalari gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA