Çalistayda Fethiye Körfezi, Göcek-Dalaman Koylari Ele Alindi

Mugla Büyüksehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi, Dalaman Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasi (FTSO), Mugla Ticaret ve Sanayi Odasi, IMEAK DTO Fethiye Subesi, TÜRSAB Bati Akdeniz BTK, Göcek Halk Meclisi’nin katkilariyla düzenlenen Fethiye Körfezi, Göcek Dalaman Koylarinin Korunmasi ve Yönetimi Çalistayi yogun katilimla gerçeklesti. Çalistayin ikinci ve son gününde Göcek Kültür Merkezi’nde yapilan ve yaklasik 8 saat süren 4 ayri oturumda kiyilari ve koylarin durumu tüm yönleriyle ele alindi. Çalistayi degerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Baskani Osman Çirali, çalistayin verimli geçtigini belirterek, katki saglayan herkese tesekkür etti.

Çalistayda Fethiye Körfezi, Göcek-Dalaman Koylari Ele Alindi


Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Osman Gürün, Fethiye Belediye Baskani Alim Karaca, Dalaman Belediye Baskani Muhammet Karakus, Odamiz Yönetim Kurulu Baskani Osman Çirali, IMEAK DTO Fethiye Subesi Yönetim Kurulu Baskani Saban Arikan, TÜRSAB Bati Akdeniz BTK Baskani Özgen Uysal’in katildigi çalistayda akademisyenler, hukukçular, köse yazarlari ve yerel aktörler Fethiye Körfezi, Göcek ve Dalaman kiyilari ve koylarindaki durumu, hukuk, çevre ve deniz bilimleri, bölge ekonomisi ile kullanim esaslari yönünden degerlendirdi.

4 ayri oturumda 21 konusmaci görüslerini paylasti

Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dali (ABD) Baskani Prof. Dr. Adem Sözüer’in modaratörlügünü yaptigi ilk oturumda Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Idare Hukuku ABD Baskani Prof. Dr. Bahtiyar Akyilmaz, Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku ABD Ögretim Üyesi Dr. Volkan Aslan, Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Idare Hukuku ABD. Ögretim Üyesi Doç. Dr. Çinar Can Evren ve Avukat Bora Sarica hukuki açidan kiyi ve koylarin yönetimine iliskin sunumlarini yapti.

Göcek Halk Meclisi Baskan Yardimcisi Onur Ugan’in modaratörlügünü yaptigi ikinci oturumda Orta Dogu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Insaat Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçiner, Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Aktan, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Avlama ve Isleme Teknolojisi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Deniz Bilimleri ABD ögretim üyesi Dr. Baris Akçali, Mugla Ünivegrsitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Murat Yabanli çevre ve deniz bilimleri açisindan kiyi ve koylari degerlendiren bilimsel verileri ve görüslerini paylasti.

Çalistayin Gazeteci Yazar Kaptan Meriç Köyatasi’nin modaratörlügündeki üçüncü oturumunda Gazeteci Yazar Can Pulak, IMEAK Deniz Ticaret Odasi Fethiye Subesi Yönetim Kurulu Baskani Saban Arikan, Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Bati Akdeniz Temsil Kurulu Baskani Özgen Uysal, Göcek Inlice Su Ürünleri Kooperatifi Üyesi Ugur Mutlu, turizm ve yerel ekonomi açisindan kiyi ve koylarin yönetimini degerlenirdi.

Çalistayin Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dali (ABD) Baskani Prof. Dr. Adem Sözüer’in modaratörlügünü üstlendigi dördüncü ve son oturumunda ise Akdeniz Kiyi Vakfi Baskani Prof. Dr. Erdal Özhan, Gazeteci- Yazar Ali Boratav, Denizci Ekrem Inözü, Denizci Faruk Okuyucu ve Hasan Simsek Göcek koylarinin kulanim esaslarina iliskin görüslerini katilimcilarla paylasti.

Oturumlarda katilimcilar yaptiklari sunum ve degerlendirmelerle konuyu farkli yönleriyle degerlendirirken, çalistayin koylarin ve kiyilarin korunmasi açisindan çok önemli olduguna dikkat çekerek, çalistay sonunda ortaya çikacak sonuç raporunun takipçisi olacaklarini vurguladi.

Baskan Gürün; ” Türkiye’ye gelen yatlarin yüzde 85’i Mugla’ya geliyor”

Çalistayin kapanis konusmasini yapan Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Osman Gürün, Mugla’nin 2 bin 479 km sahil uzunluguyla Akdeniz’deki 9 ülkenin kiyi ülkenin uzunlugundan fazla oldugunu vurgulayarak, “Kiyi seridinin 1999 km si özel çevre koruma alani içinde. Yani dogal sit koruma statüsünde. Mugla’nin 239 koy var Mugla’da bütün koylarda Göcek koylarindakine benzer sorunlar yasaniyor. Yat turizminde en büyük alan Mugla’da. Akdeniz çanaginda da oldukça genis bir yerimiz var. Türkiye’ye gelen yatlarin yüzde 85’i Mugla’ya geliyor. Büyük bir hücum var. Yat turizmi Mugla için da Türkiye için de çok önemli. Ama telas içinde ne olursan ol gel anlayisi ile onlari karsilamamiz dogru degil. Su kadar yat alabilirim, benim kapasitem bu. Bunun üstünü alamam dememiz gerekiyor” diye konustu.



Kirliligin yaz aylarinda artigina çünkü ilçe nüfuslarinin 4 katina çiktigina belediyenin de elindeki sinirli sayidaki araç ve imkanla bu nüfusa hizmet verdigini kaydeden Osman Gürün, “Büyüksehir belediyesine ait 30 adet aritma tesisimiz var. Biyolojik aritmayla yesil alanlarin sulanmasina uygun aritma yapiyoruz. 7 tekne ile seyir halindeki teknelerden atik aliyoruz” dedi.



Umutsuz olmaya hakkimiz yok

Kiyi ve koylardaki tehlikenin önüne geçilmesi için yerel yönetimlere daha fazla yetki, kaynak ve sorumluluk verilmesi gerektigini ifade eden Baskan Gürün, çalistayin önemine isaret ederek, konusmasini söyle tamamladi:

“Farkli disiplinlerde, bu kadar insan buraya gelerek, Göcek ile ilgili ben ne yapabilirim, biz ne yapabiliriz sorusunu soruyor ve saatlerce bir arada çözüm ariyorsa hiç umutsuz olmaya hakkimiz yok. Biraz zamana ihtiyacimiz var, o da azcik çabuk olsa iyi olacak.”

Çalistay, katilimcilara ve destek veren kurum ve kuruluslara katilim ve tesekkür belgesi taktimi ve toplu fotograf çekimiyle sona erdi.

Çirali: “Çalistay çok verimli geçti”

Fethiye Körfezi, Göcek Dalaman Koylarinin Korunmasi ve Yönetimi Çalistayi’ni degerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Baskani Osman Çirali, çalistayin çok verimli geçtigini belirterek, katki saglayan herkese tesekkür etti. Çirali sunlari söyledi:

“Özel Çevre Koruma bölgesi olan Göcek-Dalaman koylarinda son yillarda artis gösteren yapilasma çabalarina “Dur” demek, iptal edilmesini sagladigimiz mapa, samandira ve tonozlarin ihalelerine karsi “B” plani olusturmak amaciyla; Fethiye ve Dalaman Belediyelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz, akademisyenlerimiz ve halkimizla birlikte düzenledigimiz ve iki süren çalistayimiz son derece verimli geçti. Kiyalarimiz ve koylarimizdaki durum her yönüyle ele alindi. Basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz Osman Gürün basta olmak üzere Fethiye ve Dalaman belediye baskanlarimiz, degerli hukukçularimiz, akademisyenlerimiz ve konunun taraflarina sunumlari, fikirleri, çözüm önerileri ile Çalistayimiza katki sunan tüm katilimcilara ayri ayri tesekkür ediyorum. Göcek-Dalaman koylarinda özellikle son dönemde artis gösteren özel sektöre devretme ve yapilasma girisimlerini kaygiyla takip ediyoruz. Artik çigliga dönüsen sesimizin herkes tarafindan duyulmasi gerekiyor. Çünkü dünyanin ilk besinde yer alan cennet koylarimiz ciddi tehdit altinda. Her yil binlerce yat ve günübirlik tekne agirlayan, deniz turizminin gözdesi Göcek-Dalaman koylarimizi bugün korumazsak torunlarimiz bu güzellikleri göremeyecek. Göcek ve Dalaman basta olmaz üzere tüm koylarimizin essiz güzelliginin ve dogalliginin korunarak, gelecek nesillere aktarilmasi, deniz turizminin aktörleri kadar tüm bölge halki olarak ortak dilegimiz. Fethiye ve Dalaman Belediyelerimiz, bölgemizdeki sivil toplum kuruluslariyla birlikte çalistayimizdaki bilgiler isiginda konunun takipçisi olmaya devam edecegiz.”
Kaynak: İHA