Giresun'da Afet Evlerinin, Hak Sahipleri Için Ödeme Sartlari Belli Oldu

AK Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydin, sel afetinden zarar gören Dereli ve Dogankent ilçelerinde TOKI tarafindan yapilan afet evlerinin vatandasin menfaatine ödeme sartlarinin belirlendigini açikladi.

Giresun'da Afet Evlerinin, Hak Sahipleri Için Ödeme Sartlari Belli Oldu
AK Parti Giresun Milletvekili Sayin Kadir Aydin, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürü Veddat Gürgen ile birlikte Giresun’un Dogankent ilçesinde insa edilen TOKI evlerini inceledi.

Hak sahipleri ile bir araya gelerek süreçle ilgili istisarede bulunduklarini ifade eden Milletvekili Aydin,”Giresun’da yapilan afet konutlari ve is yerleri teslimiyle ilgili kuralar çekilmis ve anahtarlar hak sahiplerine teslim edilmisti. Lakin kimin ne kadar bedel ödeyecegi, taksit sayisi ve yillik artis oranlari ile ilgili bir karar verilmemisti. Bununla ilgili olarak Bakanimizin talimati dogrultusunda ilimizi ziyaret eden Genel Müdürümüz, Dereli ve Dogankent ilçelerimizde yüz yüze görüsmeler yaparak çalismalarini tamamlamistir. Dogankent ziyaretinde de Genel Müdürümüze eslik ettik. Bu dogrultuda kanun ve yönetmelik sinirlari çerçevesinde milletimizi magdur etmeyecek ve yormayacak sekilde en alt tabandan islem yapilmasiyla ilgili bir çalisma yürütüldü. Iki asamali olarak gerçeklesen bu sürecin biri konutlarla ilgili olurken digeri de is yerleri ile ilgili isleyen bir süreçti. Afet ve is yerleri yikilanlarla ilgili isleyen bu süreçler nihayete ermis oldu. Yöntem itibariyle devletimiz konutlarda maliyetin altinda bir rakami belirlemis oldu. Bu rakamda yaklasik olarak 18 yilda ödenecek. Konutlarla ilgili daha önceden hak sahiplerinin tasinmazlarina düsen bedel toplam rakamdan düsülecek ve geri kalan rakamda yüzde 0 faizle 18 yil sabit taksit olarak ödenecek. Konutlarla ilgili ödenen kisimda bir artis söz konusu olmazken is yerleri ile ilgili TEFE- TÜFE’yi dikkate almadan yasal sinir geregi minimum artis miktari olan yüzde 4 orani belirlendi. Is yerleri ile ilgili bakanligimizin hazirladigi teklif biraz daha farkliydi ama sahada yaptigimiz görüsmeler neticesinde 10 yil olarak belirlenen vadeyi 15 yila çikardik. Devletimiz zaten isi bu noktaya getirene kadar yeterince fedakarlik yapmisti. Bu noktada son bir fedakarlik daha yaparak milletimizin alkislari esliginde bu süreci tamamlamis olmak bizi son derece mutlu etmistir” dedi.

Milletvekili Aydin, bu süreci Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yakindan takip ettigini de belirterek, emegi geçen bakan ve genel müdürlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA