Jandarma, 'Ape Musa' Gücü Olarak Bildigimiz Sözde O Gücün Bir Siginakta 2 Teröristini Etkisiz Hale Getirdi

Diyarbakir’da 2 teröristin daha etkisiz hale getirildigini açiklayan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Jandarma, ’Ape Musa’ gücü olarak bildigimiz sözde o gücün bir siginakta 2 teröristini etkisiz hale getirdi. Hem de gögüs gögüse çarpismada etkisiz hale getirildiler" dedi.

Jandarma, 'Ape Musa' Gücü Olarak Bildigimiz Sözde O Gücün Bir Siginakta 2 Teröristini Etkisiz Hale Getirdi


Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Sahil Güvenlik Komutanligi Karargahi’nda düzenlen ‘Sahil Güvenlik Komutanligi’nin Kurulusunun 40’inci Yil Dönümü Töreni’ne katildi.

Burada bir konusma gerçeklestirilen Bakan Soylu, kurum bilincinin önemine deginerek, “Kurum kültürünce onuncu yilar çok önemlidir, ancak resmi kurulus yasi ve kurumsal birikim de farklidir. Güzel cumhuriyetimiz 100’üncü yasina geliyor ama bu devletin, bu milletin devlet gelenegi 2 bin 200 yiliktir” degerlendirmesinde bulundu.

“SAHIL GÜVENLIK KOMUTANLIGIMIZ KÖKLÜ VE GÜÇLÜ BIR BIRIKIME SAHIPTIR”

Sahil Güvenlik Komutanligi’nin güçlü kökleri oldugunun altini çizen Bakan Soylu, “Bugün 40’inci yilini kutlayan Sahil Güvenlik Komutanligimizda tipki jandarma gibi, tipki emniyet teskilatimiz gibi kordon bölüklerine uzanan köklü ve güçlü bir birikime sahiptir. Bu birikimin içerisinde Türk denizcilik tarihi, Çakabey, Barbaros Hayrettin Pasa, Piyale Pasa, Piri Reis, cesaret timsali Gazi Hasan pasa var. Ege’de resmi üniformali güya denizci olan bir baska devletin sahil güvenlik teskilati var ya, mazlumlarin ellerini ters kelepçe yapip, çirilçiplak soyup, plastik kelepçelerle denize atiyor, botlarini batiyor da, bizim kahraman kardeslerimiz, bu milletin kahraman evlatlari onlari gidip kurtariyor ve insan muamelesinin nasil yapilacagini gösteriyorsunuz ya, iste aramizdaki bu fark; bahsettigim bu güçlü maziden, vicdandan, bu büyük gelenekten gelmektedir. 2020, 2021 ve 2022’de toplam 111 insan o geri itmelerde hayatini kaybetti. 35 bin 745 kisiyi ise bizim arkadaslarimiz o üç yilda denizlerden kurtardilar. Geri Kabul Anlasmasi’ni imzaladilar ama sartlarini yerine getirmediler, beceremediler ve böyle bir cinayeti o 18 Mart Mutabakatina ragmen islediler” diye konustu.



“HAK HER ZAMAN GALIPTIR”

Türkiye’nin çok fazla meseleyle ugrastigina fakat merhametini kaybetmedigine deginen Bakan Soylu, “Mesele sadece forma ve rütbe meselesi degildir. Anlayis ve inanç meselesidir. Ana balarimizdan, ögretmenlerimizden, camilerdeki hocalarimizdan, sanli tarihimizden, büyüklerimizden zihnimize ne kazinanlarin ne oldugu meselesidir. Köklü bir medeniyet olma meselesidir. 21’inci yüzyilin güvenlik problemleriyle mücadele ederken, göçle, uyusturucuyla, terörle mücadele ederken bu milletin evlatlari bizi insanliga karsi mahcup etmemistir. Medeniyet degerlerimizden ve hukuktan ayrilmadan, bir lokma ekmegin hesabini yapan batinin sömürge aklina teslim olmadan bizim arkadaslarimiz bu mücadeleyi vermeye devam etmistir. Yalniz kalmis olabiliriz, is yükümüz fazla olabilir, haksizliga ugruyor olabiliriz ama biz sunu biliyoruz ki hak her zaman galiptir. Hakkin yaninda olan da her zaman galiptir. Bu dünyada mazlumlarin duasini alan tek sahil güvenlik teskilati, bugün 40’inci yilina basan ve her biri piril piril olan Türk Sahil Teskilati’dir” ifadelerine yer verdi.

“COGRAFI KONUMUZDAN KAYNAKLI SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Medeniyet ve deger kültürlerinden kaynakli pek çok sorumluluklarin oldugunu ifade eden Bakan Soylu sunlari kaydetti:

“Bir yandan Orta Dogu ve Afrika kaynakli düzensiz göç, diger yandan kaçakçilik, insan ticareti, yabanci terörist savasçi geçisi, uyusturucu ticareti gibi suç türleri, bu teskilatin görev yükünü görülmemis sekilde artirmistir. Cografi konumuzdan kaynakli sorumluluklarimiz var. Hepsinden önemlisi medeniyetimiz ve degerlerimizden kaynakli sorumluluklarimiz var. Dogruyu terörle ve pek çok tezgahla istikrarsizlastiryorlar. Dogu’dan Bati’ya dogru bir akis var. Dogu ile Bati arasinda adina ister rekabet, ister sömürü, ister küresel mücadelesi deyin, bir mücadele var. Türkiye, bu iki cenahin arasindaki en kisa yol üzerindedir. Anavatanin bir ucu Orta Dogu’ya, bir ucu Avrupa’ya temas ediyor. Bunun çevresinde üç tane denizimiz var. Üçünün de bir ucu Asya’ya, kendi topraklarimiza, bir ucu ise Avrupa’ya temas ediyor. Dogu’dan Bati’ya, Bati’dan Dogu’ya kim gitmek isterse bir sekilde bizim sorumluluk sahamizdan geçiyor. Bunu anlamadan ne Türkiye’nin göç meselesindeki yerini anlayabiliriz, ne de 21. Yüzyilin güvenlik meselelerine karsi verdigimiz mücadeledeki basarimizi anlayabiliriz. Tüm bu agir ama dogal sartlara ragmen 15 Temmuz sonrasinda tüm kamu kurumlarinda oldugu gibi Sahil Güvenlik Komutanligimizda daha fazla güçlenme ve yenilenme dönemine girmistir. O hainler buraya da bir yilan gibi çöreklenmek, felç etmek istediler. Tipki Türkiye’ye yapmak istedikleri gibi burayi da degerlerinden soyutlayip, kimliginden siyirip batili efendilerinin emrine vermek istediler. Bunlari tek tek bulup içimizden söküp attik. Bu gemi belki hasar aldi ama su alip batmadi.”

“TÜRKIYE DÜNYAYA GÜVENLIK DERSI VERMEKTEDIR”

Türkiye’nin güvenlik alaninda çok önemli mesafeleri astigina deginen Bakan Soylu, “Içisleri Bakanligi bünyesindeki genel kolluk birimlerimiz dünyadaki emsalleri içerisinde alelade kurumlar degildir. Her üç kurumda hem büyüklükleri, hem kapasiteleri, hem sorumluluk alanlari hem de basarilari itibariyle dünyanin kendi alanlarindaki önde gelen ve saygi duyulan kurumlaridir. Türkiye dünyaya güvenlik dersi vermektedir. Aynisi Sahil Güvenlik Komutanligimiz için de geçerlidir. Pek çok yenilenme adimi, görev alanlarimizda çok olumlu ve güçlü sonuçlar üretti. Bu teskilat 2016 yilindan bugüne kadar kaçak göçle mücadele kapsaminda toplam 223 bin 642 kaçak göçmene müdahale etti. 2020 yilindan itibaren Yunanistan tarafindan ‘geri itme’ denilen zulme maruz kalan tam 33 bin 745 kisiyi de Sahil Güvenlik Teskilatimiz ölümden ve o zulmün ortasindan kurtarmis oldu” seklinde konustu.



“BU MILLET 21’INCI YÜZYILIN IHTIYAÇ DUYDUGU MILLETTIR”

Türkiye’nin örnek teskil edecek çokça basarisi oldugunu kaydeden Bakan Soylu, “Gurur duyacagimiz çok basariniz ve hikayemiz var. Bu millet 21’inci yüzyilin ihtiyaç duydugu millettir. Ihtiyaç duyulan merhamet, akli selim, vicdan, güç ve tecrübe bu topraklarda ve bu milletin evlatlarindadir. FETÖ’yle de saldirsalar, PKK/PYD pusu da kursalar, dünyanin altini da üstüne getirseler bize diz çöktüremezler. Bizi kendilerine benzetemezler. Bizi merhametsiz, vicdansiz, aciz bir millet haline getiremezler. Biz yine ekmegimizi paylasiriz. Biz yine vatanimizi karada, denizde ve havada savunuruz. Biz yine ay yildizli bayragimizi nazli nazli dalgalandirir, onu gördügümüz her yerde onla konusur, sevgimizi, askimizi ve muhabbetimizi ifade ederiz. Ecdadimizdan aldigimiz birikimi, devlet gelenegini güzel cumhuriyetimizle tasimaya devam ederiz. Gelecek nesillere daha güçlü, büyük, etrafindaki cografyaya baris ve umut veren bir anlayisi bir vesile ile ulastiracagiz” ifadelerine yer verdi.

“2 TERÖRISTINI ETKISIZ HALE GETIRDI”

Bakan Soylu, Diyarbakir’da 2 teröristin etkisiz hale getirildigini belirterek, “Biz burada 40’inci yilimizi kutlarken Diyarbakir’dan, Jandarma’dan bir mesaj daha geldi. Jandarma, ’Ape Musa’ gücü olarak bildigimiz sözde o gücün bir siginakta 2 teröristini etkisiz hale getirdi. Hem de gögüs gögüse çarpismada etkisiz hale getirildiler" dedi.

(Ali Nargüner - Mert Cerrahoglu - IHA)
Kaynak: İHA