'Kisisel Verileri Izinsiz Kullanan Firmalar Hakkinda Islem Yapilmali'

TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve Istihbarat Komisyon Üyesi Mustafa Hidayet Vahapoglu, kanunla koruma altina alinan vatandasin kisisel verilerini maddi menfaat karsiliginda toplu halde satanlar ile ticari maksatlari ugruna izinsiz kullanan kisi ve firmalar hakkinda islem yapilmasi yönünde çagrida bulundu.

'Kisisel Verileri Izinsiz Kullanan Firmalar Hakkinda Islem Yapilmali'
Tüketicilerin son dönemde reklam ve pazarlama amaçli ev ve mobil telefonlarina gelen çagrilar ile atilan kisa mesajlar hakkindaki sikayetleri TBMM gündemine tasindi. Konuyla ilgili gündem disi söz olan TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve Istihbarat Komisyon Üyesi Bursa Milletvekili Dr. Vahapoglu, 1 Mayis 2015’te yürürlüge giren 6563 Sayili Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkindaki Kanunla, reklam iletileriyle ilgili olarak bazi sinirlamalar getirildigini hatirlatti. Söz konusu kanunun 6.maddesinde ticari elektronik iletilerin internet veya cep telefonu üzerinden ancak alicilardan önceden onay almak sartiyla gönderilebileceginin açik bir sekilde hükme baglandigini vurgulayan Vahapoglu, “Bu hükme ragmen; son günlerde özellikle cep telefonu numaralari veri tabaninin bazi sirketlerce 3. kisi ya da firmalara satildigi, bunlardan maddi gelir elde edildigi, bilgileri basinda ve sosyal medyada siklikla yer almaktadir” dedi.

“Suç isliyorlar"

“Bu bilgileri satin alan sirket ve sahislar izinsiz SMS, e-posta ve arama yaparak Kisisel Verileri Koruma Kanunu’na göre suç islemektedirler” diyen Vahapoglu, “Toplu olarak bu bilgileri satan sirketler ile bunu ticari maksatla kullananlar hakkinda ilgili Bakanliklar ile Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’nun dikkatlerini çekmek istiyorum” seklinde konustu.

Bu arada, TBMM’deki konusmasinin ardindan kisa bir degerlendirme yapan MHP Bursa Milletvekili Vahapoglu, “6698 Sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’nda da belirtildigi üzere vatandasa ait ve kisiyi dogrudan ya da dolayli olarak tanimlayabilen; isim, soy isim, dogum yeri ve tarihi, sosyal güvenlik numarasi, telefon numarasi, motorlu tasit plakasi, pasaport numarasi, özgeçmis, görüntü ve ses kayitlari, adres ve e-posta bilgileri, parmak izi gibi bilgiler kisisel veridir. Dolayisiyla kisiligin korunmasi, kisisel verilerin korunmasi demektir. Ayni zamanda özel hayatin gizliligi hakki kapsaminda da kisisel verilerin korunmasi sarttir” diye konustu.

Kaynak: İHA