IBB AK Parti Grup Baskanvekili Göksu Açiklamasi 'IBB'yi Aklini Basina Almaya Davet Ediyorum'

Istanbul Büyüksehir Belediyesi AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu, Istanbul ulasimiyla ilgili, otobüs, minibüs ve taksiler konusunda, AK Parti grubunun öneri ve tekliflerini kamuoyuyla paylasti. Baskanvekili Göksü, ulasim konusuna deginerek, AK Parti döneminde baslatilmis metrolarin, rayli sistemlerin ivedilikle bitirilmesi gerektigini belirtti.

IBB AK Parti Grup Baskanvekili Göksu Açiklamasi 'IBB'yi Aklini Basina Almaya Davet Ediyorum'


Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu, Istanbul ulasimiyla ilgili, otobüs, minibüs ve taksiler konusunda, AK Parti grubunun öneri ve tekliflerini kamuoyuyla paylasti. Baskanvekili Göksü, ulasim konusuna deginerek AK Parti döneminde baslatilmis metrolarin rayli sistemlerin ivedilikle bitirilmesi gerektigini belirtti.

Baskanvekili Göksu, Istanbul’daki ulasiminin geriye dogru ilerledigine dikkati çekti. IBB’nin verisiz ve plansiz çalistigini ifade eden Göksu, Istanbul halkina ve bu halka verilen sözde durmak istiyorlarsa 7 öneriyi dikkate almalarini söyledi.



"ISTANBUL’DA ULASIMLA ILGILI SISTEM GERI GITMIS"

Istanbul ulasiminin geriye gittigini söyleyen Göksu, "Istanbul’da toplu ulasimda nereye geldik. 2017-2018 yilinda Istanbul dünyada ulasimda trafikte bekleme süresinde 6. siradaydi. Yani trafik yogunlugunda Istanbul 6. siradaydi. Su anda Istanbul dünyada trafikte bekleme süresinde maalesef 1. siraya çikti. 2018 yilinda Istanbul’da ortalama hiz 30.3 km iken simdi ortalama hiz 24 km’ye düstü. Yani 2018 yilinda Istanbul ortalamasinda 30.3 km hiz yaparken su anda ortalama olarak 24 km hiz yapabiliyorsunuz. Hatirlarsaniz yerel seçimlerde AK Parti’nin Büyüksehir Belediye adayi Basbakanimiz Binali Yildirim bey söyle bir taahhütte bulunmustu. Istanbul’da aracin hiz seyrini arttiracagim. Kökten çözecegim dersem eksik bilgi olur. Suandaki mevcut belediye baskani ne demisti. Ulasimi sorun olmaktan çikartacagim demisti. Su anda toplu tasima da dünyada en fazla beklenen kent olmus maalesef. 68 dakika. Simdi böylesine bir durumla karsi karsiyayiz. Matematiksel veriler açisindan da baktigimizda bütün Istanbul’da ulasimla ilgili sistem geri gitmis" diye konustu.



"IBB SU ANDA VERISIZ VE PLANSIZ YÜRÜYOR"

IBB’nin verisiz ve plansiz yürüdügünü belirten Göksu, "Istanbul halkina ve seçilmis oldugunuz bu halka verdiginiz sözde durmak istiyorsaniz simdi toplu ulasimla ilgili 7 önerimizi sizlerle paylasmak istiyorum. Dünyanin en büyük kentlerinden bir tanesi olarak toplu tasimayi bütüncül ele alip acilen Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin toplu ulasim master plani yapip bitirmesi gerekiyor. Bugün maalesef üzülerek ifade ediyorum ki IBB su anda verisiz ve plansiz yürüyor" seklinde konustu.



"IBB’YI AKLINI BASINA ALMAYA DAVET EDIYORUM"

IBB’ye çagrida bulunan Baskanvekili Göksu, "Mutlak surette IBB toplu ulasimi master plani çerçevesinde acilen hat optimizasyonu yapmasi gerekir. Çünkü yeni yolculuk alanlari çikti. Yeni süreçler ortaya çikti. Özellikle bizim bitirmis oldugumuz metrolarla birlikte Istanbul’un metro agi genisledi. Metro aginin genislemesi Avrasya, Marmaray’in degisik köprülerin açilmasiyla beraber hat optimizasyonun degistirilmesi gerekir. Bugün su 3 yil içerisinde hiçbir hat optimizasyonu yapilmamis. AK Parti döneminde baslatilmis metrolarin rayli sistemlerin ivedilikle bitirilmesi gerekiyor. IBB’nin degisik yerlerde tabelasini görüyorsunuz. Bu gördügünüz tabelada diyor ki ayni anda dünyada en çok metro yapan kentiz diyor. Bu metrolarin hepsi AK Parti döneminde baslamis. Yeni baslayan bir tane metro yoktur. Birakin metroyu bir tane metro projesi bile yok. Simdi ayni dönemde ise baslayan IBB bizim meclise getirip her türlü borçlanma yetkisi verdigimiz finansal alt yapisini kurgusunu hazir hale getirip teslim ettigimiz metrolarda su anda hat basina aldiklari mesafe 600 metre. Oysa ayni sekilde Ulastirma Bakanligi’nin yürütmüs oldugu metrolarda aldigi mesafe hat basina 4.2 kilometre. Acilen IBB’nin aklini basina almasini davet ediyorum. Bu rayli sistemleri bitirmesini bos islerle, ugrasip bos polemiklere girecegine, Istanbul halkinin ulasim sorununa çözüm bulmak için rayli sistemlerin bir an önce bitirilmesi için çagirida bulunuyorum. Biz AK Parti Cumhur Ittifaki olarak her türlü destegi vermeye haziriz" dedi.



"ATIL KALAN HATLARDAKI MINIBÜSLERI BELLI HESAPLAMALAR YAPARAK HALK OTOBÜSLERINE DÖNÜSTÜRMENIZI TEKLIF EDIYORUZ"

Atil kalan hatlardaki minibüsleri belli hesaplamalar yaparak halk otobüslerine dönüstürülmesini teklif eden Göksu, "AK Parti döneminde baslatilan lastikli ulasim karayollari projemiz. Basta Levazim tüneli olmak üzere bütün kapatilan projelerin durdurulan projelerin kapatilanlarin açilmasi durdurulanlarin da ivedilikle baslatilmasi gerektigini düsünüyoruz. IBB Baskani diyor ki günde 70 bin araç geçecek diye ben niye tünel yapayim. Böyle bir sey var mi? 55 dakika seyreden trafigi 5 dakikaya düsüren hat için tünel yapiyorsunuz. O gün o haliyle yaklasik olarak o günkü fiyatla 202 trilyon para harcanmis tüneli kapatiyorsunuz. Istanbul’da yaklasik olarak 7 binin üzerinde minibüs var. Bunlarin büyük bir kismi özellikle rayli sistemlerin gelismesinden dolayi müsteri sorunu çekebiliyorlar. Verimlilikleri düsmüs. Bunun için IBB ivedilikle hemen hat optimizasyonu yaparak bu atil kalan hatlardaki minibüsleri belli hesaplamalar yaparak halk otobüslerine dönüstürmenizi teklif ediyoruz" ifadelerini kullandi.

"ACILEN BIN MINIBÜSÜ DAHA HEMEN TAKSIYE ÇEVIRIN"

Daha önce bin minibüsün taksiye dönüstürüldügünü ve tekrardan bin minibüsün daha taksiye dönüsmesi teklifinde bulunan Göksu, "Taksiyle ilgili 3 yildir Istanbul halkinin gündemi mesgul ediliyor. Sürekli UKOME’ye taksi plakasiyla ilgili teklif geliyor. Istanbul’da taksi sorunu mu var yoksa plaka sorunu mu taksi sorunu görüyorsak baska bakmamiz lazim. Plaka sorunu görüyorsak baska bakmamiz lazim. Burada bu çerçevede baktigimizda kendi yaptiklari arastirmaya göre Istanbul halkinin büyük bölümü taksilerle ilgili farkli kanaatler söylüyor. Hem minibüsçülerimizi hem esnafimizi rahatlatacak onlara da farkli bir ufuk açacak hem de taksi esnafimizin niteligi artmasi adina katki sunacak bir teklif yapiyoruz. Geçtigimiz 3 ay önce rahmetli Kadir abi döneminde baslayan bir proje olan ve bin minibüsün taksiye dönüstürülmesi teklifini yapmistik. Dönüstü. Simdi çagrimizi yapiyoruz. Acilen bin minibüsü daha hemen taksiye çevirin. Bu konuda AK Parti grubu olarak hangi alanda katki sunmamiz gerekiyorsa haziriz" dile getirdi.

(Zehra Baykal - Alper Suat Tutasi - IHA)
Kaynak: İHA