Ates Semenderinin Popülasyonu Inceleniyor

Adiyaman Üniversitesinden gelen bir grup gözlemci, Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altinda olan ates semenderinin popülasyonunu inceledi.

Ates Semenderinin Popülasyonu Inceleniyor
Nesli tükenme tehlikesi altinda olan ates semenderinin incelenmesi için Adiyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalinda görevli kurbaga ve sürüngen uzmani Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yildiz ve ekibi, Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde ates semenderi arastirmasi gerçeklestirdi. Prof. Dr. Yildiz, tespit ettigi ates semenderlerinin ölçümlerini aldiktan sonra dogal habitatlarina birakti. 3 yilin sonunda Ates semenderlerin popülasyon durumu incelenecek.

Çalismalarina iliskin bilgi veren Adiyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalinda görevli kurbaga ve sürüngen uzmani Prof. Dr. Yildiz, Türkiye genelinde ates semenderlerin popülasyon dinamigiyle ilgili 3 yillik bir arastirmalarinin bulundugunu söyledi.

Yildiz, “Arastirma çerçevesinde Tunceli Çemisgezek’te arazi çalismalarimizi sürdürüyoruz. Arazi çalismalari ile ates semenderlerinin Çemisgezek popülasyonunu belirledik. Çalismamiz 3 yil sürecek. 3 yilin sonunda türün Türkiye’deki dagilimi, popülasyon durumu ve filogenisi hakkinda detayli veriler elde edecegiz. TÜBITAK projesi çerçevesinde Türkiye’yi geziyoruz. Simdiki arazi programimizda, Tunceli, Bingöl, Mus, Bitlis ve Van illeri yer almaktadir. Gözlemledigimiz Ates semenderlerinin ölçümlerini yaptiktan sonra onlari aldigimiz habitatlara saliyoruz. Bu proje çerçevesinde belirleyecegimiz 6 noktada popülasyon durumunu takip edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA