AFAD Açiklamasi 'Yagistan Etkilenen 13 Ilde Müdahale Çalismalari Devam Etmektedir'

Afet ve Acil Durum Yönetim Baskanligi (AFAD), yurt genelinde etkili olan yogun yagislar nedeniyle çok sayida ilde sel ve su taskini meydana geldigini ve yagistan etkilenen 13 ilde müdahale çalismalarina devam edildigini duyurdu.

AFAD Açiklamasi 'Yagistan Etkilenen 13 Ilde Müdahale Çalismalari Devam Etmektedir'


AFAD tarafindan yapilan açiklamada, “Sali günü yurt genelinde etkili olan yogun yagislar nedeniyle çok sayida ilimizde sel ve su taskini meydana gelmistir. Yagistan etkilenen 13 ilde müdahale çalismalari devam etmektedir. Vatandaslarimizin meteoroloji uyarilarini takip etmesi ve olasi bir sel aninda asagidaki uyarilara dikkat etmesi hayati önem tasimaktadir. Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gidin. Elektrik kaynaklarindan uzak durun. Sel sirasinda araç içerisindeyseniz suyla kapli yoldan gitmeye çalismayin. Aracinizda herhangi bir ariza olustuysa, hemen aracinizi terk ederek yüksek bir yere çikin” denildi.

Illerde devam eden çalismalar söyle:

Afyonkarahisar

Merkezde bugün saat 16.00 dolaylarinda baslayan asiri yagis sonrasi özellikle Orhangazi, Osmangazi ve Selçuklu Mahallelerinde 40’a yakin konut ve isyerinin bodrum katlarini su bastigi ihbari alinmistir. Alinan ihbarlara; Afyonkarahisar Su ve Kanalizasyon Müdürlügü; 36 personel, 10 adet motopomp ve 6 adet vidanjör, Afyonkarahisar Belediyesi Itfaiye Müdürlügü; 4 araç 12 personel, AFAD Il Müdürlügü; 8 motopomp, 2 dalgiç pompa ve 10 personel, Il Özel Idaresi; 1 vidanjör ve 2 personel, ile müdahale etmektedir.

Amasya

Merkez Ormanözü köyüne bagli Uzunova yaylasinda mahsur kalma ihbari nedeniyle, bölgeye Il Özel Idaresi tarafindan is makinesi sevk edilmistir.

Ankara

Akyurt, Altindag, Ayas, Bala, Çankaya, Etimesgut, Gölbasi, Haymana, Nallihan, Sincan ve Sereflikoçhisar ilçelerinde su baskinlari meydana gelmistir. Akyurt’ta devam eden çalismalara destek vermek üzere, Çorum, Çankiri, Kirikkale’den toplam 3 arazöz; Düzce ve Konya’dan 4’er mini is makinasi sevk edilmistir.

Bolu

Gerede ilçesi Salur köyünde asiri yagislar sonucu meydana gelen su baskinlari için AFAD, Özel Idare ve DSI ekipleri görevlendirilmistir.

Kahramanmaras

Göksun ilçesi Kazandere Mahallesi Sögütoglu mevkiinde sel sularinin yükseldigi ve 3 çocugun kayalik alanda mahsur kaldigi bilgisi alinmis, çocuklar bölgeye sevk edilen AFAD ekipleri tarafindan kurtarilarak ailelerine teslim edilmistir.

Karaman

Merkez Urgan Mahallesi’nde asiri yagistan dolayi sel sularinin ulasim yoluna zarar vermesi üzerinde Il Jandarma, Il Özel Idare ve AFAD ekipleri olay bölgesine sevk edilmistir. Merkez Yazili ve Narlidere köylerinde sel sularinin yükselmesi sonucu mahsur kalan vatandaslarimiz için bir arama kurtarma ekibi olay bölgesine sevk edilmistir.

Kayseri

Sarioglan ilçesi Yahyali mahallesinde çadirlari su altinda kalan 13 tarim isçisi için yerel düzey Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) gruplari çalisma yürütmektedir.

Konya

Yogun yagislar nedeniyle olusabilecek olumsuz durumlara yönelik çalismalara destek vermek üzere Aksaray Il AFAD Müdürlügünden ilave ekip sevk edilmistir. AFAD, Kizilay ve STK’lar tarafindan gida kolisi ve battaniye dagitimi devam etmektedir.

Kütahya

Simav-Harmancik yolu 35. kilometrede toprak birikmesi sonucunda yolun ulasima kapandigi bilgisi alinmis, Il Özel Idaresi ve Karayollari ekipleri bölgeye sevk edilmistir.

Nevsehir

Ürgüp, Acigöl, Kozakli, Derinkuyu ilçelerinde su baskinlari meydana gelmistir. Nigde - Nevsehir yolu Derinkuyu mevkiinde yagislar sebebiyle olusan çamur tabakasindan dolayi yolun trafige kapatildigi, mahsur kalan araç ve vatandasin olmadigi ve yol açma çalismalarinin Karayollari, Il Özel Idaresi ve Belediye ekipleri tarafindan yürütüldügü bilgisi alinmistir.

Nigde

Çamardi ilçesi Yelatan köyünde saat 14.22’de yogun yagis sonucunda bölgede su baskinlari yasandigi bilgisi alinmistir. AFAD, UMKE, Saglik, Jandarma ekipleri olay yerine sevk edilmistir. Altunhisar ilçesi Ulukisla köyünden gelen ihbar üzerine köye 2 adet is makinesi yönlendirilmistir. Merkez Agcasar köyüne Il Özel Idaresinden 1 ekskavatör yönlendirilmistir. Merkez Sazlica kasabasinda yogun yagis sonucunda heyelan meydana gelmesi sonucu yol kapanmis; AFAD, Karayollari ve Jandarma ekipleri bölgeye sevk edilmistir. Karayollari ekipleri tarafindan yol açma çalismalari devam etmektedir. Merkez Karaatli kasabasinda bazi ahirlari su basmis, bölgeye is makinesi yönlendirilmistir. Bor Okçu köyünde dagda mahsur kalan bir kisi AFAD ekipleri tarafindan kurtarilmistir.

Osmaniye

Merkez Çardak köyü ve Yesilyurt Mahallesi’nde su baskini meydana gelmistir.

Sivas

Merkezde bazi mahallelerde su baskinlari meydana gelmistir.
Kaynak: İHA