VANTB Baskani Süer Ile Çiftçilerin Yüzü Gülüyor

Van Ticaret Borsasi (VANTB) Yönetim Kurulu Baskani Nayif Süer tarafindan ‘Soguk Süt Zinciri’ projesi bünyesinde dagitilan süt tanklari çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

VANTB Baskani Süer Ile Çiftçilerin Yüzü Gülüyor
Göreve geldigi günden beri Van’in tarim ve hayvanciliktaki durumu ile ilgili çalisma baslatan VANTB Yönetim Kurulu Baskani Nayif Süer, özellikle yaptigi yerinde projeler ile çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile beraber DAP’a sundugu proje çerçevesinde 45 adet süt tankini çiftçilere dagitan Süer, çiftçilerin yillardir sütte yasadigi sikintinin giderilmesini sagladi. Bugünde süt tanklarinin dagitildigi çiftçileri ziyaret eden Baskan Süer, çiftçilere bol kazançlar diledi.

IHA muhabirine açiklamada bulunan Baskan Süer, çiftçilerin sorun ve sikintilarini yerinde görmek ve dagitilan süt tanklari ile ilgili çiftçilerin görüslerini almak için böyle bir ziyaretin düzenlendigini ifade ederek, “Çiftçilerimize destek olmak için geldik. Tusba ilçesini pilot bölge seçtik ve 45 adet süt tankini dagittik. Çiftçilerimiz sütleri sagdiktan sonra bu tanklara bosaltiyorlar. Daha sonra ekiplerimiz gelip çiftçilerimizin kapisindan sütü alarak isletmelere aktariyorlar” dedi.

Sütün ucuza gitmesinin yaninda yem fiyatlarinin yüksek olmasi nedeniyle çiftçilerin isletmeleri oldugu halde sadece kendi geçimlerini saglamak amaciyla 2 ya da 3 büyükbas hayvan besledigini belirten Süer, “Insanlarin 20 büyükbas hayvanlik isletmeleri vardi ama zarar ettigi için 2-3 büyükbas hayvan tek birakmislardi. Ancak süt tanklarini biraktigimiz günden sonra insanlar yavas yavas eski günlerine geri dönüyorlar. Insallah bu projeyi daha da ileriye götürecegiz. Daha önce hayvanciliktan uzaklasan insanlarin artik yüzü gülüyor. Ben bu çerçevede projeye destek veren DAP Bölge Kalkinma Idare Baskani Osman Demirdögen ile Tarim ve Orman Il Müdürlügümüze tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Çiftçiler ise süt tanklari sayesinde artik kazandiklarini ve sütü hak ettigi fiyata satabildiklerini söylediler. 50 yildir hayvancilikla ugrastigini ifade eden Alaköy Mahallesi çiftçilerinden Mehmet Günce, süt tanklarinin kendilerine verilmesinden sonra isletmeyi büyütmeyi düsündügünü belirterek, “Sütler heba oluyordu. Ya cacik yapiyorduk ya tereyagi. Litresini 2-3 TL’den aliyorlardi. Simdi ise fiyatlar artti” diye konustu.

Zeynep Gülce ise süt parasiyla aile bütçesine katki saglamanin yaninda çocugunu dershaneye gönderebildigini söyledi.



Alaköy çiftçilerinden Ismail Oguzcan da, hayvanciligi birakmayi bile düsündügünü vurgulayarak, “Yazin süt bozuluyordu ve saklama kosullarimiz uygun degildi. Süt tanklari almaya gücümüz yetmiyordu. Sag olsun baskanimiz süt tanklarini evimize kadar getirip birakti. Üretmemiz için hem maddi hem manevi destek verdi. Bu anlamda Nayif Baskanima tesekkür ediyorum” dedi.

Halil Çiçeker isimli çiftçi de hayvanciliktan baska yapacak bir isi olmadigina dikkat çekerek, “Ben 52 yasindayim. Bundan sonra ne is yapabilirim? Benim meslegim budur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA