Türkiye-Pakistan Is Forumu Ankara'da Gerçeklestirildi

Ankara’da Pakistan Basbakani Sahbaz Serif ve heyetinin katilimi ile Türkiye-Pakistan Is Forumu düzenlendi.

Türkiye-Pakistan Is Forumu Ankara'da Gerçeklestirildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’nin (TOBB) ev sahipliginde gerçeklestirilen Türkiye-Pakistan Is Forumu’na Pakistan Basbakani Sahbaz Serif, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Ticaret Bakani Mehmet Mus ve TOBB Baskani Mustafa Rifat Hisarciklioglu ile çok sayida is adami katildi.

Türkiye’nin savunma sanayi üretiminin milli ve yerlilik oraninda yüzde 80’ne ulastigini belirten Bakan Akar, "Pakistan, savunma gibi konularda bizim son derece is yaptigimiz, çalistigimiz ve beraber oldugumuz kardeslerimiz. Ayrimizin gayrimizin olmadigi bizim silah arkadaslarimiz. Biz Türkiye’de ve Pakistan’da yaptigimiz çalismalarla, tatbikatlarla ve egitimlerle is birligimizi son derece gelistirmis bulunuyoruz. Bizim tarihimiz, kültürümüz, geçmisimiz ve haklar arasindaki birlik ve beraberligimiz bizi son derece rahatlatmaktadir. Basbakanlik veya Cumhurbaskanligi düzeyinde bizim iliskilerimizin son derece verimli ve üretken oldugunu bilmenizi istiyorum. Hem Türkiye’de hem de Pakistan’da yaptigimiz çalismalarla müsterek sorunlarimiza ve ihtiyaçlarimiza çok basarili çözümler ürettik. Cumhurbaskanimizin liderliginde bizim Türkiye olarak geldigimiz seviye, milli ve yerli olarak ürettigimiz savunma sanayi ürünleri neredeyse yüzde 80’e yaklasmis bulunuyor. Benzer sekilde Pakistanli kardeslerimizin de yüksek seviyede savunma sanayi kabiliyeti var. Kesmir konusunda Pakistanli kardeslerimize sinirsiz destegimiz, Kibris konusunda da Pakistanli kardeslerimizin bize sinirsiz destekleri var” diye konustu.

Forumda konusan Ticaret Bakani Mus, Türk ve Pakistan is dünyasinin müzakerelerini yürüttügü Mal Ticaret Anlasmasi’nin kisa bir sürede nihayete ermesi gerektigi belirtti.



“Türkiye ile Pakistan arasinda serbest ticaret anlasmasinin faydali olacagini düsünüyoruz”

Ticarette korumaci politikalardan sikayetçi olduklarini aktaran TOBB Baskani Hisarciklioglu, “Ticarette korumaciligin halkimizi fakirlestirecegini düsünüyoruz. Türkiye ile Pakistan arasinda iyi tasarlanmis, her iki ülkenin da kazanacagi bir serbest ticaret anlasmasinin faydali olacagini düsünüyoruz. Yatirimlar konusunda ise bizim görevimiz ülkemize daha fazla dogrudan yatirim çekmektir. Yatirim ortamini yatirimcilar için daha cazip hale getirmektir. Yeni yatirimci çekmek için en iyi referans, var olan yatirimcilarin ülke içinde mutlu olmalaridir. Halen ülkelerimizde yatirimi olanlar, mevzuat ve uygulamalardan mutlu ise potansiyel yatirimcilar için de iyi bir örnek olustururlar. O nedenle benim tavsiyem ülkelerimize güvenerek, ülkemiz gelecegine yatirim yapan, ülkemizde katma deger ve istihdam üreten, ihracat yapan yatirimcilara sahip çikalim. Onlari küstürmeyelim” ifadelerini kullandi.

Türkiye ile Pakistan arasinda daha fazla ticaret yapilmasi gerektigini dile getiren Hisarciklioglu, “Daha fazla yatirim yapalim. Daha fazla karsilikli ticaret yapalim. Beyaz esya, insaat malzemesi, çimento, otomotiv ve yedek parçalarinda, gemi insa sanayiinde, Avrupa’nin en önemli tedarikçilerindeniz. Ihracatimizin yüzde 90’indan fazlasi sanayi ürünü. Bunlarin yarisini da Avrupa ve ABD gibi rekabetin en yüksek oldugu ülkelere yapiyoruz. Turizmde, yurtdisi müteahhitlikte dünya çapinda basari hikayelerine imza atiyoruz. Turizmde 40 sene önce ismimiz duyulmazken, özel sektörümüzün yatirimlari ve vizyonuyla bugün dünyada ilk 10 destinasyon içine girdik. Dünyanin en büyük müteahhitleri arasinda Türk müteahhitlik firmalari bulunuyor. Bu yil listede ikinciligi bir firma fark ile ABD’ye ödünç verdik. Biz, tecrübemizi kardeslerimizle paylasmaya haziriz. Özellikle de Pakistan-Çin ekonomi koridoru çerçevesindeki alt yapi yatirimlarinda Türk müteahhitleri olarak daha fazla pay almak isteriz” seklinde konustu.

Forum, konusmalarin ardindan basina kapali sekilde devam etti.
Kaynak: İHA