Yeme Bozukluklarina Dikkat

Ciddi bir saglik sorunu olan yeme bozuklugu, yasamin fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerini etkileyebiliyor. Yemek bozukluklari, tedavi edilmezlerse ölümcül olabiliyorlar.

Yeme Bozukluklarina Dikkat
Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Süleymaniye Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Raziye Dut, yeme bozukluklarinin genellikle ergenlik veya genç yetiskinlik döneminde gelistigini belirterek, "Anoreksiya ve bulimia kadinlarda daha sik görülür ancak her yasta ortaya çikabilir veya herhangi bir cinsiyeti etkileyebilir" dedi.

Doç. Dr. Dut, yeme bozukluklarinin en yaygin türleri arasinda bulimia nervoza, anoreksiya nervoza, tikinircasina yeme bozuklugu, kaçingan kisitlayici gida alimi bozuklugu, pika (besin olarak kabul edilmeyen gidalarin yenmesi, kagit, peçete..vb) ve çigneme bozuklugu dahil olmak üzere diger belirtilen yeme ve beslenme bozukluklari yer aldigini belirterek, "Yeme bozukluklarinin belirtileri yeme bozuklugunun türüne göre degisiklik gösterebilir. Her kisi semptomlari farkli deneyimleyebilir, ancak yeme bozukluklarinin duygusal, fiziksel belirtileri hakkinda dikkatli olunmalidir. Yeme bozuklugu düsündüren davranis belirtileri, vücut agirligi, kalori, yiyecek, karbonhidratlar, yag gramlari, diyet ile mesgul olma, bazi yiyecekleri yemeyi reddetme, ögün atlamak veya düzenli ögünlerde küçük porsiyonlar yemek, geçici diyetler veya yiyeceklerle ilgili herhangi bir yeni mesguliyet veya uygulama, arkadaslardan ve aktivitelerden çekilme, vücut sekli ve boyutu ile asiri endise, asiri ruh hali degisimleri, sik diyettir" dedi.

Dut, yeme bozuklugunun fiziksel belirtilerini de, fark edilebilir kilo dalgalanmalari, adet düzensizlikleri, konsantrasyon bozuklugu, halsizlik/bayilma, sindirim sistemi problemleri, uyku bozukluklari, asiri fiziksel aktivite, cilt kurulugu olarak siraladi.

Dut, sunlari kaydetti: "Genetik, sagliksiz diyet teknikleri veya özellikle kizlarda hormonal degisiklikler dâhil olmak üzere ergenlerde yeme bozukluklarinin nedenlerine çesitli faktörler katkida bulunabilir. Psikolojik etkiler de yeme bozuklugunun gelisiminde önemli bir rol oynayabilir. Reklam ve medya, bir kisinin vücudunun “nasil” görünmesi gerektigi konusunda karisik mesajlar iletir. Yeme bozukluklari ayrica diger akil hastaliklarinin yani sira depresyon ve anksiyete ile de baglantilidir. Aslinda, yeme bozuklugu olan kisilerin yaklasik yüzde 50’si ayni zamanda duygu-durum bozukluklarindan da muzdariptir. Ergenlik çagindaki çocugunuzda yeme bozukluklarinin belirtilerini veya nedenlerini fark ederseniz, ergenler için kapsamli yeme bozuklugu tedavisi sunan bir klinige basvurun".
Kaynak: İHA