Profesör Dr. Özkaya Açiklamasi 'Yüzyilin Pandemisi Birçok Açidan Dünyanin Ilk Tecrübesi Oldu'

SAMSUN – Gögüs Hastaliklari Uzm. Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Bu pandemiye aslinda yüzyilin pandemisi diyebiliriz. Hem klinik hem radyolojik hem de toplumsal dinamikler olarak bir salginin nasil seyrettigini basindan sonuna kadar görmüs olduk. Bu 2 yillik pandemideki tecrübemizle bundan sonraki salginlarda da nasil bas edecegimizi ögrenmis olduk” dedi.

Profesör Dr. Özkaya Açiklamasi 'Yüzyilin Pandemisi Birçok Açidan Dünyanin Ilk Tecrübesi Oldu'


Korona virüs salgininda sona dogru gelinirken uzmanlar ise 2 geçen yillik sürecin kendilerine çok iyi bir tecrübe oldugunu söyledi.

Ayaktan hasta bakmaya devam eden ve her geçen gün hasta sayisinin azaldigini belirten Prof. Özkaya, “Daha önce bu kadar çok sayida akcigeri bu hale getiren herhangi bir viral hastalik görmemistik. Daha önce de çok fazla virüs ve zatürre tedavimiz olmustu ama bu 2 yil içinde bu kadar çok sayida neredeyse kimyasal zehirlenme gibi akcigeri bu kadar bir hastalik görmemistik. Artik hastaligin nasil seyrettigini nasil gidecegini ögrenirdik olduk. Bu pandemiye aslinda yüzyilin pandemisi diyebiliriz. Hem klinik hem radyolojik hem de toplumsal dinamikler olarak bir salginin nasil seyrettigini basindan sonuna kadar görmüs olduk. Bu 2 yillik pandemideki tecrübemiz bundan sonraki salginlarda da nasil bas edecegimizi ögrenmis olduk” diye konustu.



“Halkimiz pandeminin basinda bizi alkislamisti, simdi biz onlari alkisliyoruz”

Toplumun duyarliligi sayesinde pandeminin bittigi söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Asinin gelmesiyle ölüm oranlari ciddi anlamda azalinca bu hastaligin üstesinden gelinebilir oldugunu ögrendik. Hastalarimizin daha duyarli olmasiyla ve vatandaslarimizin bu pandemi ile nasil bas edilebilecegi ögrenmesiyle beraber tamamen neredeyse bugünlerde pandeminin sonuna geldik. Pandeminin ilk zamanlarinda asi geldiginde asinin 3. yada 4. doza uzayacagini tahmin edemiyorduk. Yine pandeminin bu kadar uzamasinin sebebi halkimizin yasaklara çok fazla riayet etmemesinde kaynaklaniyordu. Ölüm oranlarinin artmasiyla insanlarin bu isin ciddiyetine vardikça ve asinin gerçekten ise yaradigini gördükçe toplumun duyarliligi sayesinden pandeminin üstesinden geldik. Insanlarin sürü bagisikligi ve asi ile hastaligi geçirmeleriyle beraber vücudumuzun Immün sisteminin bu hastaligi tanimasinin sonucu pandeminin bu günlerde sonuna geldik. Halkimiz gerçekten bizi sasirtti. Hepsi duyarli bir sekilde doktorlarin, bilim kurulunun tavsiyelerine uydu. Bayramda asiri kalabalik olmasi nedeniyle vakalarin artmasini bekliyorduk ama halkimiz bunda da duyarli oldu. Pandeminin basinda bizi alkislayan halkimizi simdi ise saglikçilar olarak biz onlari alkisliyoruz. Pandemiyi halkimiz bitirdi” seklinde konustu.



Hac uyarisi

Geçen yillarda hac sonrasi vakalarin sayisinda artis yasandigina dikkat çeken Özkaya, “Ilk baslarda yerli asinin çok geç kaldigini düsündük ama aslinda tam zamaninda çiktigini anladik. Turkovac gerçekten etkili bir asidir. Pandeminin pik yaptigi dönemde Bion-tech gibi bir asi ölümleri sonlandirdi. Simdi ise virüsün o kadar ölümcül olmadigini biliyoruz ama hala tek tek vakalari görüyoruz. Risk altindakilerin ise rahatlikla Turkovac olabilecegini söylüyoruz. Bundan sonra bir tek önümüzde bir tek hac dönemi var. Hacdan sonra ciddi vakalari görmüstük. Önümüzdeki hac döneminde insanlarin hac sonrasi ziyaretlerine dikkat etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA