Ne Savas Ne Deprem, Bu Evlere Piyango Vurdu

Manisa’da Sehzadeler Belediyesi tarafindan baslatilan Türkiye’nin en büyük kentsel dönüsüm projelerinden birinde yikimlar hizla devam ediyor. Binlerce insan daha iyi bir yasam için evlerini terk ederken, projede bosaltilan ve yikimlari devam eden binalar, savas veya deprem sonrasi yikim yasayan sehirleri andirdi. Manisa’nin en eski yerlesim yerlerinin oldugu 5 mahallenin 2’sinde baslatilan çalismalar sonrasi vatandaslar itfaiye ve ambulanslarin giremedigi sokaklardan ve rutubet kokan evlerden kurtularak Manisa manzarasi esliginde modern evlerinde hayatlarina devam edecek.

Ne Savas Ne Deprem, Bu Evlere Piyango Vurdu
Manisa’nin merkez ilçelerinden Sehzadeler Belediyesi Spil Dagi eteklerine kurulan ve eski Manisa’nin oldugu alandaki 5 mahalleyi kapsayan Türkiye’nin en büyük kentsel dönüsüm projesinde çalismalarina hizla devam ediyor. Proje çerçevesinde 1. Etapta yer alan Ishak Çelebi ve Kocatepe mahallelerinde 605 konut ve 54 dükkan yapilacak. Kentsel dönüsüm uygulanacak olan alanda yer alan 655 konut ve 10 tane de ticarethanen su ana kadar 400’ün üzerinde ev bosaltilarak yarisinin yikimi yapildi geri kalan kisimda da yikim çalismalari hizla devam ediyor.

“Hayalin gerçege dönüsmesini izliyoruz”

Kentsel dönüsüm projesi için çok büyük bir emek harcayan ve bunun için defalarca hem vatandaslarla bulusan hem de Ankara’ya ziyaretler gerçeklestiren Sehzadeler Belediye Baskani Ömer Faruk Çelik, “Türkiye’deki en büyük kentsel dönüsüm projelerinden birisini Sehzadeler’de Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve TOKI ile birlikte yürütüyoruz. Manisa tarihinin en büyük kentsel dönüsüm projesi. 50 yillik bir hayalin, bir özlemin gerçege dönüsmesi sürecini yasiyoruz. 365 dönümlük bir alan, 5 mahalleyi kapsayan alanda kentsel dönüsüm çalismamiz var. Bu alan riskli alan ilan edildi. Bu alanin zemin etütleri, halihazir haritalari, gayrimenkul deger tespit çalismalari, imar planinin yapilmasi gibi çalismalari geçtik ve alan birkaç etaba bölündü. Birinci etabin çalismalarina basladik. Birinci etapta 655 konut vardi 10 tane de ticarethane vardi. Tüm hak sahipleriyle bire bir görüstük. Konut alma hakki olan hak sahiplerinin yüzde 94’ünün, isyeri alma hakki olan hak sahiplerinin de yüzde 100’ünün imzasini alarak büyük bir oranla ki bu oran açisindan da büyük bir basaridir. Türkiye’ye örnek bir orandir. Halkimizin ezici bir çogunlugunun ‘Evet bu dogru bir projedir ve biz yerimizi veriyoruz’ diyerek imza atmasi sonucu evlerin bosaltilmasina basladik. Su ana kadar 400’ün üzerinde ev bosaltilarak bize teslim edildi ve bunlarin yarisi yikildi. Alanda yikim çalismalarimiz hummali bir sekilde devam ediyor. Insallah bu ay sonuna kadar bu alanin tamamini temizlemis oluruz diye düsünüyoruz ve planliyoruz. Bir taraftan da Toplu Konut Idaremiz 605 konut ve 54 dükkanin ihale hazirliklarini gerçeklestiriyor, yapiyor. Insallah ihale yapildiktan sonra temeller atilarak modern konutlarin orada yükseldigini görmüs olacagiz. Burada hak sahiplerinin yillarca orada yasayan, o bölgenin çilesini, istirabini çekmis olan, itfaiye girmeyen, ambulans girmeyen sokaklarda sikinti içinde yillarini geçirmis insanlarin hayir dualariyla onlarin destekleriyle bu proje yürüyor. Nihayetinde Allah nasip ederse yillarca çile çekmis vatandaslarimizin anahtarlarini orada teslim edecegiz” dedi.



“En büyük destekçimiz hak sahipleri”

Projenin halkin rekor destegi olmasinin çok önemli oldugunu kaydeden Baskan Çelik, “Manisa’da biz sunu basariyoruz. Parsel bazinda bir dönüsüm degil çok genis bir alanda 5 mahalleyi kapsayan bir alanda kentsel dönüsüm mantigi ve ruhuna uygun bir sekilde, gerekli sosyal donatilari ayirarak, yollari, yesil alanlari planlayarak, modern konutlarin yerlerini saglikli bir sekilde tespit ederek örnek bir kentsel dönüsüm projesi gerçeklestiriyoruz. En büyük destekçimiz burada hak sahipleri. Bize güvendiler, bakanligimiza güvendiler ve rekor bir oranla imza atarak bu sürecin destekçisi oldular. Biz de süreci basindan beri çok seffaf bir sekilde yürüttük. Tamamen bütün paydaslari bilgilendirerek, vatandaslarimiz defalarca bilgilendirerek, tamamen seffaf, güvenilir bir sekilde bu süreci yürüttügümüz için böyle bir sonuca ulastik. Simdiden hayirli ugurlu olsun” diye konustu.



“Diger alanlar için uzlasma görüsmeleri baslayacak”

Kentsel Dönüsüm projesinin 1. Etabinin ardindan diger mahalleler için de uzlasma görüsmelerini baslatacaklarini aktaran Baskan Çelik, “Ishak Çelebi ve Kocatepe Mahallesi ilk etap içinde 75 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Burada 605 konut ve 54 dükkan yapilacak insallah. Tüm alanin üçte biri olarak tabir edebiliriz burayi. Ardindan diger kalan alanlarla ilgili olarak uzlasma görüsmelerini baslatip insallah etaplar halinde oralarin yapimiyla ilgili de Çevre ve Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizla mutabikiz. Biz takibe devam ediyoruz” dedi.

Baskan Çelik sözlerini söyle tamamladi: “Süreç boyunca projeye destek veren AK Parti Manisa Milletvekillerine, Çevre Sehircilik Iklim Degisikligi Bakanligi Kentsel Dönüsüm Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardimcilarimiza, TOKI Baskanimiza, Bakan Murat Kurum’a özellikle sükranlarimizi sunuyorum. Projeyi bizzat takip etti. Geldi yerinde saha incelemelerinde bulundu emegi çok büyüktür ne kadar tesekkür etsek azdir. Bu projelerin mimari ve destekleyici Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’a da tüm hemsehrilerim adina sükranlarimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA