Korkmaz Açiklamasi 'Türkiye'de 68 Bin 123 Çölyak Hastasi Var'

Afyonkarahisar Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Türkiye’de 68 bin 123 çölyak hastasi oldugunu kaydederek, hastalik konusunda özellikle çocuklarin iyi gözlenmesi gerektigini ifade etti.

Korkmaz, Dünya Çölyak Günü dolayisi ile yazili bir açiklama yapti. Korkmaz, çölyakin ince bagirsakta hasarlar olusturan, alerjik bir sindirim sistemi hastaligi oldugunu kaydetti.

Korkmaz, “Bagirsaklardaki besinlerin emilimini ve kana geçisini saglayan tüysü olusumlarin (villus) yapisinin bozulmasina sebep olup, yiyeceklerdeki besinin emilimini engeller. Bagirsakta olusan hasara bugday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahillarin içerisinde bulunan glüten adi verilen bir protein sebep olmaktadir. Günümüzde insanoglunun en sik rastlanan genetik hastaligi olarak kabul edilen çölyak, yasam boyu süren bir tür gida alerjisidir. Ülkemizde görülme sikligi yüzde bir ile binde üç olarak degismektedir. 2019 Mayis ayi itibari ile ülkemizdeki çölyak hasta sayisi 68 bin 123 olarak tespit edilmistir. Hastalik belirtileri çocuklarda özellikle karin agrisi, karinda sislik, ishal, huzursuzluk, istahsizlik, enfeksiyonlarda artis, gelisme geriligi, kusma, kilo alamama ve boy uzamasinda yavaslama gibi tipik belirtilerle ortaya çikabilir. Ileri yaslarda hastaligin belirtileri daha genis bir yelpazeye yayilir söyle ki; karin bölgesinde öne dogru siskinlik, yasa göre kilo azligi, kas zayifligi, kansizlik, diskida anormallik, büyük tuvalet ihtiyacinin artmasi, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciger hastaliklari, büyüme geriligi, agiz içinde olusan aftlar, istahsizlik, gaz sikayetleri, eklem ve kemik agrilari, sinirlilik ve ciltte kasintili döküntüler. Çölyak her yasta teshis edilebilmekle birlikte teshisi zor olan hastaliklardan biridir. Çünkü belirtiler çogunlukla iliskili baska bir hastaligi düsündürmektedir. Kesin ve erken teshis edilebilmesinde bebek ve çocuklarin büyüme izlemleri önem tasimaktadir “dedi.

Kaynak: İHA