'Aglayan Gelinler'den Görsel Sölen

Batman’in Sason ilçesinde yaklasik 2 bin rakimli daglik bölgelerde açan, halk arasinda "aglayan gelin", “kerbela çiçegi” ve "hüzün çiçegi" olarak adlandirilan ters laleler, görsel sölen sunuyor.

'Aglayan Gelinler'den Görsel Sölen
Sason ilçesinde Yavuz Sultan Selim’in Çaldiran seferi sirasinda konakladigi Sultan Yaylasi basta olmak üzere Helkis ve Singitur Daglari ile ile Kasyayla ve Sillek Yaylasi’nda açan ters laleler, amatör ve profesyonel fotograf tutkunlarinin ilgi odagi oldu. Batman, Antalya, Istanbul ve Diyarbakir’dan gelen fotografçilar, sabah saat 06.00’da yaptiklari zorlu tirmanisin ardindan ters laleleri ve normal Sason lalelerini fotograflayarak ölümsüzlestirdi.

Doga fotografçilarindan gazeteci Selman Tür, ters lalenin bölgenin endemik zenginliklerinden biri oldugunu söyledi.

Gerekirse burada ters lale festivali yapilarak dünyaya duyurulmasi gerektigini belirten Tür, “Bölgemiz bunca güzellikler, zenginlikler arasinda ne yazik ki, yillarca olumsuzluklarla adi duyuruldu. Artik gün, bu güzellikleri duyurma günü olduguna inaniyorum. Kentimizi, bölgemizi bu güzelliklerle tanitmak, duyurmak lazim. Her yil buralara çikiyoruz. Ama ne yazik ki, tanitim noktasinda bölgenin eksikleri var. Insallah kaymakamimiz sesimizi duyar ve bu konuda çalisma baslatir. Bu konuda üstümüze düsen bir sey olursa da haziriz” dedi.

Doga fotografçilarindan Sabahattin Atalay ise, ters lalelerin fotografini çekmek ve bu görsel söleni görmek için Nisan sonu Mayis ayini adeta iple çektiklerini, bu yil da ters lalelerin fotografini çekmenin sevincini yasadigini ifade etti.

Yorucu bir dag yolculugundan sonra lalelerin yetistigi alana geldiklerini kaydeden Atalay, "Sason ilçesi ile Yücebag beldesi arasindaki daglik bölgedeyiz. 2 saati asan bir yolculugun ardindan ters lale bölgesine ulastik. Evet, yorulduk ama bu manzarayi gördükten sonra bütün yorgunlugumuzu unuttuk" seklinde konustu.

Antalya’dan Batman’a atanan ögretmen Ali Özkan da, bugüne kadar sadece kitaplardan gördügü manzara karsisinda saskina döndügünü söyledi.

Her firsatta bölgeye çiktigini belirten Isa Bozkir ise, seslendirdigi türkülerle fotograf tutkunlarinin kulaklarinin pasini sildi.
Kaynak: İHA