Sosyolog Adem Palabiyik Açiklamasi 'Instagram Anneleri Anneligi Degersizlestirdi Ve Çocuklari Metalastirdi'

Sosyolog Doç. Dr. Adem Palabiyik, sosyal medya fenomenlerinin özellikle gençlik üzerinde kültürel ve ahlaki olarak olumsuz etkilerinin oldugunu belirterek, “Paryalasmis sosyal medya fenomenleri, Youtuberlar ve Influencerlar toplumsal ahlaki çökertti. Paylasimlara yaptirim uygulanmali” dedi.

Sosyolog Adem Palabiyik Açiklamasi 'Instagram Anneleri Anneligi Degersizlestirdi Ve Çocuklari Metalastirdi'
Doç. Dr. Adem Palabiyik, günümüzde sosyal medya fenomenlerinin sosyolojik açidan analiz edildigi takdirde kolektif ahlaki ortadan kaldirdigini ve bu çöküs sebebiyle sosyal medyanin TV kanallari gibi denetime tabi tutulmasi gerektigini ifade etti.

Palabiyik, “Sosyal medya günümüzün en büyük ve önemli iletisim alanlarindan biri haline geldi. Bu sebepten sosyal medya üzerinden çesitli konularda bilgi vermek isteyen kullanicilar da, popüler olabilmek için her türlü ahlaki olmayan yolu cazip olarak görmeye basladi.

Özellikle gençlik üzerinde etkili olan paryalasmis fenomenlerin, Youtuberlarin ve Influencerlarin yasam biçimi ve önerileri ergenlik çaginda olan genç kusagin, gelenek ile baglarinin kopmasina sebep oldu. Kendilerinin fenomen oldugunu iddia eden isimlerin, popüler olabilmek için güncel olani takip etme zorunlulugu, gelenege arka dönmekle eslestirildi. Böylelikle genç kusaga geçmisi unutturuldu ve kusaklar arasi aktarilan kültür yok edildi. Kültür kavrami, özellikle kusaktan kusaga aktarilan bir olgu oldugu için genç kusak, aktarilamayan kültürden dolayi tecrübe bilgisinden yoksun birakildi ve güncel olana adapte olabilmek için hatalar yapmaya basladi.

Bu hatalarin çogu ise intihar, evden kaçma, hirsizlik ve ölüm vakalari ile sonuçlanmaya basladi.

Ayrica en büyük sorun ise hayat ile yasanan kavgada ortaya çikti. Genç kusagin hayata dair besledigi memnuniyetsizlik, asi bir kusagin yetismesine sebep oldu. Asi kusagin hayata bakisi ayni zamanda Islam’a, kendi hayatlarinda yer vermemelerinin esas nedeni haline geldi. Gelenekten kopus, genç kusagin Islam’dan uzaklasmasinin ana nedeni olarak karsimiza çikti. Müslüman bir toplumun temel ögretisi ise gelenege dayanmaktaydi, sosyal medya fenomenleri ise gelenegi bilmedikleri için toptan reddiye ile bir set olusturdu. Bu reddiye genç kusagin sarilacagi en büyük yilandi ve maalesef gençligi damarlarindan zehirledi. Popüler olmanin verdigi bireysel haz, dinin geri planda kalmasina ve ögretilememesine sebep olunca toplumsal ahlak çöktü. Bu sebepten sosyal medya fenomenleri, Youtuberlar ve Influencerlar toplumsal ahlaki çökertti. Yaptirim uygulanmali” dedi.



“Instagram anneleri anneligi degersizlestirdi ve çocuklari metalastirdi”

Bu yapilarin özelliklerine deginen Sosyolog Palabiyik, sunlari ifade etti:

“Annelik hem kültürümüzde hem de dinimizde oldukça kutsal ve degerli bir kavramdir ve annelik, gelenegin en önemli parçasidir. Annelik kavrami kadinda içkindir ve tecrübe ile ögrenir. Fakat günümüzde Instagram anneligi diye bir kavram türetildi. Bu tip anneler, kendi evlatlarini medyanin metasi haline getirmekten hiç çekinmiyor. Öz evlatlari üzerinden görsel sovlarla para kazaniyor ve çocuklar, pazar ekonomisinin bir parçasi haline getiriliyor. Ilkokul çagina yaklasan çocuklara giydirilen kiyafetler ve alinan esyalar, asil ürün olma vasfini kaybediyor ve çocuk bizzat asil ürün yani meta haline getiriliyor. Ürünler, çocugun bedeni üzerinden pazarlaniyor ve maalesef, bu pratik bir geçim ekonomisi olarak görülüyor. Bu tür aileleri takip eden aileler veya çocuklar, gördükleri ürünlerin kendileri için de ayni anlama geldigine dair bir kanaate sahip oluyor ve böylece aile içi huzursuzlugun baslamasi kaçinilmaz hale geliyor. Instagram anneleri, metalastirdiklari çocuklari için en fazla parayi veren sirketlerin ürünlerini öz evlatlari üzerinden pazarliyor. Emek kavraminin hercai hale getirilmesi ile deger kavrami da anlamsizlasiyor ve Instagram anneleri metalastirdiklari çocuklarinin mirasini yiyor.”

“Parya fenomenler veya Influencerlar ahlaki olmayani siradanlastiriyor”

Ahlak kavraminin toplumsal baglaminin oldugunu ve toplum ile birlikte varligini koruyabilecegini sözlerine ekleyen Palabiyik, “Unutulmamalidir ki ahlak kavrami toplumsal bir olgudur ve toplum yozlastikça ahlak kavrami da asinir. Hatta bir süre sonra ahlaki olmayan normal veya siradan hale gelir. Fenomen yada Influencer olarak isimlendirilen kisilerin hesaplarindan paylastiklari görüntüleri gündelik hayatinin parçasi olarak gören takipçilerin benzer tavirlara yönelmesi yeni toplumsal kimlikler de olusturuyor. Mesela, ‘göbegi açik’ moda takibi ülkenin her yerinde gündelik hayatin parçasi haline gelerek yeni bir model tipi de olusturabiliyor. Bu tür giyimlerin moda olanin bir parçasiymis gibi sunulmasi özellikle gelenegin korundugu alanlarda, gelenegin hizli biçimde asinmasina sebep oluyor. Çünkü moda olanin, popüler olmanin bir parçasi olarak kabul edilmesi bu tavri zorunlu kiliyor ve yeni bir toplumsal tip, sözde moda ile ortaya çikiyor. Islam dininin toptan reddettigi bu tür bir moda anlayisi bati disi modernligin bir parçasi olarak da kabul görmüyor. Tamamen paryalasmis moda biçimi olan yeni toplumsal tip, maalesef paryalasmis fenomen ya da Influencerlar tarafindan tesvik ediliyor. Artik bu paryaliga dur demenin, kontrol etmenin veya yaptirim uygulamanin zamani geldi, hatta geçiyor. Yoksa birkaç yila kadar ülkemizi emanet edebilecegimiz genç kusagimiz kalmayacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA