Hidirellez Bayrami Sekapark'ta Coskuyla Kutlandi

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ile Balkan Türkleri Kültür ve Dayanisma Dernegi tarafindan ortaklasa düzenlenen 6. Uluslararasi Hidirellez Bayrami, 2 günlük etkinliklerle dolu dolu geçti. Hidirellez Bayrami’na katilan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Kültürümüzle, renklerimizle, geleneklerimizle biz birlikte Türkiye’yiz" dedi.

Hidirellez Bayrami Sekapark'ta Coskuyla Kutlandi
6. Uluslararasi Hidirellez Bayrami’nin 1. gününde bakir gömme ritüeli Sekapark Kültür Alaninda bulunan Balkan Kültür Evinde yapildi. Sekapark Kültür Alaninda yer alan kültür evleri ve derneklerden su toplandi. 7 kapidan 7 kap su toplanmasi ritüeli farkli bölgelerden gelen folklor ekibi tarafindan yapildi. Bakir bir kazana doldurulan sular güllerle birlikte Hidirellez Bayrami’nin 2. günü açilmak üzere Balkan Kültür Evi bahçesine gömülmüstü.

Hidirellez Bayrami’nin 2. gününde Sekapark Kültür Alaninda kapilara sögüt dali asma ritüeli yapildi. Hidirellez Bayrami’nda Derince Yörükler bölgesinde kurban kesme ve çig toplamanin ardindan çoban vardiya degisim ritüeli gerçeklestirildi.

Aksam 17.00’de Sekapark Kültür Alani’nda bulunan Balkan Kültür Evi’nde dileklerin dilendigi güllerle doldurulan bir gün önceden gömülmüs bakir kazan Baskan Büyükakin’in katilimi ile çikarildi.

"Biz birlikte Türkiye’yiz"

Etkinlikte konusan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Kültürümüzle, renklerimizle, geleneklerimizle biz birlikte Türkiye’yiz. Kültürün muhafaza edilmesi yeni nesle aktarilmasi önemli. Bu sebeple derneklerimize büyük is düsüyor. Bizler aidiyet baglarimizi güçlendirmek, kültürü yasatmak için sivil toplum kuruluslariyla sik sik bir araya geliyoruz. Dernek baskanlarimiza tesekkür ediyorum" dedi.

Balkan Kültür Evi bahçesinde gerçeklesen etkinlikte; Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek ve Türkiye folklor ekipleri gösterilerini sundu. Aksam yemegi, folklor gösterileri, maniler ve yöresel Balkan müziginin usta sanatçisi Rumeli Ekrem’in sarkilariyla misafirler eglendi. Misafirlerin begeniyle izledigi gösterilere vatandaslar da katilarak eslik etti.
Kaynak: İHA