Bursa'da 600 Yillik Erguvan Bayrami Yasatiliyor

Bahar aylarini müjdeleyen, huzur ve kardesligin sembolü olarak kabul edilen 600 yillik Erguvan Bayrami gelenegi Bursa Yildirim’da yeniden yasatiliyor. Bursa Valiliginin destekledigi, Yildirim Belediyesi tarafindan organize edilen tarihi gelenek ‘Emir Sultan Anma ve Erguvan Bayrami’ etkinligi mehteran konserleri, geleneksel sanatlar ebru, hat ile ahsap yakma performanslari, söylesiler ve müzik dinletileriyle basladi.

Bursa'da 600 Yillik Erguvan Bayrami Yasatiliyor
Yildirim Belediyesi, Bursa’nin simgesi ve baharin müjdeleyicisi olan ‘Erguvan Agaçlari’ni ilçenin dört bir yaninda toprakla bulustururken düzenledigi Emir Sultan’i anma ve Erguvan Bayrami programi ile 600 yillik gelenegi yasatiyor. Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Erguvan Bayrami 600 yillik bir gelenegimiz. Insallah uzun bir aradan sonra her yil Erguvan Bayrami’ni kutlayip Emir Sultan Hazretleri’ni anacagiz” dedi.

Yildirim Belediyesi, 14’üncü yüzyildan itibaren Osmanli Sultani Yildirim Bayezid’in damadi Bursa erenlerinden Emir Sultan’in her yil erguvan açma mevsiminde Bursa’da, tüm ülke cografyasindan gelen sevenleriyle bulusmasindan dolayi yaptigi Erguvan Bayrami gelenegini ilçede yasatiyor. Yildirim Belediyesi’nin Emir Sultan’i anmak ve 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’nin degerlerini yasatmak adina düzenledigi ‘Emir Sultani Anma ve Erguvan Bayrami’ etkinliklerine Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz’in yani sira Bursa Valisi Yakup Canbolat, Yildirim Kaymakami Adem Yazici ve vatandaslar katildi.

3 gün sürecek Erguvan Bayrami kutlamalari çerçevesinde akademisyenler Erguvan Sohbetleri ile katilimcilari bilgilendirecek olup siirler ve müzik konserleri ile vatandaslara unutamayacaklari bir bayram yasatacak. Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Bursa’nin tarih, kültür ve manevi kimliginde çok önemli bir yere sahip olan Emir Sultan Hazretleri’ni ve onunla özdeslesen ‘Erguvan Bayrami’ni Yildirim’da yasatiyoruz. Zira Erguvan Bayrami Yildirim’in kültürü ve manevi kimliginin önemli bir parçasidir.600 yillik gelenegimiz olan Erguvan Bayrami’ni insallah bundan sonra her yil geleneksel olarak kutlayacagiz ve Emir Sultan Hazretleri’ni anacagiz” dedi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Bursa için ‘ruhaniyetli sehir’ tabirini kullanir. Emir Sultan Hazretleri’nin ocagi talebeye okul, halka sohbet salonu, âlimlere ilmi tartisma yeri, sultanlara ve komutanlara ziyaretgâh olmustur. Devrin entelektüel tabakasi ile halk burada kaynastirilmistir. 600 yili askin süredir Emir Sultan Hazretleri ve gönül dostlari Erguvan Bayrami’nda birlesmislerdir. Bu yüzden Erguvan Bayrami geçmisten gelecege önemli bir kültür mirasidir” diye konustu.

Kaynak: İHA