Baskan Çetindag; 'Hasada Kadar Da Böyle Giderse Türkiye'nin Yüzünü Güldürecegiz'

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, Mayis ayindaki yagislarin verim saglayacagini, bugday ve yem bitkileri rekoltesinde büyük bir artis olacagini söyledi.

Baskan Çetindag; 'Hasada Kadar Da Böyle Giderse Türkiye'nin Yüzünü Güldürecegiz'
Sivas’ta Mayis ayinda etkili olan yagislar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yagmurun yani sira yagan dolu panige sebep olsa da Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, yagan dolunun meyve agaçlari disinda ekin ve yem bitkilerine zarar vermeyecegini söyledi.

Baskan Çetindag, hava sicaklarinin ise sifirin altina düsmedigi sürece endise duyulmamasi gerektigini belirtti.



“Bu yagmur bize ilaç gibi geldi”

Kentte meydana gelen dolu yagisinin ekinlere ve yem bitkilerine zarari olmadigini belirten Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, “Bu bahar ayinin geç gelmesinden dolayi yagislarin Mart- Nisan ayinda yagmadi, Mayis ayinda yagmaya basladi.

Buda belli bölgelerde dolu yagisi olarak meydana geldi. Meyve agaçlarina zarari oldu ama ekinlerimize ve yem bitkilerine olmadi. Mayis ayinda yagislarimiz basladi, çiftçimizin istedigi sekilde yagislar basladi.

Bir atasözü vardir ‘ Nisan’da yagan yagistan Mayis ögünür, Mayis’ta yagan yagistan yil ögünür’. Mayis’ta yagan yagislar tüm yili kapsayacak. Tabiki asiri dolu yagislari olmadigi sürece bu seneki bugdaylarimizda ve diger tarim ürünlerimizde bir sikinti olmaz. Bu yagmur bize ilaç gibi geldi” dedi.



“Türkiye’nin yüzünü güldürecegiz”

Gidisatin iyi oldugunu söyleyen Baskan Çetindag, “Sivas tarim ve hayvancilik sehri. Bu yagislarin yagmasi tüm dogamizin canlanmasi ekinlerin, bugdaylarin, yer bitkilerinin tamaminin canlanmasi demektir ve bu bizim için çok faydali oldu. Kis aylarinda da yeterince kar yagdi, topragi doyurdu, yagmurlar da tam zamaninda yagdi. Sivas’ta hem bugday hem de yem bitkileri rekoltesinde büyük bir artisimiz olacak. Çiftçilerimiz de gece gündüz çalisip ekim islemlerini yaptilar. Su anlik gidisatta hiçbir sikintimiz yok. Hasada kadar da böyle giderse biz Türkiye’nin yüzünü güldürecegiz. Hava sicakligi sifirin altina düsmedigi sürece tarima bir zarari yoktur” diye konustu.

Kaynak: İHA