Atatürk Üniversitesi, The Impact Rankings 2022'De Büyük Bir Basari Göstererek 17 Basliktan 16'Sinda Yer Aldi

Dünyanin önde gelen saygin yüksekögretim siralama kurulusu Times Higher Education (THE), Birlesmis Milletler’in (BM) belirledigi dünyanin 17 temel sorununa ve bunlara çözüm olarak önerdigi Sürdürülebilir Kalkinma Hedeflerine (Sustainable Development Goals-SDG) karsi üniversitelerin performanslarini ölçen Impact Rankings (Etki Siralamalari) 2022’yi yayinladi.

Atatürk Üniversitesi, The Impact Rankings 2022'De Büyük Bir Basari Göstererek 17 Basliktan 16'Sinda Yer Aldi
THE Etki Siralamalari 2022’de Atatürk Üniversitesi; egitim, saglik ve inovasyon alanlarindaki katkilariyla etkili üniversiteler arasinda yer alarak genel siralamada dünyada 601-800 bandinda yer aldi. Türkiye siralamasinda ise genel siralamaya girebilen 58 üniversite arasinda 15’inci olan Atatürk Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasinda ise 10’uncu oldu.

Atatürk Üniversitesi, Etki Siralamalarina dâhil oldugu 2020 ve 2021 sonuçlarinda 17 basliktan besinde siralamalarda yer alirken bu yil ögretim, arastirma ve stratejik ortakliklar yoluyla küresel sorunlari ele alma konusundaki güçlü kararliliginin bir yansimasi olarak 11 baslikta daha siralamalara dâhil olarak toplam 16 baslikta yer alma basarisi gösterdi.

Ögretim, arastirma, topluma erisim ve kendi kaynaklarinin yönetimini kapsayan 100’den fazla ölçüt ve 200’den fazla ölçüme dayanan verilerle 17 SDG basliginda üniversitelerin performanslarinin degerlendirildigi Etki Siralamalarina dâhil olan üniversitelerin sayisi her geçen yil artarken, geçen yildan bu yana %26’lik bir artisla bu yil genel siralamada 106 farkli ülkeden 1.406 kurum yer aldi.

Dünya siralamasi Nitelikli Egitim kategorisinde 101-200, Saglikli ve Kaliteli Yasam kategorisinde 401-600 ve Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapi kategorisinde ise 201-300 bandinda yer alan Atatürk Üniversitesi, katilimci üniversite sayisindaki artisa karsin geçmis yillarda oldugu gibi SDG 3, SDG 4 ve SDG 9 basliklarinda dünya siralamasindaki konumunu korudu.

Atatürk Üniversitesinin THE Siralamasinda sürekli yer alma aliskanligini bu yil da devam ettirdigini belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, üniversitelerin performanslarini ölçmek için birçok kurulusun farkli ölçütleri kullanilarak degerlendirme yaptigini ve farkli ölçütlerin de siralamalari etkiledigini hatirlatarak sunlari söyledi:

Rektör Prof. Dr. Çomakli: “Basariyi Kültür Haline Getirdik”

"Üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin de çagin sorunlarina çözümler üretebilmesidir. Atatürk Üniversitesi ailesi olarak yürütmekte oldugumuz arastirmalar ve sosyal sorumluluk projeleri uluslararasi düzeyde sorunlara çözümler sundugumuzun bir göstergesi olmakla birlikte bunun sonucunda THE Etki Siralamalarinda son üç yildir dünyanin önde gelen üniversiteleri arasinda yer almaktayiz. Özellikle bu yil elde ettigimiz Arastirma Üniversitesi misyonuyla beraber dünyanin karsi karsiya kaldigi sorunlara kalici çözümler bulma çabamizi kararlilikla devam ettirecegiz” seklinde konustu.

“Sürdürülebilir Bir Gelecege Ulasma Konusundaki Güçlü Kararliligimiz Devam Ediyor”

Etki Siralamalarinda sergilenen basarinin Atatürk Üniversitesinin dünya için sürdürülebilir bir gelecek olusturma gayretinin bir göstergesi oldugunu ve üniversitenin dogru yönde ilerlediginin bir kaniti oldugunu aktaran Rektör Çomakli: “Üniversitelerin sürdürülebilir kalkinmadaki rolü; ögretim, arastirma, yönetisim, ortakliklar, katilimlar ve politika üretme yoluyla gerçeklesiyor. Atatürk Üniversitesinin sürdürülebilir bir gelecege ulasma konusundaki güçlü kararliligi birçok alanda yürütmekte oldugu çalismalarla devam ediyor. Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri 2015 yilinda tüm Birlesmis Milletler Üye Devletleri tarafindan kabul edilen, gelismis ve gelismekte olan tüm ülkeler için küresel bir ortaklik içinde daha iyi ve daha sürdürülebilir bir gelecek elde etmeye yönelik acil eylem çagrisidir. Yoksulluk, esitsizlik, iklim degisikligi, çevresel bozulma, baris ve adalet dâhil olmak üzere karsilasilan küresel zorluklari içine aliyor. Bu alanlara yönelik yapilan çalismalar ve THE Etki Siralamalarinda elde ettigimiz basarilardan dolayi tüm akademisyenlerimize ve ögrencilerimize tesekkür ediyor, basarilarinin artarak devamini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA