Prof. Dr. Kavukcu Açiklamasi 'Performans Toplumun Gelecegini Kurgulamaktir'

Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesinin programinda konusan Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, “Performans toplumun gelecegini kurgulamaktir” dedi.

Prof. Dr. Kavukcu Açiklamasi 'Performans Toplumun Gelecegini Kurgulamaktir'
Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesinin haftalik programlarinin sonuncusunun konugu EBYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, oldu.

Programda konusan Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, “Performanslarin Dünyasi” isimli sunumunda “Insan ve canlilar üzerine yapmis oldugum vurgu ile siddet, iklim, mülteci ve atik gibi dünyamizin gelecegi adina ele almis oldugum birçok konu üzerinden çalismalarimi sürdürüyorum. Her sanatçi, tuval resimlerinde insanin evrendeki konumunu ve bu evrendeki arayislarini minimal etkideki figürleriyle sonsuz bir espas içinde sunmaktadir. Yaptigi enstalasyonlarinda ise, mimari yapilar üzerinden hareketle bildigimiz ve tanidigimiz mekanlarin, doganin temel altyapisini olusturan üç boyutlu geometrik nesnelerle ifadesini ortaya koyarak izleyicinin algisini degistirmekle birlikte farkli sorgulamalar ve çözümlemeleri de beraberinde getirmektedir.” dedi.

Kavukcu, performans sanatçilarinin tarihi mimari yapilari günümüzdeki çagdas objelerle ele alarak geçmisle bugünün sanat algisinin birlikte olusturduklari anlam derinligini çagdas bir dille kompoze etmeyi hedefledigini ifade etti.

Kendi de çagdas bir dille gerçeklestirdigi performanslarinda, toplumsal sorunlara bedensel davranis biçimleri ve kullanmis oldugu malzemelerle dikkat çekerek çözüm yollari sunmaya devam etmektedir.

Kendi performanslari ile ilgili de açiklamalarda bulunan Kavukcu performanslarinin amacinin “Terör gibi her türlü siddete tepki göstermek için ‘Siddeti Düsünmek’ adiyla seri performanslar gerçeklestirmek, iklim olgusunu sanat üretimlerine dahil ederek dünyadaki iklim sorununa isaret etmek, atik malzemelerle hareket ederek gelecegin dünyasini yok eden davranis biçimlerine tepki vermek ve günümüzün en büyük problemlerinden biri olan mülteci hareketlerine dikkat çekerek yasanan dram üzerine performatif davranis biçimleri sergilemek” olduguna dikkat çekti.

Sanatçi kendi sanat üretimleri üzerinden insanin emanetinde olan dünyanin bugünüyle gelecegi adina tüm canlilarin yasami dikkate alinarak söz söylemenin insani bir sorumluluk oldugunu vurguladi.

Çok sayida akademisyenin izledigi program sonrasinda TYB Erzincan Sube Baskani Halil Ibrahim Özdemir Prof. Dr. Kavukcu’ya Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesinin tesekkür plaketini verdi.
Kaynak: İHA