Türkiye'nin Ilk Ve Tek Kahve Müzesi Özel Müze Statüsüne Kavustu

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek Kahve müzesi ’Özel müze’ statüsüne kavusarak 400 yilik tarihi handa yasatiliyor.

Türkiye'nin Ilk Ve Tek Kahve Müzesi Özel Müze Statüsüne Kavustu
Üç yil önce Korumanin Baskenti Safranbolu’da Semih Yildirim tarafindan açilan Kahve Müzesi Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan "özel müze" statüsüne alindi.

Osmanli padisahi Abdülhamit Han, Sütçü Imam ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de kullandigi fincan ve cezvelerin bulundugu müze ilçenin 400 yillik Tarihi Cinci Han’inda gelecege yansitilirken, müze’nin kurucusu olan Semih Yildirim, yerli ve yabanci turistler için Türk kahvesini iliklerine kadar yasayabilecekleri bir müze olusturduklarini ifade etti.



"Dünyada Türk kahvesi ile baslayan bir kahve kültürü var"

Semih Yildirim Kahve Müzesi’ne ciddi bir ilgi oldugunu belirterek, “Kahve Müzesi’nin kurulus asamasi 2019 yilinda basladi.

O yildan sonra Dünya pandemi sürecine girdi. Bir durgunluga girdik. Pandemi süreci bittikten sonra gerçekten insanlarin yogun ilgisi ile karsi karsiyayiz. Türkiye’de ilk ve tek kahve müzesi. Baska örnegi yok. Burada insanlara Türk kahvesi kültürünün tarihini anlatiyoruz. Çekirdekten fincana gelene kadar bütün yolculugu, kullanilan ekipmanlara kadar hepsini sergiliyor ve hikayelerini anlatiyoruz. Çok ciddi ilgi var. Türk kahvesi aslinda bizim çok önemli bir kültürümüz. Dünyada Türk kahvesi ile baslayan bir kahve kültürü var. Türk kahvesi kültürünün üstüne gelismis bir kahve kültürü var. Bu kültürü biz gelen yerli ve yabanci turiste anlatmaya çalisiyoruz” dedi.



" Kahve kültürü 400 yillik han içinde yasatiliyor"

Müzenin içerisinde çok önemli parçalar var oldugunu ifade eden Yildirim, “Abdülhamid Han’in kahve içtigi fincandan tutun, Sütçü Imam’in cezvesine, özel Bektasi fincanina kadar çok farkli ve hikayeleri olan ekipmanimiz var. Herkesi buraya bekliyoruz. Safranbolu’ya geldiklerinde Türk kahvesi tarihini dinleyebilirler bizden. Burasi 400 yillik bir han. Cinci Han, Safranbolu turizm bölgesindeki önemli bir eser ve tas bir bina. Bizde müzemizi bu binanin içerisine kurarak tarihi bir atmosfer olusturduk. Misafirlerimiz geldiklerinde hem müzeyi gezebiliyorlar hem de Anadolu’nun farkli yörelerinde yapilmis özel Türk kahvelerini tatma imkani yasayarak, tadimlayabiliyorlar. Türk kahvesini iliklerine kadar yasayabilecekleri bir müze olusturduk. Kahve bizim için çok önemli. Dünyaya da bu kültürü bizim yaydigimizi anlatmamiz lazim” seklinde konustu.

Yildirim, Türk kahvesinin çok özel bir içecek oldugunu vurgulayarak, “Bir kahvenin kirk yil hatiri var. Kahve bizim en önemli anlarimizda var. Evlilik törenlerinden cenaze törenlerine kadar. En sevdiklerimizle içilen özel bir içecek. Biz de bu özel içecegin özel bir müzesi olsun istedik. Bu müzede de Türk kahvesi özel bir yer edindi burada” ifadelerini kullandi.

"ABD’de yayinlanan belgeselin etkisini görmeye basladik"

Türk kahvesi için çekilen belgesel de Safranbolu’nun da yer aldigini belirten Yildirim, “Amerika Birlesik Devletleri’nde (ABD) Gizem Salcigil White zaten yillardir Türk kahvesinin tanitimini yapiyordu. Isi biraz daha gelistirerek ABD’de hem bir Türk kahvesi kafesi zinciri açti. Geçen sene Agustos ayinda buradaydi. Safranbolu’da agirladik. Türkiye’de özel bir Türk kahvesi belgeseli çekildi. Ülkedeki yedi bölgede çekimler yapildi. Safranbolu bu projede yer aldi. Biz hem safranli kahveyi hem de müzemizi anlattik. Çekilen bu belgesel su an ABD’de birçok eyalette gösterimde. Biz bunun etkilerini simdiden görmeye basladik. ABD’den buraya turist olarak gelenler, bizim müzemizi görmeye ve safranli kahvemizi içmeye geliyorlar” dedi.

Kaynak: İHA