Bursa Ticaret Borsasi Baskani Özer Matli, Büyüme Rakamlarini Degerlendirdi

Türkiye ekonomisinin korona virüs salgininin neden oldugu küresel ekonomik kriz döneminde, yilin ilk çeyreginde yüzde 7,3 oraninda büyümesinin önemli oldugunu söyleyen Bursa TB Yönetim Kurulu Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, “Büyüme ivmesinin devami için mutlak suretle üretimin üzerindeki maliyetler azaltilmali, yüksek enflasyon kontrol altina alinmali” dedi.

Bursa Ticaret Borsasi Baskani Özer Matli, Büyüme Rakamlarini Degerlendirdi
Bursa Ticaret Borsasi (Bursa TB) Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan açiklanan Ocak-Mart 2022 dönemini kapsayan Gayrisafi Yurt Içi Hasila (GSYH) verilerini degerlendirdi. 2021 yilini yüzde 11 büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisinin, son 4 çeyregin en düsük yillik büyüme performansina ragmen yüzde 7,3 oraninda büyümesinin önemli olduguna isaret eden Baskan Özer Matli, “Gayrisafi Yurt Içi Hasila’yi olusturan faaliyetlere baktigimizda bu yilin ilk çeyreginde büyümeyi, finans ve sigorta, bilgi ve iletisim, hizmetler, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri, sanayi ve gayrimenkul faaliyetleri desteklerken, tüm dünya için stratejik önemi pandemi sürecinde bir kez daha anlasilan tarim sektörünün büyümeye katkisinin iseoldukça sinirli oldugunu görüyoruz. Bu dönemde ihracatin büyümeye katkisi 3,5 puan olurken, büyümeye ilk çeyrekte en yüksek katkinin ise 11,6 puanla tüketimden gelmesi dikkat çekicidir” dedi.

“Tarimsal üretimi artiracak önlemler hayata geçirilmeli”

Korona virüs salgininin tetikledigi ekonomik krizi Rusya-Ukrayna savasinin daha da derinlestirdigi bir ortamda tüm dünyanin küresel resesyon ve stagflasyon riski altinda olduguna dikkat çeken Baskan Özer Matli, “Pandeminin basindan itibaren petrol ve gida basta olmak üzere maliyetlerde yasanan artislar, tedarik sorunlari ve kur ataklari üreticilerimize çok agir yükler bindirse de Türk sanayicisi üretim ve yatirim için azimle çalismaya devam etmektedir. Ancak, büyüme ivmesinin devam edebilmesi için de mutlak suretle üretim üzerindeki maliyetlerin azaltilmasi,yüksek enflasyonun kontrol altina alinmasi gerekmektedir. Bunun yani sira tüm dünya gidada tedarik krizini konusurken,tarim sektörünün desteklenmesi, üretimi artirici çalismalarin hayata geçirilmesi, tarimin büyümedeki payinin artirilmasi, sürdürülebilir büyüme için oldukça önem tasimaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA