ATO'da Etiyopya Ülke Tanitim Toplantisi

Adana Ticaret Odasi (ATO) Baskani Menevse, Adana’nin güçlü oldugu sektörlerde mevcut potansiyelini degerlendirmek ve gelistirmek için Etiyopya ile yapilacak is birligi projelerine hazir olduklarini da dile getirdi.

ATO'da Etiyopya Ülke Tanitim Toplantisi
Etiyopya Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud, Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dagtekin ve Etiyopya Yatirim Komisyonu temsilcilerinden olusan bir heyet Adana Ticaret Odasi’ni (ATO) ziyaret etti.

Etiyopyali heyetini, ATO Yönetim Kurulu Baskani Atila Menevse, Meclis Baskani Ismail Aci, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Aycan Aktürk ve Genel Sekreter Birol Yarman misafir etti. Ziyaret kapsaminda, ATO üyelerinin de katilimiyla, Etiyopya Ülke Tanitim Toplantisi gerçeklestirildi.

Baskan Atila Menevse toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, ATO’nun 30 bini askin üyesiyle Türkiye’nin en büyük odalarindan biri oldugunu belirterek, “Bizim isimiz ticaret. Üyelerimiz arasinda iç pazara satis yapanlar oldugu gibi, uluslararasi pazarlarda ticaret yapanlar da mevcut. Günümüz dünyasinda ticaret, küresellesme ve gelisen teknoloji sayesinde oldukça kolaylasti. Elektronik ticaretle dünyanin her yerine ulasilabilir hale geldik. Biz de Oda olarak, üyelerimizin ihracat kapasitelerinin artirilmasina yönelik sürekli egitimler düzenliyor ve potansiyel pazarlari kendilerine tanitiyoruz. Bugün de bu vesileyle bir arada bulunuyoruz” dedi.

Adana’nin ihracatta Türkiye’nin en önemli sehirleri arasinda yer aldigina vurgu yapan Menevse, kentin; tarim, tekstil, gida, kimya sanayi, ayakkabicilik ve saglik sektörlerinde oldukça iyi bir konumda oldugunu ifade etti.

Menevse, Adana’nin güçlü oldugu sektörlerde mevcut potansiyelini degerlendirmek ve gelistirmek için Etiyopya ile yapilacak is birligi projelerine hazir olduklarini da dile getirdi.

En hizli büyüyen ekonomi

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud da, ülkeyi tanitan bilgilendirme sunumunun ardindan; lojistik avantajlari, devletin yabanci yatirimciya duydugu sempati ve hizla büyüyen ekonomisi ile Etiyopya’nin Türk yatirimcilar için çok uygun bir bölge oldugunu dile getirdi. Büyükelçi, iki ülke arasindaki ticari ve siyasi baglari güçlendirmek için her zaman hazir olduklarini söyledi.



Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dagtekin ise konusmasinda, Etiyopya’nin yüksek potansiyeline dikkat çekti. Iki ülke arasindaki ticari ve siyasi iliskilerin her yil artis gösterdigini son 20 yilda ise yaklasik 10 kat arttigini açiklayan Dagtekin, “Cumhurbaskanligi düzeyinde karsilikli yapilan ziyaretlerde iki ülke arasinda yapilacak ticari anlasmalar için olumlu mesajlar verilmistir. Bu mesajlarin zaman içinde ülke arasindaki ticari iliskilere pozitif yansimalari da olmustur. Etiyopya Adana Fahri Konsoloslugu olarak bizim buradaki en önemli vizyonumuz iki ülkenin is birligini ve iliskilerini gelistirmektir” seklinde konustu.



Öncelik yatirimcilarin güvenligi

Toplantinin açilis konusmalarinin ardindan Etiyopya Yatirim Komisyonu Müdürü Lelise Neme Sori, Etiyopya’ya yatirim yapmanin avantajlarini anlatan bir sunum gerçeklestirdi. Etiyopya’nin cografi konumu sebebiyle Avrupa, Amerika ve Ortadogu’ya yakin oldugunu belirten Neme, Avrupa ile gümrüksüz ticaret anlasmalarinin oldugunu kaydetti.

Etiyopya’nin baskenti Addis Ababa’nin ayni zamanda Afrika Birligi’nin merkezi oldugunu söyleyen Neme, 164 ülkenin temsilciliginin burada bulundugunun altini çizdi. Neme, yabanci yatirimcilarin mal ve para güvenligi için de son yillarda ciddi atilimlar yapildigini, bu konuda sigortacilik alaninda da adimlari atilacagini sözlerine ekledi. Etiyopyali heyet, toplantinin sonunda katilimcilarin sorularini yanitladi.
Kaynak: İHA